Реклама / Ads
7| 7917 |21.12.2022 ИНТЕРВЮ

Ученичка по журналистика за Фрог: Бъдещето на България е неясно, трябва да се родят нови политически лидери

.
Александра Тонева
За съжаления бъдещето на България го виждам много неясно. Надявам се България да продължи да се адаптира към европейските икономически условия, социалните мерки, развитието на инфраструктурата, дигитализацията. Но на този етап не виждам достойни и честни политици, които да ни поведат напред. Трябва да се родят нови политически лидери. Това непрестанно противоречие между партиите, тази надпревара, която наблюдаваме в момента ни връща много назад. Тук политиците не се борят за държавата и по-добрия начин на живот в нея, те го правят просто за властта и парите.
 

Това каза за ФрогНюз Александра Тонева - ученичка в 11 клас в 93-то СУ “Александър Теодоров-Балан”, паралелка журналистика, която е и председател на училищния съвет. 

 

Ето го и цялото интервю:

 

Александра, защо се насочи към специалност като журналистиката? Имаш ли роднини или познати, които практикуват тази професия?


Не, нямам познати, които практикуват тази професия. Когато бях 5-ти клас с баба често гледахме новини и тогава започнах да мечтая да бъда водещ, да ме дават по телевизията и да съобщавам новини, които са свързани с обществото. 

Имало ли е около теб хора, които са те разубеждавали да се занимаваш с тази професия?


Много хора ме разубеждават! Те твърдят, че в България журналистиката е на много ниско ниво, заплащането е твърде ниско и като цяло вече не се гледа с перспектива на тази професия. 

Как според теб се представят новините в България, има ли свобода на словото?


За съжаление в България в много от случаите новините са поднесени по непрофесионален начин, а голяма част от медиите са корумпирани от властите, работят за тях. Като си пуснеш дадена телевизия или отвориш някой новинарски сайт, просто си проличава на коя партия е подчинен, пуска повече новини за нея, докато спестява информация за другите. Журналистите не са безпристрастни, дават им пари за да пишат определени статии. 


 Според мен журналистиката има нужда от развитие и появата на нови млади хора, които да мислят по-свободно. Новините трябва да се представят по интерактивен начин. Всички студия в днешно време трябва да използват 3D- изображения, с които да онагледяват това, за което говорят. 

 

Кои са новините, които теб те вълнуват най-много, какви новини изобщо би искала да преобладават в новинарския поток?


Интересувам се от политическата обстановка в България, от развитието на държавата ни. Иска ми се да се наблегне малко повече и на образованието в новините, както в училище, така и повече теми, които да образоват обществото, да има и любопитни новини. 

 

Как мислиш, твърде негативен ли е новинарския поток у нас?


Тъй като учим журналистика, много често обсъждаме тази тема с нашия господин. Едно от първите неща, които научихме е, че лошата новина е добрата новина. Всеки човек, като си пусне новините и вижда първо за катастрофи, болести, убийства, смърт и т.н., което действа много негативно. Аз смятам, че на хората би им било по-интересно да виждат и чуват нещо по-различно. Да се споменава по-често за хора, които вършат добри дела, помагат на обществото и то не само по Коледа. 

 

Каза, че се интересуваш от политика. Как би коментирала политическата сцена у нас?


Политическата обстановка в България в момента е доста нестабилна, нямаме ярко изразени лидери и сме в непрекъснати противоречия. Мисля че всички очакваме да бъде съставено правителство, което да работи за въвеждането на еврото през 2024г., за влизането ни в Шенген, защото ще можем да пътуваме свободно, ще бъде добре и за икономиката ни, ще бъдем повече европейци!

 

От друга страна разбирам Нидерландия и Австрия, които не искаха да ни допуснат в Шенген. Цялата ситуация е много тъжна, страхувам се, че ще спекулираме по някакъв начин ако ни приемат в Шенген. 


За съжаления бъдещето на България го виждам много неясно. Надявам се България да продължи да се адаптира към европейските икономически условия, социалните мерки, развитието на инфраструктурата, дигитализацията. Но на този етап не виждам достойни и честни политици, които да ни поведат напред, трябва да се родят нови политически лидери. 


Това непрестанно противоречие между партиите, тази надпревара, която наблюдаваме в момента ни връща много назад. Тук политиците не се борят за държавата и по-добрия начин на живот в нея, те го правят просто за властта и парите. 


Много се надявам да се появят нови фигури, било то такива от по-младите поколения или не. 

 

Виждайки тежката обстановка, в която се намира България в момента, ти къде възнамеряваш да се развиваш? Тук ли мислиш да продължиш образованието и реализацията си?


Разбира се! Аз твърде много вярвам, че с общи усилия можем да превърнем България в едно много по-хубаво място за живеене и всеки да може да се развива много по-добре в собствената си родина. 

 

Интервю на Констанца Илиева



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5190 |20.12.2022 Доц. Наталия Киселова пред Фрог: Радев може да води дипломация и да договаря сключване на споразумения . 1| 4700 |15.12.2022 Емил Соколов пред Фрог: Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален . 13| 17831 |15.12.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе . 3| 8046 |15.12.2022 Румен Драганов пред Фрог: Около 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. 6000 ще бъдат на екзотични дестинации
Реклама / Ads