Реклама / Ads
0| 2751 |06.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Христо Иванов: България се опитва да се представи като посредник, но е обслужващ персонал

.
Христо Иванов
България през цялото време се опитва да се представи като посредник, но всъщност сме обслужващ персонал на по-големи братя, което може да се окаже рисковано в дългосрочен план. Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов определи позицията на страната ни в международен план пред радио “Дарик”.
 

Христо Иванов определи интеграцията на страната в Европейския съюз и НАТО като най-голямото постижение на България в областта на външната политика в последните 30 години. Към тезата си добави и еманципацията на българското общество от руското влияние, колкото и недоразвит процес да е все още според него.

 

“Една външна политика е толкова силна, колкото са силни институциите и управленската класа, обществото да осъзнае своите интереси. Трябва да пораснем като държава, пълноценно да бъдем европейски членове. За момента основният ни проблем е нашата крайната институционална и политическа незрялост”, каза той в предаването “Седмицата”.

 

Като грешки във външната политика Христо Иванов посочи пропуснатата възможност за балканската политика на България. Той изтъкна като неправилен и подхода към отношенията ни с Република Северна Македония.

 

“Най-голямата ни грешка е македонската ни политика. Не могат отношенията ни да се градят на лъжи и омраза”, каза той.

 

Според Христо Иванов България има огромен интерес да поддържа приятелски отношения с турския народ, но смята, че от там нататък започват огромни трудности.

“Тежкият политически курс на ревизионизъм и авантюризъм на Ердоган е изключително предизвикателство, с което ние тепърва ще се сблъскваме. Борисов с чисто човешките си умения може би е разигравал картите си добре за себе си по някакъв начин. Но отношенията между България и Турция не са равноправни”, добави той.

 

Иванов заяви, че ДПС са стоплили отношенията си с Анкара и това им дава допълнителен кураж за тяхната ескалация във вътрешното им политическо поведение. Той определени номинирането на Делян Пеевски като кандидат-депутат за абсолютно несъображение с общите ни със САЩ приоритети в областта на сигурността.

 

“В момента в който депутат от ДПС се изтъпани и призове от сцената към граждански арести на български полицаи заради проверки за заявки на мобилни секции, за да могат всъщност да се върнат към нормалните си техники на манипулиране на вота чрез хартиените бюлетини, говорим за много съществена промяна в реториката”, каза още той.

 

Христо Иванов смята, че България изпусна да участва в ключови геополитически процеси.

 

“България не успява да развие своя потенциал в още два региона Африка - където имаме позиции от миналото, но в момента изобщо не ги виждаме като приоритет и около Израел и Близкия Изток. Там се образува много интересна енергийна платформа, която засяга Израел, Кипър, Гърция и Египет.  Ние сме естествен участник към европейския вектор на тази платформа, но там ни няма”, допълни още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3280 |06.11.2021 Велизар Енчев, „БСП за България“: Време е в най-бедната държава от ЕС да има ляво управление . 1| 2775 |06.11.2021 Христо Иванов: Трябва да започнем с излекуването на българската държавност . 0| 3306 |05.11.2021 Габриел Вълков: Основна цел на БСП е да направи България по-социално, справедливо и осигурено място . 0| 2765 |05.11.2021 Емил Георгиев, „БСП за България“: Въпросът е каква ще бъде социално поносимата цена на Зелената сделка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads