Реклама / Ads
2| 3248 |20.12.2022 НОВИНИ

Нинова удря и врагове и партньори: По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ПП и БВ, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има

.
Корнелия Нинова
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се оплака след заседание на социалната комисия в парламента. ”Това, което става вътре, е абсурд. По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на ”Продължаваме промяната” и ”Български възход”, увеличение на минималната работна заплата от 2023 г. няма да има”, каза тя.
 

Нинова обясни в какво се състои абсурдът на приетото предложение: „Първо, от 1-ви септември догодина Министерски съвет да определя минималната заплата за 2024 г. Вторият абсурд - вкараха в минималната заплата думата "брутна" минимална заплата. Това означава, че много хора сега ще получат и по-малко от 710 лв.“, коментира тя пред медиите.

 

Лидерът на БСП обясни, че в минимална брутна заплата от 850 лв. влизат клас прослужено време, нощен труд, извънреден труд.

 

Всичко това досега се заплащаше над заплатата, а сега влиза вътре. ПП премахнаха клас прослужено време, сега да излязат и да го обяснят на хората. Ние ги призовахме няколко пъти да оттеглят тези безумни предложения. Всичко, което направихме дотук, замина в канала. Те сега да носят отговорност и да се знае от българските граждани кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа. Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от средната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предложението да влезе в сила от 1-ви януари 2023 г., обясни Нинова.


Корнелия Нинова обясни какво всъщност означава към минималната заплата да бъде прибавена думата "брутна:: „Означава, че в минималната заплата се включва клас прослужено време. Ако минималната заплата е 850 лв. и човек, който има повече прослужено време трябва да извади 250 лв. от тях (прослуженото време), реалната минимална заплата ще остане 600 лв., тоест по-ниска от сегашната“, обясни тя и допълни, че досега минималната заплата е 710 лв. и всички тези плащания са върху тази сума.

„Ние направихме предложение изрично да се запише, че в тази сума не влиза клас прослужено време, но те не го приеха“, каза още председателят на БСП.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3252 |19.12.2022 Нинова се скара на Радев. Губел политическо време като бавил втория мандат . 7| 4467 |17.12.2022 Кирил Добрев: Накрая в БСП ще останем само аз и Нинова – тя от инат, аз по убеждение . 4| 2962 |14.12.2022 Плевнелиев: Третият мандат ще бъде връчен на БСП като контрапункт на Нинова . 3| 3028 |14.12.2022 Нинова: На въпроси “Ако…” няма да отговаряме. Когато ПП предложат, ще решим какво да правим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads