Реклама / Ads
0| 2998 |05.11.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ноември 2021

Цветанов: Защо БСП и ГЕРБ са доволни да си подават топката

.
„Национално обединение на десницата предлага ясни решения, с компетентни хора. И аз, и Москов принадлежахме към партии, които се възприемаха за десни. Влизайки в политиката и двамата искахме да отстояваме тези десни консервативни решения. За голямо съжаление и двете формации преминаха през техните си периоди на развитие. Едните станаха коалиционни партньори на много леви течения, а другите просто олевяха с поведението си и политическите решения, визирайки ПП ГЕРБ.
 

Защо БСП и ГЕРБ имат полза взаимно да си подават топката? Защото те са доволни от запазването на това статукво и размиването на тази политическа координатна система. В първия управленски мандат, в който аз участвах като вицепрезидент и министър на вътрешните работи на Борисов, ние отстоявахме десни политически решения и се борехме те да бъдат реализирани.

 

За всички беше ясно, че демократичната – дясната общност, не искаше един корупционен модел, каквото беше управлението на Тройната коалиция и енергийната ни сигурност трябваше да бъде диверсифицирана.

За голямо съжаление ние отстоявахме тези принципи, но сега имаме пълната зависимост от Русия, спрямо енергийните ни проекти“, заяви Цветанов.

 

„АЕЦ „Белене“ беше спряна в първия управленски мандат. Във вторият, в който участваше и Петър Москов като министър на здравеопазването се мъчеше и стараеше да дава десни и ясни решения в сферата на „Здравеопазването“, и да прави политики, които да можем действително да запазим тази политическа координатна система“, припомни той.

„Нищо по-добро не е измислено в развитите демократични общества от политическият сблъсък между лявото и дясното. Едните осигуряват повече права и възможности за бизнеса на работещите, и разбира се левите дават повече помощи, но тези помощи в един момент спират, а когато си в криза трябва да търсиш увеличаване на съответния дефицит на държавата“, допълни Цветанов.

 

Темите здравеопазване и енергетика в момента са най-актуални. „Знаем какви са проблемите с COVID-19, знаем какви са решенията. Ние може да ги дадем и ги предлагаме в този политически дебат“, изтъкна кандидатът за народен представител.

„За голямо съжаление в енергетиката отново ние даваме ясните решения. Ние бяхме първите – с енергийния експерт Христо Казанджиев, които казвахме, че проектът „Турски поток“, преди две години, че това ще бъде корупционен проект, непрозрачен и ще увеличи зависимостта на България от Русия. Тогава, това олевяване, което стана, защото нямаше никаква реакция от страна на БСП като опозиция в българския парламент, при изграждането на тези геостратегически проекти през територията на страната.

 

Ние днес все още търсим и имаме отговор от Министерство на енергетиката, че не могат да намерят Пътната карта за проекта „Турски поток“, а там са ангажиментите на страната ни, в които рискът за този проект е за сметка на България. 3 млрд. лв. – заеми, които тегли българското енергийно дружество. Тези 3 млрд. лв. никога няма да бъдат възстановени от транзитните такси, които минават през територията на страната. А ако се върнем 2 години назад, на нас ни се представяше, че България ще бъде енергиен фактор на Балканите. Ще имаме Газов хъб „Балкан“, но днес ние го нямаме в този си вид и тази карта, която разнасяха политиците пред ЕС. Те бяха заблудени и излъгани. Днес имаме само една виртуална борса за газ. Това, което ни се предлагаше за „Турски поток“, че ще увеличи енергийната сигурност у нас и ще ни направи много важен геостратегически партньор в региона. Когато беше завършен този проект и пуснат в експлоатация имаме вход - влизане на тази тръба в страната и изход – излизане на тръбата, без нито едно разклонение, за нито едно газифициране на нито една област. А когато говорим за Северозапада – област Видин и до днес нямат газифициране“, каза председателят на Републиканци за България.

 

„Правителството на Борисов в последния си мандат не завърши един изключително важен проект за истинската диверсификация на България и да може да ползваме допълнителни енергийни ресурси – това е газовата връзка Комотини – Стара Загора. Тази връзка е съпоставима с „Турски поток“, който е 470 км, а тя е 187 км“.

Цветанов припомни, че „Турски поток“ се изгради за 2 години, а интерконекторната връзка 12 години не може да бъде готова.

 

„Ако имаме тази връзка ще имаме физическа възможност да вкарваме азерски газ. В момента той е с 20-30% по-евтин от този „Газпром“.

Ако имахме тази връзка щяхме да си изпълним ангажиментите на Азербайджан за осигуряването на 1 млрд. 200 млн. куб м газ. Потреблението на страната ни за година - за икономиката, и за домакинствата е около 3 млрд. куб. м газ., което означава, че 1/3 щяхме да имаме по-евтин газ, който можеше да си го доставим от Азербайджан“.

Цветан Цветанов пита няма ли сходство на политиките на ГЕРБ, БСП и президента Румен Радев.

Национално обединение на десницата е с номер 7 в интегралната бюлетина за изборите за народни представители.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3100 |04.11.2021 ГЕРБ призна твърденията на „Демократична България“ за високата цена на газа . 0| 3038 |03.11.2021 Москов и Цветанов: Румен Радев и БСП не са и не трябва да бъдат бъдещето на България . 3| 3090 |03.11.2021 Цветан Цветанов: Ние сме за лустрацията и няма да се коалираме с формации, които не я припознава . 1| 2770 |03.11.2021 Цветан Цветанов: Време е всички да работим за благото и просперитета на страната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads