Реклама / Ads

0| 2448 |27.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

“Демократична Бъглгария” осуети прилапването на Пловдивския панаир

.
„Демократична България“ успя да предотврати прилапването на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. Общинският съвет във Варна отхвърли на заседанието си в сряда предложението, внесено чрез кмета на града Иван Портних, за апортиране на акции на община Варна в дружество, контролиращо панаира.

Общинските съветници на “Демократична България” в Пловдив и Варна предприеха в последните дни съвместни действия срещу измамата. След алармиране на медиите, писма до институции и публични протести, опитите засега са пресечени.

 

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се включи в протеста в сряда пред община Варна, организиран от местните организации на обединението и излъчван в социалните мрежи. “Гергов е емблематична фигура на българското задкулисие и далаверата с прилапването на Пловдивския панаир е емблематична за цялата история на българския мафиотски криминален преход. През тази история се преплитат биографиите на Георги Гергов и на Сотир Цацаров, тя дава контекст на въпроса, откъде се появи Цацаров, за да оглави прокуратурата. И защо сега Цацаров като председател на комисията за борба с корупцията си затваря очите за всичко, което се случва”, каза Иванов. Той припомни, че Цацаров като главен прокурор беше част от ЦУМ-гейт, който се разви в друга емблематична сграда с национално значение, попаднала под контрола на Гергов.

 

Ето каква е историята на далаверата с Пловдивския панаир. Община Варна притежава 16 340 000 броя акции в „Пълдин Туристинвест“ АД, равни на 29% от капитала на дружеството. Негов мажоритарен собственик е пловдивският бизнесмен и бивш областен лидер на БСП Георги Гергов. Чрез това и други свои дружества той притежава над 2/3 от капитала на “Международен панаир Пловдив“ АД. С акциите на варненската община „Пълдин Туристинвест“ би имал 79,3% от Панаира – дял, осигуряващ квалифицирано мнозинство при вземането на решения.

 

Варненските акции в Панаира датират от друга схема между Портних и Гергов – за т.нар. Дупка в центъра на морския град, излязла 43 млн. лв. на държавния бюджет. Общината получи от държавата като подарък 29% от акциите в Панаира, но Общинският съвет през 2017 г. гласува да ѝ ги върне.

 

Погазвайки решението на съвета, Портних вкара в общинския съвет предложението за апорт. Общинарите на „Демократична България“ от Пловдив и Варна изпратиха писмо до министъра на икономиката Даниела Везиева с въпрос, върнати ли са акциите на община Варна в Пловдивския панаир, а чрез медиите от ведомството отговориха, че при тях няма и следа от подобно действие. Но предупредиха Варненския общински съвет, че ако той вземе решение за прехвърляне на акциите, ще бъде нарушен Законът за приватизация и следприватизационен контрол.

 

Ако обаче общинският съвет одобри някой ден апорта, следващите  спирачки пред скритата приватизация на Пловдивския панаир са областният управител на Варна и съдът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2278 |27.10.2021 Д -р Александър Кобаков: Трябват повече лекари, които да работят с тежките случаи на COVID-19 . 0| 2327 |27.10.2021 Цветанов: Да спрем изграждането на логистична и складова база за каменни фракции в село Върбовка и да запазим региона екологично чист . 0| 2295 |27.10.2021 Драгомир Стойнев: България трябва да тръгне по нов път на икономическо развитие . 1| 2312 |27.10.2021 Проф. Георги Михайлов: Здравната ни система е разбита и неподготвена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ