Реклама / Ads
2| 6261 |23.01.2023 ИНТЕРВЮ

Снежана Стойчева за Фрог: Цените на имотите спряха да растат, вече няма готови да купуват „на всяка цена“

.
Снежана Стойчева
За щастие, цените на имотите спряха да растат, вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“. Пазарът на имоти не е пренаситен в момента, тъй като и сега преобладава търсенето, а не предлагането. У нас има много жилища, които не се ползват, не се отдават под наем и не се предлагат за продажба. Българинът предпочита да държи спестяванията си в жилище, защото практиката е показала, че това е една стабилна инвестиция в дългосрочен план.
 

Това каза в интервю за ФрогНюз Снежана Стойчева – Управител на водещият сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net.

 

Ето го и цялото интервю:

 

Българите се притесняват от зимата, от инфлацията, от качващите се лихви и от рецесията.  Оттеглят ли се купувачите на жилища и пренаситен ли е пазарът на недвижими имоти в момента? 

 

Българите имат основание да се притесняват преди всичко от политическата криза, от липсата на правителство, от нестабилния парламент. Другото – зимата е мека, не й остана много време да се развихри, инфлация има в цял свят, но докъде може да стигне у нас зависи от управляващите. Лихвите засега се качват бавно и с малко, вече сме в рецесия и колко ще се задълбочи зависи от много фактори.

 

Не мисля, че купувачите са се оттеглили от пазара на жилища. Наистина я няма онази еуфория от 2021 г. и началото на 2022 г., но купувачи на жилища има, сделки има и последните три месеца на 2022 г. показват, че изброените фактори не притесняват купувачите. В България всяка година четвъртото тримесечие е най-силното за пазара на имоти и така беше и през изминалата година.

 

За щастие, цените на имотите спряха да растат, вече няма купувачи готови да купуват „на всяка цена“. Пазарът на имоти не е пренаситен в момента, тъй като и сега преобладава търсенето, а не предлагането. У нас има много жилища, които не се ползват, не се отдават под наем и не се предлагат за продажба.

 

Българинът предпочита да държи спестяванията си в жилище, защото практиката е показала, че това е една стабилна инвестиция в дългосрочен план. Ако сте купили жилище в София за 40 000 евро през 2006 г., днес то струва поне 80 000 евро т.е. за 16 години цената му се е удвоила.

 

Ще се спука ли балонът на цените на недвижимите имоти? Това се очаква отдавна, но така и не се случва, а всички се питат докога.

 

Тъй като няма балон, няма какво да се спука. Ръстът при цените на жилищата беше обусловен от обективни фактори – лихви по ипотечните кредити, цени на строителните материали, по-високи доходи, стремежът да се живее в по-добра среда и т.н. Какво означава да се пукне балон? Означава да не остане абсолютно нищо.

 

При имотите не става така. Както и да се промени цената им, винаги имат стойност. Освен при природни бедствия и война. А ако въпросът е дали цените на имотите ще паднат с 50%, моят отговор е - не. Вероятно ще има спад на цените при неатрактивни имоти, които са привлекли купувачи в еуфорията, но жилища ново строителство, на комуникативно място, особено в София, няма да поевтинеят с повече от 10%. Цените на жилищата ново строителство се отразяват и на цените на старото строителство – по-високи са и ще продължат да бъдат отколкото през 2019 г. – преди Ковид и преди войната в Украйна.

 

Има два начина цените на имотите да тръгнат надолу – първият е при повишаване на данък сгради, което би могло да изкара на пазара необитаемите жилища, вторият е -при излизане на пазара на жилища от необслужвани кредити. Само при увеличено предлагане на имоти може да видим сериозна корекция в цените, но това ми изглежда малко вероятно да се случи.

 

Кога през тази година ще е най-удачно да закупим жилищен имот?

 

Когато човек има нужда от жилище, има стабилни доходи и може да самофинансира поне 30% от стойността на жилището. Не смятам, че трябва да има притеснения в момента. До средата на годината лихвените проценти при кредитиране са ясни, а какво ще е по-нататък никой не може да каже със сигурност. Лично аз не очаквам драстично покачване на лихвените нива на жилищното кредитиране.

 

Кои са най-скъпите градове в България като цени на недвижими имоти?

 

Това са големите градове, които могат да предложат работни места, природни и исторически забележителности, учебни заведения, места за спорт и отдих, добра инфраструктура.

 

София е най-привлекателния град за притежаване на жилище и естествено тук са най-високите цени. В столицата се издават най-много разрешителни за строеж на жилища и най-много купувачи на имот се финансират с ипотечен кредит.

 

Следващият град по цени на имоти е Пловдив, който в някои месеци през последните две години изпреварва София по брой започнато ново строителство.

Следват Варна и Бургас.

 

Кои са най-скъпите квартали в София?

 

Традиционно е центърът, Лозенец и кварталите от „Витошката яка“. В районите около метростанции, близо до паркове и с възможност за свободно паркиране доста се повишиха цените на имотите. В последните 2 години със значителен ръст в цените на жилищата са кварталите Зона Б5, Изток, Хаджи Димитър, Редута, Дружба, Овча купел, Малинова долина, Люлин 10 и Люлин 6.

 

Къде е най-изгодно да си купиш имот в момента?

 

Зависи с каква цел. Ако е за живеене, изгодно е там, където е налице необходимата за живот инфраструктура – транспорт, детски и учебни заведения, здравни заведения, развлекателни и т.н. според потребностите. Ако е за инвестиция – там, където предстои да се развие района, но все още няма много силен интерес, а след 3-5-10 години – зависи от целта на инвестицията, ще увеличи в най-голяма степен стойността си.

 

Какво се случва с продажбата на имоти по родното крайбрежие, разпродават ли руснаци имоти на безценица, както се говори?

 

По време на пандемията се събуди интересът към ваканционните имоти и така продължава и в момента. Купуват се имоти за втори дом и за отдаване под наем. Там цените също се повишиха. Никъде в България в момента не се продават имоти на безценица, още по-малко по Черноморието.

 

Снежана Стойчева – Управител на водещият сайт за обяви за недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group – първата онлайн медия за обяви за недвижими имоти, инициатор за създаване на “Годишни награди на Imoti.net” – единственият форум, отличавал вече 7 години компании и експерти в сектор недвижими имоти. От 13 години следи и анализира пазара на недвижими имоти.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 17209 |19.01.2023 Проф. Павлов за Фрог: Недопустимо е да бъдат наричани „военнолюбци“ тези, които изпращат помощ за Украйна . 10| 7126 |17.01.2023 Вяра Стефчева за Фрог: Meta “брандираха” думата “метавселена”, без да е сигурно, че ще доминират Web3 света . 0| 5289 |16.01.2023 Д-р Теодора Йовчева за Фрог: С третия мандат Радев стимулира вътрешни процеси в БСП . 1| 6294 |13.01.2023 Писателката Светла Ненова за Фрог: Животът е абстрактна, сюрреалистична плетеница от преживявания и чувства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads