Реклама / Ads
8| 5058 |05.03.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Избори 2021: Въпроси и отговори

.
От днес официално сме в предизборна кампания. За нов кабинет и 45-то Народното събрание ще се гласува редовно, въпреки исканите още през миналата година оставки. Кабинетът на Борисов оцеля. Това е първият завършен мандат на управляващите, въпреки че правителството претърпя известни промени през последните четири години.
 

Тази година изборите ще се проведат на 4 април в безпрецедентната обстановка на пандемията от COVID-19.


Ето и отговорите на основните въпроси около парламентарните избори: 


Основна информация


Изборите са редовни за пръв път от 2009 г. насам. Досега кабинетът на Борисов не е завършвал мандатите си заради оставки, което е налагало и провеждането на предсрочни избори за ново правителство. 


Изборите за пръв път ще се проведат с машинно гласуване във всички големи изборни секции (тоест с над 300 избиратели). Системата обаче е смесена - ще може да се гласува и с бюлетина, което повдигна въпроси около отчитането на изборните резултати. 


Началният час на изборите е 7 ч. Гласуването ще продължи до 20 ч. То може да бъде удължено най-много с час, ако пред секциите има още желаещи. 


Право да гласуват съгласно Изборния кодекс имат всички български граждани, навършили 18 г., които не са поставени под запрещение и не са с присъда “лишаване от свобода”. 


По предварителни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) в избирателните списъци са 6 732 316 души.


Гражданите могат да направят справка по ЕГН или адрес за номера на избирателната секция и мястото на гласуване за Избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. на сайта на ГРАО. 


Ако имате постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да подадете заявление за вписване в избирателния списък по настоящия Ви адрес не по-късно от 20 март 2021. Съгласно Изборния кодекс не може да се гласува на място в страната, различно от постоянния и настоящ адрес.


Гласува се задължително с химикал, пишещ в син цвят със знак “X” или “V”. Отбелязва се в квадратчето с номера на избраната политическа формация или кандидат.


Какво означава “Не подкрепям никого”? 


По този начин се отчита избирателна активност, но не се влияе върху изборните резултати.


Гласуване с преференция 


Преференциалното гласуване означава избирателят да отбележи свое предпочитание за кандидат от предизборната листа относно реда на подреждане. Това се отбелязва отново със знак “X” или “V”  в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак.


За невалидни бюлетини се считат всички, които: 

 

- са отбелязани със знак, различен от “X” или “V” 

- са с отбелязано повече от едно квадратче

- са с отбелязване извън квадратчето

- са надраскани с надписи

- са със знаци с различен цвят химикал

- са празни

 

Колко време продължава предизборната кампания? 


Предизборната кампания започва днес и ще продължи до 2 април - два дни преди самия вот. За този период парламентът излиза в отпуск и редовни заседания няма да се провеждат. Могат да бъдат свиквани извънредни такива, съгласно Конституцията на страната. Мандатът на парламента официално приключва на 25 март.


Кои са партиите? 


Преди дни Централната избирателна комисия изтегли жребия на номерата, с които партиите ще се явят на изборите на 4 април. Осем коалиции и 31 партии участват в изборите. 


Ето как ще изглежда интегралната бюлетина:


21    ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

25    ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

22    ПП „ПРАВОТО“

5      ПП „ВЪЗРАЖДАНЕ“

16    ПП „МИР“

6      ПП „АБВ (Алтернатива за българско възраждане)“

10    ПП „БЪЛГАРСКА ПРОГРЕСИВНА ЛИНИЯ“

19    ПП „Глас Народен“

30   ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“

3      ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“

8      ПП „КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“ /ПП „КОД“/

7      ПП „АТАКА“

12    ПП „Възраждане на Отечеството“

1      ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“

29   ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

14    ПП „БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ – БНО“

9      ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

23    ПП „Благоденствие-Обединение-Градивност“

26   ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

20   ПП „Движение на непартийните кандидати“

27    ПП „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ“

15    ПП „НАЦИЯ“

11     КП „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ“

18    КП „ИЗПРАВИ СЕ! МУТРИ ВЪН!“

4      КП „БСП за БЪЛГАРИЯ“

24   КП „ПАТРИОТИЧНА КОАЛИЦИЯ – ВОЛЯ И НФСБ“

13    КП „ДВИЖЕНИЕ ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА“

2      КП „НИЕ, ГРАЖДАНИТЕ“

28   КП ГЕРБ – СДС

17    КП ГРАЖДАНИ ОТ ПРОТЕСТА

 

Избори и пандемия 


Здравното министерство изготви протокол за провеждането на изборите в безпрецедентните условия на пандемия. В момента тече и ваксинацията на членовете на районните и секционните избирателни комисии, като първа доза трябва да бъде поставена най-късно до средата на март, за да може ваксинацията да приключи преди началото на изборите. 


Според здравния протокол се спазват основните противоепидемични мерки - носене на предпазни средства, дезинфекция и дистанция от всички участници в процеса - избиратели, СИК, РИК, наблюдатели и застъпници. Помещенията трябва да бъдат проветрявани редовно. 


При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред избирателната комисия, а членовете сверяват данните, без да я пипат. За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си отново. Химикалките трябва да са подредени така, че да могат да се вземат от избирателите без пряк контакт с членовете на комисията. След употреба те ще се дезинфекцират задължително. В секциите с машинно гласуване до устройствата ще бъде поставен дезинфектант


Гласуването с мобилни урни 


Леко спорен е въпроса с мобилните урни и гласуването на хората, поставени под карантина. Заявления за гласуване в подвижна секция ще може да се подава не по-късно от три дни преди вота на 4 април. Това означава, че хората, поставени под карантина в дните след това, не биха могли да гласуват. 


Предстои ЦИК да определи правилата за подаване на заявления.


И тук ще важат основните противоепидемични мерки. Избирателят ползва "своя химикалка, когато е възможно". За подвижната кутия има изискване - ако е възможно, тя да бъде дезинфекцирана след всяко гласуване.


С подвижна избирателна кутия ще гласуват и хората с увреждания, като за тази цел трябва да се подаде заявление до съответната община с приложено копие от документ на ТЕЛК. Крайният срок е 20 март.


С целия здравен протокол може да се запознаете тук. 


Гласуване в чужбина 


Желаещите да гласуват българи извън страната, могат да подадат заявление по два начина: 

 

- в писмена форма пред дипломатическото или консулско представителство на Република България в съответната държава. Това става чрез писмено заявление по образец, утвърдено от Централната избирателна комисия не по-късно от 25 дни преди изборния ден, подписано саморъчно и подадено лично, или чрез писмо до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България;

 

- чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.


Крайният срок за подаване на такива заявления е 9 март. Най-малко 60 души трябва да са заявили желанието си да гласуват, за да бъде открита секция.


В случай че не са подали заявление за гласуване извън страната по горепосочените начини, българските граждани, които желаят да гласуват извън страната, в деня на изборите могат да направят това в удобно за тях място и изборна секция извън страната, като попълнят декларация пред СИК по образец.


До този момент според информацията на Министерството на външните работи съгласие за провеждане на избори на тяхна територия са дали 76 държави. Изборните секции към момента са 385. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4012 |05.03.2021 Нинова: Ще осигурим свободен избор на ваксини на българските граждани, когато управляваме . 38| 6376 |05.03.2021 По политиките ще ги познаете: Първи предизборни дебати . 8| 3855 |02.03.2021 Нинова пред водачите на БСП: Можем да дадем на хората промяната и сигурността, които искат . 5| 5803 |02.03.2021 Окончателно: ВКС потвърди регистрацията на партията на Божков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads