Реклама / Ads
1| 3021 |20.03.2023 ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2023

След среща на „ЛЕВИЦАТА!“ с организациите на хората с увреждания: Общи позиции и естествено партньорство

.
Управленската програма на „ЛЕВИЦАТА!“ намери много допирни точки с представителните организации на хората с увреждания у нас, като техен естествен политически партньор. Общото становище е, че у нас липсва институция, която да е ангажирана с проблемите на тези български граждани, а колкото до общата атмосфера – в 21 век все още налице е неприемане на тези хора на различни житейски равнища. За целта са необходими не толкова финансови средства, колкото законодателна инициатива, далновидност и последователност.
 

„ЛЕВИЦАТА!“ представи пред организациите на хората с увреждания законодателните си идеи и намерения за бъдещия парламент.

 

Иван Янев (кандидат „ЛЕВИЦАТА!“ в листата на 23 МИР София), отбеляза, че към политиките за хората с увреждания трябва да се подходи деликатно и логически, без популистки наклон. От личен опит Янев обясни, че независимо от програмите на хартия намирането на работа на българите в неравностойно положение е изключително трудно, училищното образование също е недостъпно. Реална държавна агенция, чийто предмет на работа да са именно хората с увреждания у нас, е стъпката в правилна посока, посочи той и се ангажира лично с темата.

 

Татяна Дончева (водач на „ЛЕВИЦАТА!“ във В. Търново и в София град 24 МИР) отбеляза, важността на това хората с увреждания да участват пряко във формирането на политики, които се отнасят до тях самите във всички житейски аспекти. Тя подчерта, че „ЛЕВИЦАТА!“ разполага с необходимата експертиза, благодарение на дългогодишната и системна работа на формациите в коалицията с организациите и в следващия парламент като инициатива ще заложи темата за хората с увреждания и ще представи готови законодателни решения.

 

Румен Петков (лидер на АБВ) очерта три стъпки за политиката към хората с увреждания - институционализиране на проблема, ресурсно обезпечаване, атмосфера. „Няма как да кажем, че държавата има отношение към хората с увреждания, при положение, че няма държавна агенция за хората с увреждания. Това е институционалната стъпка в грижа към тези българи и „ЛЕВИЦАТА!“ е гарант, че това ще се случи – с ясно разписана програма за сектора, с ясни прагматични измерения и без спекулация по темата. Днес казахме на хората с увреждания – не подлагайте на съмнение волята на „ЛЕВИЦАТА!“ да направи възможното. За нас е въпрос на човещина и на осъзната необходимост. В 21 век в България хората с увреждане са лишени от елементарни възможности – достъп до обществени сгради, равен достъп до образование, работа, здравеопазване, атмосфера на приемане. Ние от „ЛЕВИЦАТА!“ ще поставим тази тема в дневния ред на новия парламент.

 

Валери Жаблянов (водач на листата на „ЛЕВИЦАТА!“ във Враца и Пловдив град) отбеляза, че законодателната инициатива за хората с увреждания е негова дългогодишна кауза, дала вече резултати, като жестомимичния език като средство за комуникация, участието му във формиране на закон за социалните предприятия, промените в образователния закон, които се отнасят до интегриране на децата със специални образователни проблеми. Той очерта два обективни проблема, когато става въпрос за такъв тип законодателство – недопускане на участие на хора с увреждания във формирането на тези закони, както и наличието на непредставителни и мними организации на хора с увреждания, които в повечето случаи вредят. Законодателството, включително и това за хората с увреждания, трябва да е съобразено и изработено конкретно за средата, за обществените условия и традиции и по тази причина е неефективно да се копира практика от други държави. Именно по тази причина организациите на хората с увреждания трябва да бъдат включени в законодателния процес, категоричен е Жаблянов и добави, че работата с тях трябва да е системна и последователна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3272 |20.03.2023 „Левицата!“ предлага обвързване на евросубсидиите с единица произведена земеделска продукция . 1| 3185 |19.03.2023 Президентът Георги Първанов в Радомир: „ЛЕВИЦАТА!“ ще върне ролята на държавата . 1| 3104 |18.03.2023 „ЛЕВИЦАТА!“ ще подготви и внесе законопроекти, които да разрешат проблемите на най-малките предприемачи и производители . 0| 3544 |18.03.2023 Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ с № 14 е решение на проблема

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads