Реклама / Ads
11| 3345 |15.04.2021 НОВИНИ

Мажоритарните избори - повод за първи искри между ГЕРБ и ИНТ

.
Източник: БГНЕС
Идеята за мажоритарни избори се превърна в един от първите поводи за искри между първата и втората политическа сила в новото Народно събрание.
 

Още във встъпителната си реч Десислава Атанасова, шеф на депутатите на ГЕРБ, обяви - първи законопроект, който партията ще внесе е промяна в Изборния кодекс и мажоритарни избори. Тя изрази надежда, че процедуратата ще се задвижи бързо, защото има подкрепа и от формацията на Слави Трифонов. Подмятането е свързано с една от основните политики на “Има такъв народ”, която бе част и от проведения преди години референдум. Сиреч - предлагаме това, което и вие искате. 

 

“Предполагам, че в рамките на днешния ден или най-късно утре ще стане. Очевидно има подкрепа и от втората политическа сила. Надявам се, че съвсем скоро ще започнат да работят и комисиите. В това число и ще бъде формирана Комисията по правни въпроси, която традиционно разглежда всички предложения. Нашето предложение от години, а и от вчера съвсем официално е обявено и от нашия лидер г-н Борисов, че сме за мажоритарни избори", заяви още Атанасова.

 

Тошко Йорданов от “Има такъв народ” обаче не отстъпи и заяви - Трябва да има и мажоритарни избори, но те се правят с мнозинство, а партията, която ги предлага няма такова. 

 

В действителност, въпреки че ГЕРБ са първа политическа сила, мнозинството в парламента играе в опозиция. Така например напълно предизвестено бе предложението на Борисовата партия за председател на Народното събрание. ГЕРБ издигна Цвета Караянчева, която бе парламентарен шеф при 44-тото НС, но предложението бе отхвърлено с мнозинство. Така Ива Рупчева-Митева от ИНТ стана председател, а Караянчева седна до нея като неин заместник при предложенията по-късно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3772 |15.04.2021 Илиян Василев: Мажоритарни избори в два тура ще извадят ГЕРБ от парламента . 2| 3220 |15.04.2021 Политологът Милен Любенов прогнозира правителство на опозиционните сили за година, после - нови избори . 8| 4478 |14.04.2021 Адвокат: Баце, мутроченгесарската ти партия няма да спечели избори в столицата . 11| 3075 |14.04.2021 Над половината българи искат ново правителство, а не нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads