Реклама / Ads
0| 3636 |21.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Данаил Георгиев: Основната ни задача е подкрепата за домакинствата и бизнеса, за справяне с енергийната криза и инфлацията

.
Данаил Георгиев, водач на ЛЕВИЦАТА за 26 МИР София област
 

Точно преди месец официално обявихте създаването на ЛЕВИЦАТА и участието си в предстоящите избори. Защо ЛЕВИЦАТА, г-н Георгиев?

 

Възприемам създаването на ЛЕВИЦАТА! и участието в предстоящите парламентарни избори като първа стъпка, като начален етап в процеса на обединяване и възраждане на политическото представителство на левите хора в България. Продължителната политическа криза, неработещият, разпокъсан и изпълнен с противоречия парламент са следствия от нестабилната и фрагментирана партийна система в страната. Политическото пространство е такова, в голяма степен заради отслабването на левицата, особено след 2009 г.

 

ЛЕВИЦАТА! има амбицията да бъде качествено нов етап в развитието на лявото движение в България, а и на партийната система. Обединяваме се различни организации и хора, имащи различни, понякога срещуположни идеи и възгледи. Някои по-леви, други по-скоро центристки. Убеден съм, че преодоляването на дребни различия, на тесни групови или партийни интереси, чрез диалог и сътрудничество, в името на големи, национални цели, на общи ползи, е пътят към стабилизирането на политическа система. Само така ще постигнем укрепване на парламентаризма, устойчиво управление, в интерес на гражданите.

 

ЛЕВИЦАТА! не е противник на БСП. БСП има място в обединението, когато пожелае и има готовност. Целим да постигнем дългосрочно, солидно политическо обединение, с реален капацитет, на всички нива на държавното управление – в Народното събрание, в правителството, както и в местните власти. Това обединение ще да работи за подобряване жизнения стандарт на хората, за възстановяване на демократичната, правова и социална държава, за преодоляване на бедността и на острите социални неравенства.

 

ЛЕВИЦАТА! е политическо обединение, създадено за да предостави възможност на българските граждани да участват във формирането или да подкрепят ясна политическа и управленска програма, която има за цел постигането на социална сигурност и справедливост, спиране на главоломното обедняване и запазване на парламентарната демокрация.

 

Какви ще са първите ви стъпки в парламента?

 

Във времето на най-сериозната икономическа и военна криза в Европа от десетилетия, основна наша задача в краткосрочен план ще бъде подкрепата за домакинствата и бизнеса, за справяне с енергийната криза и инфлацията, за трайно овладяване на растящите цени, особено на стоките от първа необходимост.

 

В средно- и дългосрочен план, за да осигурим енергийната независимост на страната, стабилност и ниски нива на цените на електроенергията, трябва да поддържаме местния добив на въглища и производството на електроенергия в ТЕЦ. Да осигурим реални нови източници на природен газ, включително да преразгледаме възможностите за местен добив и тяхната рентабилност. Трябват нови ядрени мощности, които да осигуряват базовите потребности на енергийната система при спазване изискванията за намаляване на въглеродни емисии.

 

Разкажете ни за малко са основните приоритети на коалицията. Каква трябва да е икономическата политика на България?

 

ЛЕВИЦАТА! ще разработва и прилага икономическа, финансова и социална политика за подобряване на жизнения стандарт на хората, за преодоляване на бедността и на социалните неравенства. Ние сме за икономика с висока добавена стойност, основана на иновации, на знание, на конкурентоспособни предприятия, с достойно заплатени работни места. Ще стимулираме устойчиво развитие, в баланс между необходимостта от нарастване благосъстоянието на хората, конкурентоспособността на икономиката, опазването и разумното използване на природните ресурси.

 

Държавата трябва целенасочено да инвестира в научни изследвания, в нови технологии, в модерна инфраструктура. В образование и обучение, за придобиване и надграждане на знания и умения за бъдещето. Целим да бъде създадена благоприятна среда за развитие, задържане и привличане на човешкия капитал чрез достъпни и качествени здравеопазване, културни институции, спорт.

 

В листите ви има много адвокати и юристи. Обсъждали ли сте съдебната реформа и върховенство на закона?

 

ЛЕВИЦАТА! е за реална, постижима и работеща съдебна реформа. Промените в съдебната власт трябва да доведат до независимост, прозрачност и връщане на доверието в правосъдната система, до възстановяване на справедливостта и правовия ред в страната.

 

Радикалната съдебна реформа е необходима не само за да изпълним условията на Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим достъп до Шенген и за да удовлетворим препоръките на Венецианската комисия и Европейския съд по делото „Колеви срещу България“.

 

Радикалната съдебна реформа е жизнено необходима за възстановяване на справедливостта и правовия ред в страната. Тя изисква конституционни промени в частта, уреждаща съдебната власт. Ние подкрепяме такива конституционни промени. Те би трябвало да включват: Изваждане на прокуратурата от съдебната власт; Уреждане в Конституцията на условията за избор и освобождаване на главния прокурор от Народното събрание; Обособяване на Прокуратурата като самостоятелен орган извън съдебната система; Функционална независимост на прокурорите от техните ръководители; Преуреждане на следствените органи.

 

Коалиция „Левицата“ ще се ангажира да консолидира мнозинство от парламентарно представените политически парии за конституционни промени. Ние сме за освобождаване на съда и прокуратурата от партийни и олигархични влияния в и чрез състава на Висшия съдебен съвет и за решителни действия срещу създадените „сфери на влияние“ в съдебната система от страна на политически и бизнес кръгове.

 

Живеем във времена на икономическа и военна криза. Разкажете ни за вижданията ви за външна политика?

 

България се нуждае от реалистична, последователна и динамична външна политика, основана на националните интереси и на нормите на международното право.  Външната политика следва да обезпечава независимостта и сигурността на страната – чрез привличане на надеждни съюзници за ефективна отбрана, за снабдяване на ключови сектори на икономиката със суровини, както и достъп до външни пазари за реализиране на произведеното в България.

 

В геополитическа обстановка, в която все по често ще се действа според концепцията за баланса на силите, външната политика на България трябва много внимателно и професионално да анализира процесите в разклатения световен ред, за да реализираме по най-добрия начин националните цели и интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3207 |21.03.2023 ЛЕВИЦАТА! няма да се коалира нито с корумпираното статукво, нито с партиите, въвличащи България във война . 0| 3139 |21.03.2023 Декларация в подкрепа на справедливите искания на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и на всички български земеделски… . 1| 3158 |21.03.2023 Георги Първанов в Бургас: Фундаменталната работа на „ЛЕВИЦАТА!“ е насочена към възстановяване на държавността и диалога между институциите . 1| 3122 |20.03.2023 Мая Манлова: Всички в следващия парламент трябва да поемем отговорност за ефективна реформа в здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads