Реклама / Ads
14| 7776 |25.01.2024 АРТ ДЖУНГЛА

86 години от рождението на Владимир Висоцки: Мрази хладния цинизъм, да му плюят в душата

.
Владимир Висоцки
В песента "Аз не обичам" той е изброил какво мрази: от хладния цинизъм до насилието и безсилието; от ситата увереност до подлия страх; когато някой чете писмата ти, надничайки през рамото ти; когато е забравена думата "чест" или е превърната в "прах в очите", когато бият невинни или нахлуват в душата ти; когато плюят в нея.
 

Зад гърба си той има над 700 стихотворения, песни и около 50 роли в киното и театъра. Роден  е в Москва на 25 януари 1938 г. Започва да

 

Не е много известен фактът, че след като завършва основно си образование, се записва да учи в инженерностроителния институт "Куйбишев".Още след първия семестър обаче го напуска и постъпва в театралната школа на МХАТ - едно от най-реномираните висши учебни заведения за актьори и режисьори.

 

Интересът му към авторската песен се пробужда, след като се докосва до творчеството на Булат Окуджава.

 

Още през 1978 г. Висоцки се почувствал зле и отишъл на преглед. Става ясно, че има проблеми със сърцето и задължително трябва да си даде почивка. След като се почувствал малко по-добре обаче, той захвърлил медицинските предписания.

 

През декември 1979 г. отново получил сърдечна криза. Отишъл в поликлиниката и кардиограмата му показала прединфарктно състояние.

 

Висоцки умира в нощта срещу 25 юли 1980 г. в квартирата си на "Малая грузинская" улица. Точно по това време в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Руската преса не съобщава за неговата смърт, с изключение на в. „Вечерна Москва" - и то три дни по-късно. Въпреки това новината се разнася бързо и пред театър „Таганка", където е работил, се стича огромна тълпа от хора. В деня на погребението му хора има дори по покривите на сградите.

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6695 |23.01.2024 “Опенхаймер”, “Убийците на цветната луна”, “Барби” и “Маестро” - ще се борят за “Оскар” . 0| 4528 |16.01.2024 Нов симфоничен оркестър в зала "България" с Дворжак и Чайковски . 0| 4653 |16.01.2024 “Наследници” и “Мечката” - големите победители от наградите “Еми” . 0| 5691 |12.01.2024 Първият трейлър на "Back to Black": Мариса Абела влиза в обувките на Ейми Уайнхаус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads