Реклама / Ads
23| 10373 |19.04.2010 ИНТЕРВЮ

Т. Шимански: Свирепо преследваха Качински с ругатни и най-просташки епитети

.
катедралата във Вавел
Едва ли някъде в Европа има такава страна, където е възможна подобна подлост по отношение на президента на страната, казва за Frognews.bg известният полски славист.
 

Тадеуш Шимански е университетски професор, славист, приятел на България, който владее добре български език и познава страната ни. Посещавал я е многократно. Разговаряме ден преди погребението на президента Лех Качински във Вавелската катедрала.

интервю на Ана Кочева

‒ Проф. Шимански, наблюдавахме, че обикновеният поляк възприе новината за гибелта на президента Качински и съпровождащите го политици като лична трагедия.Какъв президент беше той?


‒ Той беше първият президент на Полша, който се грижеше за тази страна, а не за себе си. У нас не е имало друг такъв президент, поне след втората световна война. Беше и истински патриот. Точно тук трябва да отбележа, че за много, много идиоти у нас думата „патриотизъм” звучи като нещо остаряло, стига се дори до там, че за т. нар. „съвременен човек” е срамота да говори за патриотизма. Качински беше и много храбър. Сигурно знаете за неговото присъствие в Грузия, където руснаците са започнали своята агресия. Така че за всички честни хора в Полша неговата смърт е истинска катастрофа. Пак ще кажа ‒ това беше един честен, умен, интелигентен човек, обичан от всички, човек, за когото думата „Полска” бе нещо много важно. Освен това той беше хабилитиран доктор по право. Преди да стане президент, е преподавал като професор в Юридическия факултет (на университетите в Гданск и във Варшава). Брат му впрочем също е завършил право и има докторат.

‒ След първоначалното обединение на поляците в скръбта им обаче, впоследствие решението президентската двойка да бъде погребана във Вавелската катедрала предизвика разединение. От какво са продиктувани аргументите на противниците на това решение?

‒ В този аспект трябва да се знае това, което само в някои полски вестници ще можете да прочетете: тази партия, която сега е у нас на власт (Platforma Obywatelska), е наследник на ПОРП, значи на комунистическата, престъпническата партия. Ясно е, че тази партия и нейните функционери се бореха против такъв човек какъвто беше президента Качински. Президентът Качински беше свирепо преследван от всички, свързани с Platforma Obywatelska: с ругатни, с най-просташки епитети и пр. в Сейма и във вестниците. Това си беше ежедневие. Едва ли някъде в Европа има такава страна, където е възможна подобна подлост по отношение на президента на страната. Благодарение на кардинал Станислав Дживиш (гробищата на Вавел са собственост на нашата църква), Лех Качинки ще бъде погребен там, където са погребени не само нашите крале, но и нашите народни герои, а сред тях са Йозеф Пилсудски, Тадеуш Косцюшко и други). Тези демонстрации и писмени протести, които вероятно сте гледали по телевизията, бяха дело на малки групи истински идиоти, свързани именно с въпросната Platforma Obywatelska (сред тях имаше и един наш известен филмов режисьoр, който като човек е направо нула). Друга част от тези, които взимаха активно участие в тази акция, бяха най-видни представители на парламента, а те са на такова културно ниво, че АлекоКонстантиновият Бай Ганьо в сравнение с тях би изглеждал като истински английски лорд. Това е направо ужасна простащина. А сега същите тези хора в черни траурни костюми се явяват по телевизията, за да изразяват своята скръб. Същевременно обаче имаше и контрадемонстрации, направени от студенти, сред които има много честни хора. Дано сте видели и тях.

‒ А стана ли Катин за втори път разделителна линия между Полша и Русия, или катастрофата ще сближи двата народа? Има ли въобще някакви допирни точки между двете страни?


‒ Не може да има допирни точки, щом руснаците продължават да казват официално, че тези убити в Катин, Медное и на други места са в резултат на някои военни събития (а знаете добре, че става дума за пленници!). Отказват да го нарекат „холокост”, отказват да ни дадат списък на палачите, които директно са взели участие в екзекуциите на пленените полски войници. А освен това виновен бил Сталин, а той не е жив...

‒ Възможно ли е братът‒близнак на загиналия президент да се кандидатира за поста и би ли имал шансове да го изберат?

‒ Не го познавам лично, не знам дали ще реши да кандидатства за президентския пост. А дали има шанс? Вземете под внимание това: тук-там на някои места у нас се говори, че около 90% от поляците са умствено недоразвити. И това е вярно. Сигурен съм, че около 20%, а може би и малко повече, ще гласуват „да” за него. Обаче онези глупаци, които само гледат лъжлива телевизия и четат лъжливи вестници ще гласуват така както ги посъветват медиите, сиреч Platforma Obywatelska и вестник „Газета Выборча” и тяхната телевизия.

‒ Как живее съвременният поляк? Винаги, когато говорим за днешното ни битие като страни‒членки на ЕС, се сравняваме с вас и отчитаме огромни разлики. Така ли е наистина?

‒ У нас има огромно количество скъпи коли, строят се скъпи къщи, чудесни апартаменти и прочие, обаче техните собственици са много малка част от обществото. Мисля, че така е и в България. Обикновеният поляк (в това число поставям и повечето пенсионери) е направо беден. Не вярвайте на тези лъжовни информации, които пишат например в официози като „Газета Выборча” и други медии. Положението ни не е твърде различно, независимо от приказките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 17728 |16.04.2010 Ясен Гюзелев: Много неща ни тежат в чудната страна България . 13| 9102 |14.04.2010 В. Сидеров: Трактора играе театър, не разбирам писмото му . 14| 8703 |14.04.2010 М. Суховейко: Смъртта на Качински отвори очите на руснаците за Катин . 28| 7496 |13.04.2010 Е. Кирилов: Скопие симулира желание за присъединяване към ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads