Реклама / Ads
19| 5241 |21.05.2021 НОВИНИ

Д-р Кацаров говори за здраве, а те го питат за политиката

.
Какво ще правим без Национален оперативен щаб, какво ще се случи със столчето на главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев и други политически въпроси се намесиха по време на гостуването на служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. И това при все, че един от основните проблеми, сочени от здравните експерти, е намесата на политиката в здравеопазването и управлението на кризата. Но Кацаров не е политическо лице. Той е лекар. И не е в предизборна кампания, за разлика от своя предшественик проф. Костадин Ангелов, например.
 

"Националният оперативен щаб бе създаден, за да съобщава лошите новини, които премиерът и здравния министър не искаха да съобщават. Цялата административна власт обаче не е върху НОЩ, а върху здравния министър. Щабът бе предназначен да дава конференции, понякога и посред нощ. Има достатъчно инструменти, портали. Хората са много по-иформирани вече. Трябваше да се използва един много хубав документ - противопандемичният план. В началото на кризата трябваше да се приложи. Щеше да има много по-организиран отговор, защото планът е добре разписан. Сега вече няма смисъл от него. Имам огромен екип в администрацията, получавам съвети отвсякъде. Работя с организации и извън министерството - има добра координация. Има експерти, държавни органи като Националните центрове, дирекции в министерството, Здравната каса, колегите от БЛС", посочи още д-р Кацаров.

 

А критиките на бившия здравен министър проф. Ангелов трябвало да се приемат с въпросителна, посочи още д-р Кацаров. Причината според него е проста - тече предизборна кампания.

 

"Казах, че 20% от хората, които са над 60-годишна възраст са ваксинирани до този момент. Ваксинираните над 60-годишна възраст са около 16% и са дори по-малко. Имайте предвид, че сме в предизборна кампания, когато слушате изказвания на проф. Ангелов. 5% са имунизирани с две дози. Ти си ни оставил последни, пък критикуваш защо е това…", посочи д-р Кацаров.

 

Политическият дискурс в журналистическите въпроси обаче не спря дотук. И за общоевропейските здравни сертификати журналистите се опитаха да "чукнат" Кацаров - видиш ли той бил против, още ли е на тази позиция, това лично мнение ли е или ще стане национална политика...

 

Кацаров обаче отсече - да, сертификатите ограничават права и все още е на това мнение.

 

"Отидохме твърде далеч с тази позиция. Нашата страна обаче е приела въвеждането на сертификата и ние сме пред свършен факт. Моето мнение си е мое мнение. Трябва да изпълняваме закона, независимо дали ни харесва, или не", обясни Кацаров в отговор.

 

По отношение на туристическия сезон д-р Кацаров заяви, че се обмисля да се организира безплатно тестване на хората, които искат да влязат в България и те да са осигурени от държавата. Обсъжда се още и вариант да се вдигне възрастта на децата, за които се иска PCR изследване. Кацаров още веднъж акцентира върху важността възрастните хора да бъдат имунизирани максимално бързо.

 

Ще изстине ли столчето на д-р Ангел Кунчев в качеството му на главен държавен здравен инспектор бе още един от опитите за "щекотлив" въпрос в студиото на bTV. А служебният министър д-р Стойчо Кацаров искаше да говори спокойно за здравната обстановка. И да не дава персонални квалификации в ефир, защото иска "да защити достойнството на всеки един" и първо да му каже лично. Ако човек си вършил работата добре, нямало от какво да се притеснява, посочи здравният министър. Но го попитаха отново - д-р Кунчев вършел ли си добре работата?

 

"Кой къде остава няма да го решавам по телевизията. Кой ще се уволни и ще се назначи - също. Най-малкото защото искам да защитя достойнството на всеки. Ако някой си тръгва, първо ще му кажа на него. На всички нива може да има промени. Този, който си върши работата добре, може да е спокоен", обясни още д-р Кацаров.

 

Какво ще се случи с ваксинираните от трети страни беше още един "пиперлив" въпрос. Сиреч - сертификати на хора, ваксинирани с руската "Спутник V" ще бъде ли признат на територията на страната и поема ли България курс на изток, както се казва.

Ако ваксините са одобрени от трети страни, няма да ги признаваме. Следваме общоевропейски правила. Ако ЕМА и ЕК признават ваксините за меродавни, ние ще ги приемем. Това не е политически, а регулаторен въпрос. Ако едно лекарство не е разрешено, не може да се прилага. Значи няма как да признаем сертификат за такова лекарство. Не става въпрос за това какво аз харесвам, каква политика провеждаме - на изток или запад...", отвърна Кацаров.

 

Стана ясно още, че Кацаров е бил канен няколко пъти да стане здравен министър, но отказвал. Причината - искал да извърши определени реформи, на които "не им било времето". Този път се съгласил, а решението си обясни така:

 

"Знам, че мандатът е кратък, че не мога да направя реформи, че ще се сблъскам с тежки проблеми, че много хора няма да ме харесват, но трябва да се определим открито, ако искаме страната ни да стане по-добра"-

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2864 |20.05.2021 ЕК се договори с „Пфайзер“ за още 1,8 млрд. дози ваксина . 11| 3486 |20.05.2021 Проверяват всички договори за концесии . 39| 7437 |19.05.2021 Д-р Кацаров: НОЩ няма от месец и половина. Възстановен е от Борисов, но само ”по телевизията” . 5| 4204 |19.05.2021 Веселин Стойнев: Не може 11 г. да говорим за калинки и да плачем, че махат професионалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads