Реклама / Ads
1| 3152 |25.10.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Манолова внесе жалба с 56 подписа срещу заповедта за ”зеления сертификат”

.
Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова внесе в Административния съд жалба, разписана от 56 души с правен интерес, срещу заповедта за въвеждане на "зеления сертификат".
 

Заповедта нарушава основни граждански права, заложени в Конституцията и Конвенцията за правата на човека. Става дума за правото на труд и придвижване. Най-големият порок на заповедта е нейният дискриминационен характер, защото лица с еднакъв здравен статус, с еднакви количества антитела, се третират по различен начин. Едните получават "зелен сертификат", а други не могат да го получат. Не стана ясно защо хора, които са преболедували вкъщи и са диагностицирани без тест и не са в регистрите, но имат антитела, не могат да получат сертификат, каза Манолова.

 

Тя посочи, че хората с автоимунни заболявания също са дискриминирани, защото за тях е противопоказно да се ваксинират и не могат да получат сертификат.

 

Проблем има и с малкия бизнес, където работниците по различни причини не могат да получат сертификат и трябва да се тестват на всеки два дни. В различните отделения в болниците също има проблем, защото много от медицинските работници са преболедували, имат достатъчно антитела, но не могат да вземат сертификат, заяви тя.

Манолова посочи като проблем и цените на антигенни тестове, с които може да се вземе сертификат за 48 ч. Независимо дали цената е 36 лв. или 10 лв., за ниските доходи на българите е непосилно да се правят тестове на всеки два дни, обясни тя.

Надяваме се, че преди Административният съд да отмени тази заповед, здравното министерство ще я замени с нова, която да осигури повече равнопоставеност, каза още Манолова.

 

Най-много подписи под жалбата има на хора с автоимунни заболявания, за които е противопоказно да се ваксинират. Към жалбата са се присъединили и служители в хотели и ресторанти, социални работници, собственици на малък и семеен бизнес, мениджъри, студенти.

 

Подписи има и от лица, прекарали COVID-19 в болници, но нефигуриращи в регистъра за „зелен сертификат", както и от заболели от COVID-19, които са се лекували в домашни условия и въпреки че са диагностицирани от личните си лекари или с антигенни тестове, не могат да си извадят сертификат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3094 |23.10.2021 Манолова: Да се извадят търговците на ток, спечелили милиони, докато фирми фалират . 1| 2857 |23.10.2021 Манолова: В следващия парламент ще предложим отпадане на ДДС върху тока, както призова и ЕК . 1| 3039 |22.10.2021 Мая Манолова: Мярката от 110 лв. на мегаватчас за тока на бизнеса няма да го подкрепи изцяло . 1| 3634 |21.10.2021 Мая Манолова: 110 лв. на мегаватчас от държавата няма да подкрепят изцяло бизнеса за тока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads