Реклама / Ads
0| 3922 |02.04.2021 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021

Изгубени антики във виртуална изложба: Колекция ”Васил Божков” - минало и настояще

.
Васил Божков показа незаконно иззетите експонати от колекцията си, в спираща дъха виртуална изложба. В 15-минутния филм са включени и шокиращи кадри от изнасяне на артефактите от прокуратурата, в торби и чували. Поставят се въпроси относно съдбата на предметите.
 

Интервюирани са водещи специалисти, работили с антиките. Учените са единодушни: няма как колекция, която е пътувала в чужбина "с благословията" на Министерство на културата да е незаконна. Налице са всички документи, включително такива за пътувания през граница. Тя е представяна и в редица изложби извън страната като „Великолепието на България" в Брюксел и „Спасените богатства на България" в Москва. 

 

Експертите се обединяват около тезата, че предметите са безценни за историческата наука, а думите на д-р Атанасиос Сидерис са красноречиви:


„Това е най-богатата и завършена колекция в целия свят".

 

Цитиран е Васил Божков, който издирва и купува от аукциони експонатите, от повече от две десетилетия:


„Тази колекция е събирана за световната наука. Но най-вече, защото българският народ заслужава да притежава историята си".

 

Виртуалната изложба "разхожда" зрителите сред залите на бъдещия музей -  Телефонната палата, където разрухата контрастира с великолепието на културно-историческите ценности. В момента сградата, предназначена за най-модерния музей в България, стои неизползваема.

 

Филмът завършва с думи на Божков:


„Колекцията бе събирана за България. Тя е съкровище, което бе разграбено. Съкровищата избират своите пазители и носят проклятие на своите грабители. На всеки един от тях."

 

Партията около Васил Божков „Българско лято", което се явява на изборите с №14, залага на развитието на културата. Експертите от формацията вече представиха програмата си, в която се набляга на необходимостта от развитие на културния туризъм и осъвременяване на законодателството в тази област. Те настояват и за ефективна система за опазване на историческото и културно наследство.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3514 |02.04.2021 Георги Свиленски: Само масовото гласуване на 4-ти април ще неутрализира купения и корпоративен вот . 0| 3623 |02.04.2021 Калоян Паргов: Чудесен начин да завършим кампанията е засаждането на дървета . 0| 3513 |02.04.2021 Нинова и БСП получиха подкрепа за изборите от немските и румънските социалдемократи . 17| 3517 |02.04.2021 Цветан Цветанов: Крайно време е да бъде демонтиран Паметникът на Съветската армия в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads