Реклама / Ads
15| 22711 |17.03.2023 ИНТЕРВЮ

Само във Фрог: Казвам се Деян Донков и такова нещо като разделение в Народния театър няма

.
Източник: БГНЕС
По никакъв начин няма разделение в Народния театър. Казвам се Деян Донков и питайте който поискате дали е за или против мен, но такова нещо като разделение в Народния театър няма. Аз не съм против Сашо, не съм и против Васил, аз съм пацифист, обичам мира.
 

Това каза за ФрогНюз актьорът от Народния театър "Иван Вазов" Деян Донков.

 

Ето го и цялото интервю:

Г-н Донков, в интервю за една от националните телевизии преди дни казахте,  че без Александър Морфов театърът не е същия, защото неговите представления са знакови и цялата трупа застава зад него с искането той да се върне на работа като главен режисьор. Това изказване прозвуча като категорична подкрепа за Морфов. Претърпяхте ли метаморфоза, ако мога така да я нарека, относно случващото се в Народния ни театър. Ако не се лъжа вие участвахте в подписката в защита на директора Васил Василев?


Това не беше подписка в защита на Васил Василев, а беше в подкрепа на Сашо и Васил, тя по-скоро беше за омиротворяване на целия екип, защото в театъра няма такова нещо като разделение, това го наложи като усещане бившият министър на културата. 

Искате да кажете, че министър Минеков е виновен за това, което се случва в Народния театър?


По никакъв начин няма разделение в Народния театър. Казвам се Деян Донков и питайте който поискате дали е за или против мен, но такова нещо като разделение в Народния театър няма. Аз не съм против Сашо, не съм и против Васил, аз съм пацифист, обичам мира. Не съм видял нищо лошо от Васил Василев като директор, напротив, добри неща прави в театъра. Сашо, аз съм работил много с него и се надявам да продължим да работим. Какво се случва там си е тяхна работа, политиките и молитиките мен не ме интересуват и не искам да се занимавам. 

Казахте, че се надявате да продължите да работите с Александър Морфов в театъра, как би могло да се случи това? Все пак той е дисциплинарно уволнен. 


Аз не съм човек, който може да дава прогнози с математическа точност какви са вероятностите да падне комета или да не падне, не мога нищо да прогнозирам и да кажа. Все пак вярвам, че това е един достатъчно зрял и силен човек, за да може сам да прецени тези неща, той не е безпомощен човек.

Но е дисциплинарно уволнен.


Това е разговор, който трябваше много отдавна да се случи и да се разберат, защото аз все още не знам кой за какво се бори в тази държава, да не кажа в целия свят. Толкова много неща има, за които имаме да мислим - има толкова тежко болни хора, за които да се молим, а това да мислиш за политиката и за тези идиотщини, не, нямам време да се занимавам. 

Бихте ли подкрепили петицията в подкрепа на Александър Морфов?


Да, още когато Валери Йорданов я беше пуснал във Facebook, в подкрепа за Александър Морфов аз я подписах. Това се случи още преди да бъде уволнен, макар да не знам каква точно беше подкрепата. Да подкрепим Сашо да се махне тази жена, която е била някъде с някой си политик. Аз това също не го знаех, не гледам телевизия. Това мен не ме интересува. Интересува ме само това момче срещу мен (синът на Деян Донков бел.ред), казва се Йоан, след няколко дни ще навърши 2 годинки и го обичам повече от всичко. 

Да Ви е жив и здрав! Казвате, че разделение в Народния театър не е имало, няма и в момента. Как се работеше все пак след всички тези скандали, които излязоха и извън театъра. Имаше ли в първата ни трупа хора, които си обърнаха гръб?


С Валери Йорданов играем заедно в “Хъшове”, разбрах, че нещо за мен се бил изказал, аз прощавам на такива хора, които искат да постигнат нещо като ползват името на някой друг. Аз съм на мнението, че човек трябва да е професионалист, отстоявам това и нищо друго не ме интересува. 

Какво имахте предвид, че иска да постигне г-н Йорданов, ползвайки името на някой друг?


Нямам представа!

Питам Ви, защото така се изразихте.


Не, казвам, че с него играем рамо до рамо и не сме имали никакви проблеми относно тези неща. Извън театъра какво води той, това си е негова битка, така че аз нямам усещането за разделение в театъра. Това е насадено отстрани, пък и сега виждам, че хора, които не са в театъра, не са част от трупата знаят повече, отколкото аз знам, хвърлят там някакви обвинения. 

Как бихте изразили подкрепата си към Александър Морфов и защо трябва да се завърне в Народния театър като негов главен режисьор?


Той винаги е бил главен режисьор, както аз винаги съм бил негов главен актьор, въпреки, че на моята врата не пише “Главен актьор” или “Заслужил артист” и той за мен си остава главен режисьор. За мен лично, като човек, който е изиграл толкова много роли, изпълнявал съм и главни роли и бих искал да продължа да работя с него, аз се надявах, че в настоящия период трябваше да работим заедно. 

Редно ли е според Вас директор на културна институция да представлява политическа партия?


Не знам дали си спомняте, но Павел Васев също беше политически обвързан. Стефан Данаилов беше депутат и Сашо Морфов е работил с него без да е имало проблеми, въпреки че не понася комунистите.

 

Не знам кой какво притежава и върши извън сцената. Аз когато влизам в театъра, прекрачвам този храм, то е като да влезеш в църква. Като влезеш там питат ли те от коя партия си. Не можеш да влезеш и да се помолиш в църквата, защото си от друга религия.

 

Не парадирам и никога не съм занимавал някого с това дали съм член на нещо, просто искам да спрат да ме занимават всички.  Аз умолявам читатели, зрители, слушатели и т.н., всеки да започне да си гледа работата и да започне да си я върши по начина, по който ние или поне някои от нас си я вършат. Тогава всичко ще е наред. А кой къде ходи в тъмните доби, не ме интересува. 

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11599 |16.03.2023 Радослав Бимбалов за Фрог: Радев, Борисов и МФ са солисти в хора на Кремъл . 31| 5506 |15.03.2023 Велизар Шаламанов пред Фрог: Руски дрон може да приближи и България. Трябва да сме готови . 5| 6568 |14.03.2023 Юлия Владимирова за Фрог: За съжаление все по-малко се гледа на това какъв продукт се представя нa “Оскарите” . 0| 6628 |14.03.2023 Джаз певицата Кремена Митева за Фрог: Революция и музика. Новаторско преживяване с усещане за нежност и сплотяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads