Реклама / Ads
3| 18605 |28.05.2012 ИНТЕРВЮ

Росица Янакиева: Сами трябва да си помогнем, друг няма да дойде

.
Росица Янакиева Източник: БНР
С кметицата на Перник Росица Янакиева се засичаме пред студиото на сутрешния блок на Нова тв. Телефонът й звъни през минута, получава сведения, дава указания, опитва се да прегледа и сутрешните вестници. Говорим за проблемите, които изпитват хората след земетресенията и проливните дъждове.
 
- Г-жо Янакиева, какво е положението в Пернишко в момента, седмица след първото и най-голямо земетресение?

 

Май наистина неприятностите никога не идват сами. Преди малко разбрах, че в резултат на обилните валежи свлачище е затворило пътя между Рударци и Кладница. Почваме да работим и там. Трябва да отворим пътя, за да се придвижват хората. Напрежението е страшно...

 

- Имате ли време за почивка?

 

Почивка? Е, за това не бях се сетила, наистина... Има толкова неща, които трябва да се свършат.

 

- Споменават се различни цифри за щетите от земетресенията. В някои медии разликите стигат до 10 милиона. Каква е истината?

 

По най-груба сметка за общинския сграден фонд щетите са около 10 млн лева. Останалите разрушения са за още десетина милиона, става въпрос за частните имоти и къщи. Но да не забравяме, че има и държавни жилища, какъвто е случаят с цял квартал в Перник, където живеят роми. Там още никой не е правил оценка. Нека не бързаме с изчисляванията на някакви милиони. Има срокове и всичко ще бъде оценено.

 

- Хората обаче искат да знаят какво ще стане с техните помощи...

 

Най-важното е, че сме живи и здрави! Започваме да ремонтираме и строим, ще правим това, което е нужно. Почнахме веднага ремонтите в детски градини и училищата, които са пострадали. Парите ще дойдат от Фонда за бедствия и аварии. Там, доколкото знам, има средства и щетите могат да се покрият. Обсъждали сме това с премиера Бойко Борисов, с финансовия министър Симеон Дянков. Знам че във фонда има около или над 100 млн лева, тка че ще се направи необходимото.

 

- Вие сте кмет от БСП. Имате ли проблем с управляващите в сегашната ситуация?

 

Може да съм кмет от БСП, но всички ние имаме еднаква отговорност към онова, което се е случило, към пострадалите хора. Тук няма място за политически спорове и делене на партии. Абсурдно е. Знам, че в парламента е тръгнала инициатива и от БСП, и от ГЕРБ за събиране на пари за подпомагане на пострадалите.

 

- В Дивотино някои хора са недоволни, твърдят, че са изоставени от властите. Така ли е?

 

Не, не... Разбирам хората, те са още в стресова ситуация. От първите часове след земетресението сме сред хората. Те са безпомощни пред природата, уплашени са и сега някои от тях търсят виновни. Всеки, който е трябвало да отиде при тях, е отишъл. Не е нужно да казвам колко часове, през деня и през нощта аз и екипът ми обикалями пострадалите. В община Перник до вчера са постъпили 2100 молби за оглед и описване. Огледите се извършват от лицензирани специалисти. Помолих от други общини да помогнат и колеги се отзоваха. Бедствие обаче има не само в Дивотино, искам да подчертая, има пострадали и другаде и те също имат нужда от помощ. Грижите и вниманието е към всички. По закон в 14 дни след бедствието хората са длъжни да подадат сигнал и молба за щетите. Ние ще ги изпратим в Междуведомствената комисия.

 

- Хората обаче бързат, искат да се оправят щетите?

 

Но никой, нека да го знаят моите съграждани, никой няма да дойде да им оправи щетите. Трябва сами да си помогнат. Средставата идват по банков в община Перник и хората ще си ги получат от счетоводството. Но срещу разходни документи и фактури за закупупени материали. Това е казвано многократно на хората. Това е измислил законодателят, такъв е законът и аз не мога да не се съобразя с това.

 

- А ако нямат пари за ремонт и материали?

 

Някои имат спестявания, на други може да помогнат роднини и приятели. Такъв е животът, че трябва да си помагаме. След това тези средства ще им бъдат изплатени. Но предварително никой не отпуска някакви пари. Това няма как да стане.

 

- Колко души са все още на „полеви условия”?

 

Около 500 човека са във фургони и палатки. Условията не са добри, но това е аварийно положение, все пак. Знам, че немалко хора са приютени от свои близки. Имаме вече над 20 фургона, очакват се още десет. Не са перфектни сигурно, но са някакъв покрив. Има комисия, която преценява нуждите.

 

- Трябва ли държавата да плаща от джоба на всички ни щетите на пострадалите?

 

Ще ви дам пример. Общината е застраховала всичките над 100 обществени сгради в Перник. Само че застрахователната компания със ситни буквички е записала, че земетресението не е застрахователно събитие. Повечето компании не признават земетресенията като застрахователно събитие. Това е проблем. Проблем е и за застрахованите домове и имоти. Трябва да се дискутира това положение.

 

- Някои българи са склонни да дават доста пари и да теглят дори заеми за една абитуриентска вечер, но иначе очакват помощ от държавата, когато нещо природата се разбунтува. Чували сте такива мнения, нали?

 

Тогава хората трябва да почнат да преценяват приоритетите си. Всеки трябва да преценява. Животът е сложно нещо и предлага различни предизвикателства. Малко мъдрост не е излишна. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9620 |24.05.2012 Мария Пинти: Родното българско слово ни прави по-свободни в Украйна . 14| 17558 |22.05.2012 Генадий Лац: България ще получи силна помощ от Азия . 13| 15084 |15.05.2012 Директорката на бг училище в Цариброд: 1/2 от царибродските ученици се образоват на български . 42| 14130 |10.05.2012 Капка Георгиева: С Волен ще се срещнем в съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads