Реклама / Ads
0| 2979 |30.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

”Левицата!”: България трябва да наложи вето върху безмитния внос на украинско зърно

.
Първото решение, което ще внесе ЛЕВИЦАТА! в следващия парламент ще бъде за задължаване на българското правителство да наложи вето върху продължаването на безмитния внос за украински храни. България може и е длъжна да предприеме тези мерки, за да защити родните земеделски производители.
 

Това заяви Мая Манолова днес.

 

Според нея е необяснимо страхопочитанието на българските власти към европейските чиновници. Правителствата на Полша и Румъния вече са предприели необходимите действия и призовават да се ограничи количеството на украинското зърно, което влиза през Европейския съюз, защото дестабилизира местните пазари. Те са поискали от Европейската комисия да използва регулации и призовават за налагане на всички възможни мерки, включително квоти и защитни мита, които да ограничат вноса на украинско зърно.

 

Българските зърнопроизводители също са обречени на фалит заради безмитния внос и ниските цени на зърно, царевица, жито, слънчоглед, които се внасят от Украйна. Мая Манолова напомни, че през 2021 г. са внесени 20 000 тона слънчоглед от Украйна, а от започването на войната през 2022 г. до сега вносът е скочил на 900 000 тона.

 

Предстои да бъде удължен регламентът за вноса на украински стоки, който първоначално е имал съвсем други цели – да спаси от загуби украинските производители и да спаси от глад хората в страните от Третия свят. Вместо България да бъде транспортен коридор, българските зърнопроизводители са поставени в ситуация на нелоялна конкуренция от храни, за чието качество и безопасност няма никакви гаранции. Изискванията към българското производство са много различни и по-прецизни, а в Украйна се води война. Мая Манолова напомни, че Великобритания ще помага на Украйна със снаряди и муниции с обеднен уран, който попадайки в околната среда и при липса на контрол на храните, ще представлщва заплаха за здравето на хората.

 

Европейските компенсации към българските производители са на стойност 16 млн. евро, което Мая Манолова определи като „смешна мярка", тъй като се равнява на около 1 лев за декар обработваема земя. „След като ние сме солидарни с европейските държави, сега е моментът Европа да бъде солидарна с българските зърнопроизводители и компенсациите да бъдат достатъчни.", категорична е тя.

 

Тя напомни за заплахата от внос на огромно количество яйца и сухо мляко от Украйна, които също са със съмнително качество.

 

ЛЕВИЦАТА! предлага таван на надценките, за да защити, а не да се оказва натиск върху българските производители. Мая Манолова подчерта, че цената се увеличава не от производителите, а от търговските вериги, при това с до 50 – 70 %.

 

Затова ЛЕВИЦАТА! си е поставила ясни приоритети – без инфлация и спекула, без картели и без война. Като мярка за борба с картелите в хранителния бранш ЛЕВИЦАТА! предлага да се упражнява „драконовски" контрол над търговските вериги, като първо се определят надценките, с които могат да работят. От коалицията предложиха 5 % надценка на десет стоки от първа необходимост.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3072 |29.03.2023 Татяна Дончева: Чрез съдебната реформа трябва да дадем законови възможности за отстраняване на главния прокурор . 2| 3344 |27.03.2023 Има как България да влезе в еврозоната и Шенген и да получи шанс за ускорено и стабилно развитие . 0| 3287 |26.03.2023 Има как здравеопазването в България да е модерно и достъпно . 3| 3777 |25.03.2023 Георги Гвоздейков: България ще плати 6 пъти по-скъпо за медицински хеликоптери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads