Реклама / Ads
0| 4152 |31.01.2023 АРТ ДЖУНГЛА

226 години от рождението на Франц Шуберт

.
Франц Шуберт
На 31-ви януари 1797г. в Химелпфортгрунд, в семейството на Мария Елизабет Виец и енорийския учител и директор на училището в Лихтентал Теодор Шуберт се ражда Франц Петер Шуберт. Днес той е известен като австрийския ранен романтик. Може би той е последния представител на класицизма.
 

Въпреки че Франц Шуберт остава сравнително непознат за широката музикална общественост на своето време, той бива преоткрит чрез творчеството си от следващите генерации композитори, изпълнители и теоретици, които, вдъхновени от музиката му, активно я популяризират чрез своите интерпретации, изследвания и издания, за да може тя днес да се радва на заслужено признание и внимание.

 

За своя кратък живот, продължил едва 31 години, Франц Шуберт създава колосално по обем творчество, съизмеримо по количество и дори в известна степен надвишаващо това на гениалния му предшественик Волфганг Амадеус Моцарт: над 630 вокални опуси в жанра на светската и сакрална музика, инструментални солови и камерни творби, музикално-сценични и симфонични произведения.

 

В изданието си на 31-ви януари, вторник, от 19.30ч. предаването "Студио музика" е посветено на музиката на гениалния австрийски романтик Франц Шуберт в деня на неговото рождение. Своите наблюдения върху различните аспекти на творчеството му в предаването споделят мецосопраното Десислава Христова, пианистката д-р Анжела Тошева и диригентът д-р Иван Стоянов, а неповторимата музика на Шуберт ще звучи в изпълненията на Мария Калас, Джеси Норман, хор „Арнолд Шьонберг“ с диригент Ервин Ортнер, хор и Камерен оркестър на Лозана под диригентството на Мишел Корбоз, Алфред Брендел, Андраш Шиф, Анжела Тошева, Мстислав Ростропович, Бенджамин Бритън и Берлинската филхармония под палката на двама от най-бележитите диригенти на нашето време: Карл Бьом и Херберт фон Караян.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4730 |27.01.2023 267 години от рождението на Моцарт . 0| 4981 |08.01.2023 На 8-ми януари кралят на рокендрола - Елвис Пресли щеше да навърши 88 години . 0| 4256 |01.01.2023 Днес се навършват 160 години от рождението на Алеко Константинов . 1| 4608 |09.12.2022 80 години от рождението на Стефан Данаилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads