Реклама / Ads
0| 3027 |13.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

Отваряне на европейския кризисен резерв за пълна компенсация на българските зърнопроизводители

.
Мая Манолова
От коалицията настояват pd тваряне на европейския кризисен резерв за пълна компенсация на българските зърнопроизводители и промяна на Плана за възстановяване и устойчивост. Те искат още за активни действия на следващото редовно правителство за изравняване на субсидиите на българските производители с тези на европейските. Това стана ясно на среща днес на „ЛЕВИЦАТА!“ със зърнопроизводители и симпатизанти в Силистра.
 

Според Мая Манолова - едно от водещите лица на лявото обединение, служебното правителство работи без парламент, така че генералното решение на проблемите на земеделските производители ще бъде намерено в следващия редовен парламент, в който „ЛЕВИЦАТА!“ ще застане твърдо зад земеделските производители. От лявата коалиция са готови с конкретни предложения, които ще бъдат внесени незабавно в следващия парламент.

 

Сред приоритетите на коалицията е да отправят искане към Брюксел за отваряне на кризисния резерв. Финансовите средства в него се пазят за неотложни случаи, какъвто е случаят с българските зърнопроизводители, ударени от дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция, свързана с украинското зърно. От „ЛЕВИЦАТА!“ ще настояват българските производители, както в страните съседни на Украйна, да получат незабавна финансова подкрепа.

 

„Ще предприемем незабавни стъпки за промяна в Плана за възстановяване и устойчивост. Оказва се, че когато такива важни за българските граждани и производители решения се вземат на тъмно, щетите са за всички. Тези неадекватни изисквания, на които българските земеделски производители не могат да отговорят, трябва да бъдат променени в Плана, и то в спешен порядък. Иначе до тях няма да стигнат така необходимите финансови помощи.“, категорична е Мая Манолова.

 

Според нея, липсва активна политика за изравняване на субсидиите за производителите на храни в европейските страни-членки и в България. Няма друго логично обяснение как така зърното, ябълките и картофите влизат у нас на два пъти по-ниски цени, освен с подкрепа от самите държави и от Европейския съюз. Тя допълни, че това унищожава българското производство, което трябва да бъде съхранено както от нелоялните търговски практики, които налагат търговските вериги в България, така и от двойkствения аршин, с който Брюксел се отнася към земеделските производители от някои държави-членки.

 

Друг огромен проблем, пред който са изправени земеделските производители е скокът на цената на поливната вода, която се повиши около 100 пъти.

 

От коалицията обвиниха ГЕРБ и Четворната коалиция за нарастващата криза „Това е убийствено за земеделските производители. Въпросът е защо дружеството „Напоителни системи“ е доведено до това състояние и беше буквално плячкосано по време на управлението на ГЕРБ. През 2013-2014 г. кадър на ГЕРБ разпродаваше тръбите за скраб.

 

Дружеството беше съсипано. Четворната коалиция, която трябваше да възстанови справедливостта, на практика не направи нищо, а 4-месечният безплоден парламент само похарчи парите на българските данъкоплатци, без да предприеме никакви решения за нито един от секторите. Сега земеделските производители са изправени пред угрозата да не могат да си платят водата за напояване.“, каза Мая Манолова. Според нея, на прага на застрашаваща света продоволствена криза, е неадекватно да се вдига и цената на поливната вода, което допълнително затруднява българските производители да оцелеят и да са конкурентноспособни на пазара. По този повод „ЛЕВИЦАТА!“ настоява за пълна компенсация на скъпата вода на земеделските производители, а не просто на разликата на водата между миналата година и сега. „Другото е геноцид и към българските производители, и към българските домакинства. Държавата за пореден път ще се окаже нехаеща и неспособна да се справи с належащите проблеми“, добави тя.

 

От „ЛЕВИЦАТА!“ подкрепят усилията на служебното правителство, което работи в условия на криза и без действащ парламент. Те отправиха искане към служебния кабинет незабавно да компенсира земеделските производители за поливната вода. Мая Манолова заяви, че от „Изправи се“ са присъствали на всички заседания на КЕВР заради скъпата вода. Според нея, ако хората не се вдигнат да протестират, КЕВР и регулаторите, както и държавните институции ще изцеждат българския народ до край. "Ние сме от страната на хората и ще ги подкрепяме и продължим да се борим за техните интереси за нормални цени на тока, водата и храните.“, обобщи тя.

 

Листата на ЛЕВИЦАТА! в Силистра се води от адвокат Даниела Иванова с дългогодишен юридически стаж. Втора в листата е майката на дете с увреждания Калинка Георгиева, последвана от Мирослав Георгиев, Илиана Митева, Радослав Радоев, Николай Бошнаков, Ивайло Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3518 |12.03.2023 В следващия парламент „ЛЕВИЦАТА!“ ще внесе законопроект, с който да се забрани изграждането на соларни и ветропаркове върху плодородни земи . 7| 3409 |12.03.2023 Георги Кадиев: В Следващия парламент„ЛЕВИЦАТА!” ще направи закон за работа на„Марица Изток”, закон за ограничаване на надценките на хранителните продукти и закон за свръхоблагането в секторите, в които има свръхпечалби . 1| 3568 |12.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ представи листата си в Добрич за предстоящия парламентарен вот, водена от невролога д-р Николай Бекяров . 2| 3196 |12.03.2023 Проф. Любомир Халачев представи листата на „ЛЕВИЦАТА“ в Кърджали
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads