Реклама / Ads

1| 2370 |22.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Доц. Георги Йорданов, БСП: Визията на министър Кацаров се изчерпа и ни трябва нова идея, нов вятър в платната

.
Доц. Георги Йорданов
„БСП не е против „зеления сертификат“ и мерките, предлагани от Министерския съвет. Въпросът е какъв е времевият диапазон, в който трябваше да се подготви влизането на тези мерки. Буквално от вечерта да разберете, че детето ви няма да ходи на другия ден училище – трябва ви време да се организирате“, коментира доц. Георги Йорданов, член на Изпълнителното бюро на БСП, темата на деня – въвеждането на нови рестрикции.

Гостът в “Актуално от деня“ по БСТВ даде пример с лекарите, които трябва да отидат на работа на следващия ден, а не са ваксинирани. Трябва да застанат на някоя опашка за ваксиниране, а в това време работният им процес тече, а той не може да бъде прекъсван.
Според доцентът е проспан летния период, в който трябваше да си подготвим за настоящата вълна на ковид кризата. „Трябваше да подготвим гражданите, лечебните заведения, медицинските кадри и това под координиращата роля на Министерството на здравеопазването“.
Йорданов посочи, че имаме достатъчно лекари в страната, но нямаме медицински сестри. Този дефицит доцентът окачестви като големия проблем на държавата. „Нищо не направихме, за да имаме тези кадри“, категоричен бе доц. Йорданов. „В ЕС е много по-изгодно да взимат готови кадри, защото там заплащането е по-високо, а ние „се радваме“ на кадри на 50-60 години“.
Доцентът определи мерките като „механично пренесени“ от други страни: „Азбучната истина е, че за да има ефективност трябва да има 70% ваксинирани. Много сме далеч от тази цифра и ние не можем да разчитаме на бързо постигане. Това не е и панацеята. Ние нямаме истински верифицирани статистически данни. Ние казваме, примерно, днес имаме 5 000, оказали се положителни от 20 000, но не казваме колко от тези 20 000 се изследват за втори или трети път. Ние не казваме, че тези 20 000 отиват в лабораторията, защото имат някакви проблеми, т.е. това не е скрининг, който обхваща цялото население“. В тази връзка доц. Йорданов поясни, че БСП още в 44-то Народно събрание е предупреждавала и настоявала да бъде последван опита на Австрия. Там за месец е бил направен PCR на всички граждани и е бил установен процентът на вирусоносителство. „Без тези данни ние не можем да планираме нищо сериозно“, подчерта медикът.
„Явно служебният кабинет не намери сили да планира в по-дългосрочен план мерки, защото предполагаше, че който дойде след него да управлява ще ги промени. Никой не казва, че липсва апаратура за дихателна грижа на пациентите в тежко състояние, тестовете трябва да станат безплатни за хората. Визията на министър Кацаров се изчерпа и ни трябва нова идея, нов вятър в платната“, отбеляза доц. Йорданов.
„Зеленият сертификат“ дава икономически и социални привилегии, но не означава нищо повече от това. Трябва да има кампания, да бъдат убедени хората. Никой не взима отношение по фалшивите сертификати. Имаме прокуратура, силови структури. Тръгват сега проверки от РЗИ, а те дали са ваксинирани? Сигурен съм, че една значителна част, вероятно, 80 на 20% нямат ваксина. Как ще отидат да направят проверка?“, критикува социалистът.
Той се обяви против мнението на министър Кацаров, че МЗ не трябва да бъде собственик на болници: „Той е апологет на идеята за 100% приватизация в здравеопазването. Но точно тази пандемия показа, че без водещата роля и помощта на държавата, без финансиране от страна на държавата нищо не става“. Доц. Йорданов подчерта, че в общинските болници има дефицит на кислород, но за този проблем се мълчи. Доцентът заподозря, че министър Кацаров бяга от координиращата си роля и отбеляза, че докато не слезе до нивото на болниците и техните проблеми, кризата няма да има разрешение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2322 |21.10.2021 Георги Свиленски: БСП има план както за първите 100 дни управление, така и дългосрочни мерки за развитие на България . 1| 2382 |19.10.2021 Георги Михайлов, БСП: Ще решим много от проблемите си, ако голяма част от населението се ваксинира . 3| 2810 |18.10.2021 Георги Свиленски, БСП: Представяме план за първите 100 дни управление, защото гражданите искат да знаят какво ще се случва в държавата . 1| 2537 |16.10.2021 Георги Михайлов: Сега е време за реформи, за да може българските граждани да получат това, от което имат нужда – ефективна здравна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ