Реклама / Ads
1| 3624 |08.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

„Демократична България“: Корупция застрашава живота на пациентите в болницата във Велико Търново

.
Настояваме за проверка и наказания за виновните за потресаващите условия в лечебното заведение.
 

„Демократична България“ разпространи видео материал с потресаващи кадри от условията, в които се налага да се лекуват пациентите болни от Ковид-19 във Великотърновската болница "Д-р Стефан Черкезов".

 

 Кадрите са предоставени от хора, които са се лекували в болницата в старата столица или са станали неволни свидетели на бездушно отношение и мизерни условия. Човек, който не е попадал там, едва ли би могъл да предположи, че подобни условия съществуват в централно лечебно заведение.

 

 Пациенти биват заключвани в стаите, които нямат право да напускат. Нормалните физиологични нужди се извършват в същите стаи, в предварително осигурени пластмасови бутилки и кофи, “монтирани” на столове. Мръсотията и липсата на елементарни хигиенни условия са предпоставка за развиване на инфекции и са далече от всякакви изисквания за среда за лечение на коронавирус или друго заболяване.

 

 Качеството на храната, която се предоставя на болните е съмнително, се вижда от кадрите във видеото от разследването на „Демократична България“ и свидетелските разкази.

 

Свидетели сме как липсата на управленски капацитет и наличието на политически икономически зависимости поставят под въпрос човешкия живот. „Демократична България“ направи опит да проследи нишката на тези зависимости и къде са потънали средствата, предоставяни на болницата с цел качествено здравеопазване.

 

Великотърновската болница е добавила над 2 млн. лв. в активите си за 2020 г. под формата на ремонти и подобрения на отделенията.

 

В допълнение Министерство на здравеопазването отпуска през декември миналата година 860 хил. лв., които целево трябва да се разходват за борба с коронавируса и лечение на ковид пациенти. Условията, за които ни алармираха търновци, както и национални медии, водят към заключението, че тези средства едва ли са вложени в това, за което са отпуснати. Сигнали са подавани, проверки са правени от местната Регионална здравна инспекция, предписания са направени, но единственият резултат са козметичните промени, като поставянето на параван, прикриващ кофите и пластмасовите бутилки с урина. А местните споделят, че зависимостите са много и те пречат да се поиска сметка на директора на болницата д-р Стефан Филев, който е  добре “пазен” и “ обгрижван” от местния лидер на ДПС Камен Костадинов.

 

В началото на пандемията от коронавирус в България темата за даренията на Делян Пеевски за болниците в страната бяха основен акцент в новинарския поток. Една от болниците, които получиха щедро дарение от Пеевски бе именно Великотърновската болница.

 

Камен Костадинов, според множество медийни публикации, е от бизнес лобито около Делян Пеевски, както и на хора в и около ГЕРБ. Във Велико Търново се знае, че Пеевски и Камен Костадинов са на входа и изхода на местната болница.

 

Подкрепа на твърденията намираме в участието на свързани с Костадинов фирми чрез съпругата му Венета в обществени поръчки не само в община Велико Търново, но и в мегапоръчката за изграждането на нов корпус на болница "Д-р Иван Черкезов" за близо 6.5 млн. лв.

 

Новият корпус на болницата все още не функционира, въпреки че е готов. Според изнасяни в медиите данни ще са необходими още около 3 млн. лв. за оборудване и обзавеждане на помещенията, което ще превърне великотърновската болница в собственик на допълнително крило за сума от 10 млн. лв. В същото време пациентите, настанени в старата част на болницата тънат в мизерия.

 

Фирмата изпълнител е “Билдинг комфорт” ЕООД, чийто първи собственик е Иван Епихов. Той от своя страна е свързван от медийни публикации със съпругата на Камен Костадинов - Венета.

 

Същият Епихов се появява в друга фирма във Великотърновско -  "Джамбо 33". След промяна в собствеността и влизането на на Епихов като съдружник с 50% чрез “Фючър Кепитъл Естейт”, внезапно фирмата получава десетки поръчки в различни общини в област Велико Търново, но и в цялата страна, включително свлачището на Рилския манастир и изграждането на автомагистрала „Хемус“. Само за участието си в проекта за автомагистрала „Хемус“ фирмата взима 120 млн. лв.

 

Това е поредният пример как общини и държавни институции в последното десетилетие станаха икономически заложници на политическите кръгове  около ГЕРБ и ДПС!

 

Цялото видео можете да видите тук:




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3263 |06.11.2021 Велизар Енчев, „БСП за България“: Време е в най-бедната държава от ЕС да има ляво управление . 0| 2748 |05.11.2021 Емил Георгиев, „БСП за България“: Въпросът е каква ще бъде социално поносимата цена на Зелената сделка . 1| 2840 |05.11.2021 „Демократична България“ ще иска комисия в парламента за огромното престъпление с летище „София“ . 0| 3100 |04.11.2021 ГЕРБ призна твърденията на „Демократична България“ за високата цена на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads