Реклама / Ads
0| 2983 |10.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Корнелия Нинова: Ще се борим за защита на жените на трудовия пазар и срещу дискриминацията

.
Корнелия Нинова
Разликата в заплащането от 14% за една и съща квалификация, за един и същи труд между мъже и жени е дискриминация.
 

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по случай Европейския ден за равно заплащане на труда по време на среща с Обединението на жените-социалистки в БСП.

 

Поздравявам инициативата на Обединението на жените-социалистки в БСП днес да се включим в отбелязването на Европейския ден за равно заплащане на жените и мъжете, да обсъдим и ние какви са проблемите, и да потърсим решения. Ние жените сме не по-малко квалифицирани, не по-малко отговорни и трудолюбиви. Дори носим повече отговорности с  ангажиментите си в дома, семейството, с децата, тяхното образование и възпитание. Разликата в заплащането от 14% за една и съща квалификация, за един и същи труд  е дискриминация спрямо нас жените.

 

Надявам се дискусията да завършим с конкретни предложения, които да възложите на парламентарната група на БСП в следващия парламент. Ние ще ги реализираме като законодателни  инициативи.

 

Ние категорично подкрепяме Директивата, която беше представена през март 2021 г. от ЕК за равно заплащане за еднакъв труд. Тази Директива задължава работодателите да информират публично за разликата в заплащането и условията за наемане. Тя предвижда там, където има дискриминация и по-ниско заплащане на жените, те да бъдат компенсирани с разликата до равното заплащане и то със задна дата. Директивата обхваща всички страни членки на ЕС, но  ще трябва в българското законодателство и ние да предвидим конкретни текстове, така че да се избегне тази дискриминация и жените да получим достойно и равно заплащане за труда, който полагаме. Сигурно има и други решения, които ще се родят в дискусията. Бъдещата парламентарна група сме отворени всичко, което днес обсъдим и предложим да бъде инициатива за промяна в българското законодателство и да се борим срещу дискриминацията, и за защита на правата на жените на трудовия пазар.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2643 |10.11.2021 Корнелия Нинова: Има начини да се озаптят цените . 0| 2683 |09.11.2021 Корнелия Нинова се срещна с германския посланик . 0| 3027 |06.11.2021 Корнелия Нинова към българите в чужбина: Вашето желание да се върнете в България ще стане реалност . 0| 2635 |05.11.2021 Корнелия Нинова от Ловеч: КЕВР да не вдига цената на тока за домакинствата от 1 януари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads