Реклама / Ads
10| 7498 |22.02.2016 АРТ ДЖУНГЛА

Артисти от Народния театър поискаха оставката на Христо Мутафчиев

.
Христо Мутафчиев
Актьорите от Народния театър отправиха призив към Христо Мутафчиев да подаде оставката си от позицията на председател на Съюза на артистите в България (САБ) заради "подмяна на каузите на организацията с тяснопартийни интереси".
 

Той предизвика силното недоволство на гилдията с изказването си, че ако театрите не покрият финансовите изисквания на Министерството на културата, те трябва да бъдат разпускани, а театрите да се превърнат в открити сцени, където да гастролират само пътуващите трупи.

 

Христо Мутафчиев е известен с връзките с ГЕРБ. Той беше общински съветник в София в групата на партията на Бойко Борисов. Общо 72-ма актьори от Народния театър са се подписали под отвореното писмо с настояването за неговата оставка. Мутафчиев оглавява съюза от 2005 година и самият той играе в няколко представления на Народния театър.

 

Актьорите обявяват, че са подтикнати да искат оставката му заради системното неспазване на Устава на Съюза на артистите в България. "Уроненият авторитет както на САБ, така и на актьорската и прилежащите ѝ гилдии, е резултат от недопустимото за една творческа синдикална организация подменяне на каузални с тяснопартийни интереси“, се казва в позицията на актьорите.

 

Те цитират и част от Устава на САБ, където се казва, че съюзът е независим от политически партии и държавни структури и се ръководи единствено от волята на своите членове при спазване на принципите за "автономност, професионализъм, прозрачност в работата на ръководните органи".

 

Актьорите смятат, че поведението на г-н Мутафчиев е "подчертано политически непотистко" (терминът може се използва в по-широк смисъл за шуробаджанащина – б. ред.) и в разрез с волята на членовете, ако въобще такава воля е изявена предвид незначителната членска маса на САБ в момента.

 

Те напомнят, че председателят на съюза  е трябвало да работи за издигане на престижа на изкуството, да отстоява гражданските права на членовете на САБ и да съдейства за съхраняване паметта на театралното дело в България.

 

"С изявленията си относно колегите си в актьорската гилдия от 11 февруари 2016 г. г-н Мутафчиев тъкмо напротив – работи в ущърб на това достойнство и против издигане на престижа на изкуството в българското общество, като чрез тези си действия насажда негативен образ на гилдията в публичното пространство", смятат от колектива в Народния театър.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5242 |22.02.2016 Мистериозен театър на сетивния лабиринт в подземията на НДК . 7| 9958 |16.02.2016 Само във Фрог: Ще изядат ли "мечките" 8 театъра? . 1| 5615 |02.01.2016 Народният театър остава без директор . 2| 5810 |25.12.2015 „Българската коледа“ събира средства за болни деца в Народния театър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads