Реклама / Ads
19| 4132 |19.04.2021 НОВИНИ

ГЕРБ удря Трифонов. Внесе законопроекта за мажоритарния вот

.
Източник: БГНЕС
Борисовата партия върви упорито по линията на своята нова опорка - мажоритарния вот. ГЕРБ внесе законопроекта за промени в Изборния кодекс, а всичко се случва след изминалата седмица на разгорещени дебати по темата.
 

Мажоритарния вот стана повод за критики от ГЕРБ към партията на Слави Трифонов. Причината - това бе една от основните линии в инициирания преди години референдум. Вече няколко пъти депутатите на Борисов категорично заявиха, че ИНТ е непоследователна и лъже избирателите си като отказва да подкрепи въвеждането на мажоритарния вот. 

 

В разгара на конфликта миналата седмица Трифонов опроверга ГЕРБ и новата им опорка като категорично отрече, че формацията е отказала въвеждането на можаротирни избори и отсече - при уверен и сигурен парламент ще се случи това, за което е била създадена партията.

 

Още миналата седмица депутатите на ГЕРБ обявиха, че ще внесат своето предложение, както били направили през 2016 и 2017 г.  Управляващите последователно изпълнявали своите публично поети ангажименти за разлика от други, които се отказали от поетите си ангажименти към хората, посочи Десислава Атанасова - лидер на парламентарната група. 

В мотивите към Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества.

 

Ето и още акценти от предложенията на ГЕРБ:

 

-Предлага се изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в едномандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.


- Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

 

- Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

 

- Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

 

- При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

 

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

 

Целият законопроект може да видите тук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4517 |19.04.2021 Проф. Пламен Киров: В момента ГЕРБ изпиват горчивата чаша, която предоставиха на останалите ПГ през 2009 г. . 46| 15937 |19.04.2021 Огромен гаф остави многомилиардния план на ГЕРБ в ръцете на всеки с интернет . 10| 4783 |19.04.2021 Илиян Василев: Клета, клета герберщина . 7| 3032 |19.04.2021 Мустафа Карадайъ: ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ и БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads