Реклама / Ads
1| 3031 |21.04.2021 НОВИНИ

Правната комисия в НС започна работа. Мъдри промените в изборния закон

.
Източник: БГНЕС
Започнаха първите си заседания парламентарните комисии. Днес заработи Комисията за проверка на управлението на Бойко Борисов за последните 10 години, а Правната комисия започна обсъжданията на промени в изборното законодателство. Четири от тях имат идеи, а някои от тях се припокриват.
 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова представи предложенията на Борисовата партия. Те включват мажоритарното гласуване, което се превърна в нова опорка за формацията и повод за критики към “Има такъв народ”. Според ГЕРБ предложените промени отговарят на исканията на хората.

 

Те включват мажоритарни избори в два тура  с едномандатни изборни райони с еднакъв брой население според данните на НСИ. Предвижда се територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни райони извън страната. Манолова предложи мандатите да са 10.

“Изправи се! Мутри вън!” искат и облекчаване начина за създаване на СИК, електронно дистанционно гласуване за българите зад граница за следващите избори, машинното гласуване да стане единствен начин за гласуване в страната, видеонаблюдение на броене на бюлетините, преференциите за парламентарни избори да бъдат 5%, да се обжалват всички решения на ЦИК и изборност на кметовете на малките населени места над 100 души да избират своя кмет.

 

 ГЕРБ се обявиха категорично против гласуването по пощата.

 

Това е и най-спорната идея. От “Има такъв народ” дори я обявиха като “писана за една нощ”. 

 

“Проф. Огнян Герджиков казваше, че правенето на закони, е изключително деликатна дейност, за която се изискват специални знания и висока правна култура. Това, което наблюдаваме в законопроекта, внесен за мажоритарна изборна система, показва на първо място непознаване на законодателната дейност и на второ място показва абсолютно непознаване какво значи мажоритарна изборна система. Тук има едно механично преписване на текстове”, посочи председателят на НС Ива Митева от “Има такъв народ”. 

 

Надежда Йорданова от "Демократична България" представи предложенията на Обединението за изменения в ИК - осигуряване на гаранции на всеки гражданин да упражни правото си на глас и повече прозрачност, сигурност във вота и неговото отчитане. ДБ искат дистанционно гласуване по пощата, по-тясна връзка между народните представители и хората, модернизиране на изборния процес с електронното дистанционно гласуване и поредица от гаранции, които да не позволят сриване и манипулиране на вота.

 

Формацията предлага и заявяването по електронен начин възможността да се гласува по настоящ адрес, възможност за електронни подписи, заснемане на бюлетините в реално време и независим одит на машините от лица, които са извън държавната администрация. Последните предложения на партията са решаване на проблема с уредбата относно жалването на решенията на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8062 |21.04.2021 Към комисията за проверка на Борисов са постъпили вече десетки сигнали от организации и експерти . 1| 3078 |21.04.2021 ИСМВ иска комисия да провери полицейското насилие над протестиращи . 7| 3043 |21.04.2021 ГЕРБ опитва да изземе инициативата за анкетна комисия „Росенец“ . 0| 3075 |17.04.2021 Започна вдигането на павилионите пред болница ”Св. Иван Рилски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads