Реклама / Ads
2| 32901 |08.08.2016 ИНТЕРВЮ

Васил Филипов: Газовите ПАТОЦИ са блъф и корупционни проекти

.
Васил Филипов
„Южен поток” и „Турски поток” са блъфове. ””Южен поток” е корумпиран проект. Румен Овчаров щеше да е съден, ако имахме съдебна система. Русия вербува ръководни кадри при блъфиране с енергийните проекти . В правителството има хора, които обслужват руските интереси. Ген. Радев е вероятното мюре,а на балотаж за президент ще отидат Борисов и Калфин. Това казва енергийният експерт Васил Филипов.
 
- Г-н Филипов, като че ли темата за газовите потоци или както вие казвате пАтоци пак стана актуална в последно време?

- В последните десетилетия се наслушахме на дузина енергийни проекти и намерения хвърлени във въздуха от руската империя, които за съжаление не можаха да убедят европейската общественост в добронамереност и потребност. Що се касае конкретно до пАтоците, то раждането на т.н. „Син поток” беше вследствие  на отмененото „секретно“решение на МС на България от 29 декември 1996 г.,  за предоставяне на дългогодишна концесия от 35 години на Мултигруп и на Топенержи върху нашите транзитни газопроводи.  Оказа се обаче, че фирмите не бяха технологично готови да извършат този строеж, а в последствие, когато се създадоха условия за заваряне и пускане по дъното на Черно море на тръбата, пък   не можеше  да се достигне работното налягане от 250 атм за нагнетяване на предварително обявените количества газ за транзит. В смисъл, че беше обявена експлоатационна възможност за пренос на 16 млрд. кубика, а всъщност не могат да нагнетят и  6 млрд.м3. Все още не може да се достигне необходимото технологично налягане и има много големи технологични невъзможности за такава дейност по дъното на Черно море.

Същото съм го казвал и за „Южен поток” Този пАток се оказа един блъф, един корупционен проект. Беше лансиран от хора, които изглежда нямат българско самосъзнание и не работят за интересите на родината си, а в съучастие с руски фирми, като ги подпомагат за извършване на големи кражби, за злоупотреби и постигане на геополитическа зависимост на България от Русия. Не коментирам създаваните финансови проблеми от типа на този с АЕЦ „Белене”.

Така че потоците – „Южен поток”, „Турски поток”,а за няколко дни  и „Гръцки поток” са блъфове. С тях руснаците целят да държат хората, без да имат намерение да извършват нещо. Какво се постига от такава дейност? Русия да бъде постоянно в оборот с колосални проекти и възможности , а целта е събиране на елити и вербуване чрез подкупи и други методи на ръководни кадри, които впоследствие, когато  се доберат до ръководни позиции в държавата, обикновено се склоняват да подписват неизгодни договори и забатачват институциите, които представляват. Това се вижда на много места –  в Германия с лицето Герхард Шрьодер, във всички доминирани от „комунистически“ изчадия територии. Където и да отиде Путин в европейска държава, трябва да се знае, че отива при вече прихванат и изразил желание да русофилничи на съответен  политикан – рубладжия.

Според мен в България трябва много трезво да прецени обстановката , която е създадена вследствие на тези размирици в Югоизточна Европа и в Близкия Изток, и да се насочи правилно и без губене на време, да се подберат правилни и способни лица, които да извършат ефективни действия, да се проектират и  изпълнят проекти, които да удовлетворят нашите потребности. И се преосмисли бъдещето ни в тези отрасли и дейности.

- Премиерът Борисов пак заговори за  „Южен поток”, на срещата на Ердоган и Путин пак ще се обсъжда „Турски поток”….

- Ще го кажа направо- в нашето правителство има хора, които поддържат тесни контакти с Русия и  реализират свои заедно с  руските интереси. Говорят некомпетентно, угодничат и рядко се реализират ползи за нашата страна. На нас „Южен поток” не ни трябва, защото това е корупционен проект, който ще ни  забатачи допълнително. Дебело подчертавам – нито Русия има намерение да го прави, тъй като на нейна територия няма съоръжения за такива преноси, нито пък Русия ще инвестира такива средства, които са над 50 млрд. евро, за да докарат техните тръби до морето. Второ – не могат да постигнат технологично налягане от 350 атмосфери, за да прекарват през Черно море такива количества газ, за които говорят. Нямат никакво намерение да го правят. Всичко е политическо говорене, за да поддържат контакти с нашето правителство и евентуално да ни изнудят, да успеят да прихванат податливи  и продажни натури, попаднали във властта.

- А защо експерти твърдят, че един от въпросите, които ще разгледат Путин и Ердоган на предстоящата си среща в Русия е за „Турски поток”?

- Ако ще да си говорят и за поток през Южния полюс... Турция в момента е в рецесия, Русия – също. Четири пъти е спаднала консумацията на газ в Турция, а западните инвестиции са за над 600 млрд.$ и те имат очаквания за ефективна дейност. Там има сериозни вътрешни проблеми и на Турция надали ще и трябва поток, а Путин няма какво друго да предложи. Те няма къде да продават този газ. Когато се прави нещо,  трябва да има икономическа обосновка. Най-напред трябва да се знае кой ще строи и финансира даден проект и после къде ще се продава газът, за да се изплаща проекта. Тези неща засега не са коментирани никъде и от никой.

- Г-н Филипов, а защо Румен Овчаров застава в последно време като Матросов на амбразурата в защита на „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, които били важни за националната сигурност и за националния ни интерес?

- България има сигурност, тя е член на НАТО. Ако АЕЦ „Белене” им беше толкова потребна, да я бяха построили при цените от 1988 г. Сега вече „ Белене” е загробващ, корупционен проект, около който са извършени до момента огромни кражби и престъпления. „Белене” в този вид не е потребна, не може да се изплаща. На нас не ни трябват енергийни проекти на такива стойност, тъй като не могат да се изплащат.Нямаме такова потребление на електроенергия. Целта е за кой ли път да ни сложат руското въже на шията и …!

Строителството на „Белене” започна през 1988 г. При съвсем други цени,  през 1990 г. Андрей Луканов спря строителството. Окрадоха материалите, окрадоха крановете – имаше 4 крана, като единият вдигаше над хиляда тона. Всичко това се продаде, разграби се.
Румен Овчаров да каже  каква отговорност ще понесат, че дариха на Русия реактора, който бе доставен за АЕЦ „Белене”. Договорили се България да получи за този реактор и окомплектовката 300 млн. евро, но до момента България е получила по-малко от 80 млн. Явна кражба на над 200 млн., не говоря за другите щети.Да сте чули някой да е привлечен да понесе отговорност? Възможно е парите отдавна да са разпределени и Прокуратурата – приспана. АЕЦ „Белене” въобще не ни трябва. Трябва да се разследва участието на Правителствата в тази гигантска кражба! Отговорност трябва да се търси и носи от всеки!

-  За „Южен поток” Овчаров казва, че не сме си знаели националния интерес, като цитира Путин?...

- „Южен поток”  не ни върши работа. Овчаров щеше да е осъден, ако в България имаше правосъдна система. Осъден за денонсирането на транзитния договор от мое време, когато България загуби кеш 2 млрд. и  300 млн. евро от прекратяване на договора. Той да не забравя, че от трибуната на Народното събрание развяваше един факс от Газпром, че не им изгоден вече този договор, да го прекратяваме и да подписваме друг – изгоден за Русия и много губещ за България. Денонсираха и подписаха  нов, неизгоден договор. И всичко това той извърши като министър на енергетика, който  по това време беше и Принципал на Булгаргаз. А Главният Прокурор по това време се къпеше „щастлив“ във властта, отредена му от тази недоносена Конституция, преценявайки тази дейност като на „Колективен орган“, а не на „Организирана престъпна група“, защото тези над 2.3 млрд. $ са отишли  за разпореждане и разпределени у „правилните“ хора, а България – вълци я яли!

- Коментирайте и последните разговори между Бойко Борисов и Алексис Ципрас за построяването на газопровод Бургас-Александруполис?

- Едно време малоумници се занимаваха с проект за нефтопровод. Върха на наглостта беше, когато оторизираният министър приема, че е достатъчна транспортна такса от един долар на тон пренесен петрол от Бургас до Александруполис. Не е удобно нашето пристанище да приема танкери от Русия. Черно море е  бурно и затворено море и има голяма опасност да се разлее петролът и да залее цялото Черноморие, като се съсипе и туризма ни. Също така – Русия така и не гарантира доставката за пренос на 35 млн. тона нефт. При този подпис на министъра за 1 $ транспортна такса ние не ще можем  да плащаме само лихвата на инвестиционния кредит, да не говорим за експлоатационните разходи. А там има огромни мощности, които ние трябва да ги издържаме. За главницата трябваше да вадим пари от джоба си. С една дума всички договори по този проект са неизгодни за България, дори  престъпни. За съжаление в България има съсловие от хора, които се занимават със злоупотреби и престъпления съвместно с руски фирми. Ограбва се България, като се подписват неизгодни договори и се нанасят огромни щети на България от хора, които са се промъкнали във властта и са там благодарение на руските интереси. Това е положението. И Румен Овчаров е един от тях…За съжаление това рубладжийство има изключително престъпен характер и  марионетниченето  с Русия е само в криминален аспект и поддържане на икономически отношения от които България е сигурният губещ, а „рубладжиите-русофили“се облагодетелстват безнаказано за сметка на Българите.

На всяка цена трябва да се изгради терминалът и газопровода за втечнен газ между България и Гърция. Дано да е на подходящо място в дълбоководно пристанище. Този терминал наистина ще ни предостави възможност за диверсификация и възможност за конкурентни и кризисни доставки. Тогава през България ще могат да преминават големи количества газ до съседите, до Румъния и  Украйна дори. Това е нещо реално. Но като гледам обкръжението на Борисов, до ден днешен нищо не са направили, освен кражби и злоупотреби. Затова съм пълен песимист и за този проект.

- Някои експерти иронично говорят и за т.н. „Балкански хъб”. Нали някакви надежди бяха свързани с него?

- Ами защото и това е просто един блъф, който досега не е подкрепен с никаква реална конкретика и разчети - откъде ще дойде газ, как ще дойде и транспортира, къде ще се продава. Просто нищо….Нито се знаят доставчиците, релациите. Блъф…

- А какво се чува за „Набуко”, ще възкръсне ли?

- Иран са в много лоши отношения с Турция, която е военна зона в момента  и иранците не желаят да правят този проект  така, както го изчертавахме преди 20 години.. Газопроводът трябва да мине през кюрдски територии, където в момента се води война. Намерението, пожеланието на Иран е  да изгради газопровод от Иран през  Азербайджан и  Армения до грузински бряг на Черно море, където да се направи голям терминал за компресиран газ. Оттам има варианти той да стигне до български и румънски бряг. Но един ден тук ще има газопровод, тъй като едно от най-големите находища в света е в Иран/ Южен Парс/, за  където има и гарантирани средства за разработване и т.н. Просто геополитическата обстановка в момента не позволява този проект да започне.

- До кривата круша ли са стигнали проучванията за газ в Черно море?

- Точно така, под кривата круша са, почиват си и така. Може би някой ден ще бъдат извадени основания за туризъм до Бургас…и ще се сетят за него?

И връзката ни с Румъния буквално е заспала. Теменужка Петкова се похвали, че скоро ще имаме такава връзка, но аз съм на обратното мнение. По-вероятно е  румънците да си прекарат резервнататръба, докато нашата няма шанс, защото е възложена на   некадърници. Досега са прокопани едва 150 метра, а отсечката  е 2 км. Има само още два месеца..Това е трети опит да се направи този злощастен  интерконектор. Той не ни трябва, кой знае колко. Той е резервен,  за криза. Но истината е, че и той не върви.

- Г-н Филипов, чува се, че има проблеми с газопровода Добрич-Силистра. Как ще коментирате  този случай?

- Той е набързо открит, набързо напълнен с газ газопровод. Проблем е водата, която е попаднала в него още при прокарването му. Той също е непотребен, няма потребление, но е пълен с вода и тази вода корозира газопровода. Опасността е в това, че тази влага по-нататък ще отиде в националната газопреносна мрежа и това е недопустимо. Тази вода трябваше да я източат още след последните заварки. Явно рибата е вмирисана от главата, управлението е поверено на безхаберници и изгледи за успехи - няма. Явно има зависимости и некомпетентност при управлението….

- Като гражданин на България, като активен участник в живота на страната и уважаван експерт, как виждате  започващата кандидат-президентска еуфория в страната?

- Днес актуален е лансираният от „левите“ -  ген. Радев. Според мен той ще  е мюре. Той няма да бъде издигнат, търкалят го в пространството и след това ще има разместване на имената. Мисля, че той няма да е кандидат за президент на т.н. ляво. Колко са леви тези хора, които ограбиха България, а повечето  са милионери, собственици на фотоволтаици и ветропаркове, хора, които грабят и източват държавата, защото нямаме съдебна власт или пък гя ги обслужва и подминава? И на тези „леви“ ли  ген. Радев ще е президент? Мисля, че ще търкалят сулю, пулю и накрая ще е Калфин или някой като него…?

В дясното пространство реформаторите ще мижитуркат и няма да издигнат никого, защото са зависими и те от Русия. Редица „десни“ поддържат задкулисни контакти с руската диаспора /Петата колона/, а се знае и  кой ги движи…Накрая Бойко Борисов ще се кандидатира за президент и ще му сложат за вице някой безличен като Зеленогорски, за да се „запази“  „дясната“ физиономия. Предстои плюене, коментиране, вадене на кирливи ризи и накрая на балотаж отиват Борисов и Калфин. Това е, а бъдещето е отчайващо непредсказуемо и е твърде вероятно до насилствено унищожаване на Статуквото! Така унесени в лесно осигурения сладък живот, „управляващите“ ще предизвикат общодържавна ексцесия !

Интервю на Красен Бучков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 16135 |14.07.2016 Васил Василев: Искаме да покажем на Европа величието на Васил Левски! . 27| 15819 |05.01.2016 Васил Филипов: Газпром трябваше да бъде даден на съд за изнудване . 32| 16876 |26.11.2015 Васил Филипов: В България няма политически партии, а глутници клиентелисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads