Реклама / Ads
12| 5268 |26.06.2023 ИНТЕРВЮ

Павел Латушко, заместник на Тихановская в Беларус: Пригожин, готвачът на Путин, може да стане готвач на Лукашенко

.
Павел Латушко
Павел Латушко , ръководител на Народната антикризисна дирекция, заместник-ръководител на Съвместния преходен кабинет на Беларус и на Светлана Тихановская, каза в ефира на ”Сегашно време”, че знае за местонахождението на Пригожин. ”Опитахме се вчера и днес да изясним информацията дали той може да бъде в Беларус. Засега нямаме такова потвърждение”, каза Латушко.
 

- Обяснете,  защо Лукашенко беше замесен в тази схема?  Ще се съгласи на тази сделка Пригожин да бъде в Беларус?

 

- Първо искам да кажа, че ние не го признаваме за президент и ще помолим всички наши партньори да се въздържат от титлата "президент". Той никога не е бил избиран и никога няма да бъде президент на Беларус. Това е невъзможно.Лукашенко изпълнява техническа мисия - той е просто стрелочник, включил се в този процес благодарение на някакви контакти Лукашенко е марионетка. Това е човекът, който в интерес на Кремъл изпълняваше техническа функция. 

 

Да се каже, че той може да даде някакви гаранции за Пригожин, е просто смешно. Може ли да го освободи от наказателна отговорност? Не. Може ли да му даде съгласие да влезе от територията на Русия на територията на Беларус, за да бъде освободен от руските власти? Не. Може ли да гарантира безопасността си на територията на Беларус? Не. Той изпълнява техническа мисия - той е просто стрелочник, който се включи в този процес благодарение на някакви контакти. Две власти: едната власт, която действително влезе в затвора, и втората власт, която тепърва ще получи такъв статут, защото със сигурност ще влезе в затвора или в Хага, или в рамките на национално съдебно производство.

 

- Днес е много погрешно Лукашенко да се възприема като миротворец. Някои западни медии започнаха да го тълкуват по този начин. Каква е неговата мироопазваща мисия?

 

Че е спасил Путин? Или че той спря войната? Именно той помогна на Путин да се задържи на трона. Това означава ли, че той е миротворец, за да продължи войната, украинският народ да страда още повече, украинските граждани да умират?

 

Миротворецът ли е в задържането на хиляди политически затворници в затворите в Беларус, които умират, защото не им се осигуряват медицински грижи? Затова, когато чета такива материали в западните медии, разбира се, ми настръхва косата, колко лесно е да заблуждаваме някои анализатори и политици за ролята на Лукашенко.

 

Лукашенко, разбира се, е хитър човек - ще мине между капките. Но трябва да бъдем реалисти относно ролята му. Това е човекът, който подготви войната заедно с Путин. Това е човекът, който на 4 ноември 2021 г. заедно с Путин подписа военната доктрина на съюзната държава, даде съгласие за разполагането на руската групировка, благодарение на която беше извършена страшната агресия от север към Киев от територията на Беларус . И сега е миротворец?


- Независимо от ролята на Лукашенко в този процес, в този бунт и неговия край, доколкото разбирам, беларуската опозиция е възприела тези съботни събития като някакъв исторически момент. Струваше ми се така от изявленията, направени от Сахащик и Тихановская, наред с други, че сега, когато имаше бунт в Русия, беларуските военни по някакъв начин могат да застанат на страната на опозицията срещу Путин. Възможно ли е това?

 

- Да, разбира се, като член на Съвместния преходен комитет, заместник в кабинета на Светлана Тихановская, ние веднага свикахме заседание - извънредно заседание на нашето преходно правителство. Създаден е оперативен щаб, ръководен от представител по въпросите на отбраната подполковник Сахащик. Започнахме комуникация с всички организации, които бързо откликнаха на призива ни да се съберем и да разработим план за действие. Планът вече съществуваше предварително - това е планът Перамога, който беше приет преди началото на втората фаза на войната и сега се актуализира. Също така установихме контакт с доброволчески части от беларуски военнослужещи, които се бият в редовете на въоръжените сили на Украйна - разбира се, при условие, че те, разбира се, на първо място се подчиняват на заповедите на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна. Но имаше комуникация и ти чу, между другото,

 

Затова, разбира се, виждайки, че Пригожин наближава Москва, ние разбрахме, че се отваря прозорец за възможност. И за нас беше фундаментално важно да използваме тази възможност. Издадохме съответно официално изявление, както и тези изявления, които споменахте. Така че ние наистина се подготвихме за тази история.

Ако лодката с Путин беше потънала, тя щеше да повлече на дъното и диктатора Лукашенко

 

Лукашенко разбра, той плаваше и все още плава в една лодка с Путин. Няма значение къде ще бъде дупката: под креслото на Путин или под креслото на Лукашенко. Лодката пак ще потъне. Затова Лукашенко се втурна да помогне на Путин да спаси живота си. Не живота на Путин, а неговият собствен. Защото ако лодката беше потънала с Путин, тя щеше да повлече на дъното и диктатора Лукашенко. И това беше цялата идеология и философия на действията на Лукашенко. Той разбра, че той ще бъде следващият, защото беларуският народ ще въстане. А мотивацията беше толкова огромна – не го помня от 2020 г. Може би последно това се случи в началото на 2021 г. Огромна мотивация за комуникация с беларуси в Беларус, с всички инициативи, които бяха готови да действат, и повече от 10 от тях веднага отговориха. И вчера все още се водеха преговори в рамките на оперативния щаб.

Освен Лукашенко, както казвате, всички ли разбират, че този бунт Пригожин силно отслабва позициите и на Путин, и на Лукашенко?

 

- Между другото, рейтингът на Лукашенко нарасна в очите на руснаците. Сега той сам си създаде проблем, свързан с факта, че популярността му в Москва надвишава тази на Путин.  Затова от руска страна бих наблюдавал много внимателно действията на Лукашенко. Сега той сам си създаде проблем, че популярността му в Москва надвишава тази на Путин.

 

Ако говорим за случващото се в Минск, нашите източници съобщиха, че още в два през нощта той свика съвещание на служителите по сигурността, така наречените членове на Съвета за сигурност, прекъсна участието си в младежкия бал.

 

Още сутринта генералният щаб на въоръжените сили на Беларус заседава оперативно,

 

Лукашенко проведе няколко телефонни разговора с Путин - поне четири. Беше разгледан въпросът за изпращане на бригада от силите за специални операции, Витебската бригада, в Москва, за да помогне на Путин. Дори руски транспортни самолети вече започнаха да пристигат.


- Путин ли поиска това или беше инициатива на Лукашенко?

 

- Мисля, че това беше обсъдено от двете страни. Пак казвам, Лукашенко е първият човек след Путин, който е по-заинтересован от всеки друг в това да няма преврат или каквито и да е революционни действия в Москва. Това означава край за него. Минути, часове, седмици - и ситуацията в Беларус щеше да се промени. Затова Лукашенко беше много активен.

 

Що се отнася до силите за сигурност, всички те бяха в офисите си в събота. Беше работен ден. Имаше информация, че вътрешните войски са приведени в бойна готовност, защото се страхуват от беларуските доброволци, страхуват се от активността на беларусите вътре в страната.

 

- Този готвач Пригожин ще отиде ли в Минск, в двореца на диктатора?

 

- Ако говорим за това, че Вагнеровците ще дойдат в Беларус, то това е много критично. Вчера се проведе заседание на щаба - Лукашенко има такъв оперативен щаб, той го създаде през 2020 г. след протестите . Силовите органи се обявиха срещу навлизането на вагнеровци в Беларус. Те разбират, че това е дестабилизация на обстановката вътре, това са проблеми със сигурността. Но кой знае, Пригожин може да стане и готвач на Лукашенко. И тогава този готвач, къде ще отиде?  В Минск, в двореца на диктатора?

 

Превод Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 105| 20679 |19.11.2020 Павел Вълнев пред Фрог нюз: Ще работя активно монополът на ДПС да не продължи . 22| 10251 |11.12.2015 Павел Чернев: Всичко трябва да се счупи на парченца и после да започне наново . 35| 16620 |12.03.2009 Румяна Угърчинска: Българската следа в атентата срещу Йоан Павел ІІ е дело на ЦРУ . 2| 9233 |04.10.2007 Арх. Павел Попов: В общинския съвет свестен човек не може да издържи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads