Реклама / Ads
0| 5903 |24.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Британският режисьор Тони Палмър пристига у нас

.
Британецът Тони Палмър ще бъде специален гост на София Филм Фест
Британският майстор на музикалните филми Тони Палмър, добър познат на българската публика, пристига като специален гост на 14-ия София Филм Фест (5-19 март, 2010г.)
 

Британският майстор на музикалните филми Тони Палмър е добър познат на българската публика като един от водещите кинорежисьори на музикални документални и исторически игрални филми. Той е носител на над 40 международни награди, сред които 12 златни медала от Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк, многобройни номинации и награди за БАФТА и „Еми”. Палмър е единственият двукратен носител на престижната Държавна награда на Италия.

Следвайки ценните уроци от работата си с изключителните Кен Ръсел и Джонатан Милър, Тони Палмър печели признание още с първия си голям филм – Benjamin Britten & his Festival (1967) е първата продукция на Би Би Си, гледана и в САЩ. Аll My Loving (1968) го прави известен само за една нощ.

През 1989 г. знаменитият режисьор е представен с голяма ретроспектива в Националния филмов театър в Лондон. Сред неговите повече от 100 заглавия в киното е великолепният кинопортрет на Мария Калас в едноименния филм (1987, носител на златен медал за най-добър документален филм на Фестивала на киното и телевизията в Ню Йорк и отличен с БАФТА)

На тазгодишното издание на СФФ, Палмър ще представи два свои класически филма – „200 мотела” в сърежисьорство с Франк Дзапа (може би първият филм в историята на киното заснет на видео – през 1971 г.) и „Тайната на Шопен” , който има специална прожекция посветена на 200 г. от рождението на гениалния музикант.



Музикалният филм "200 мотела"  с премиера у нас


Изненадата на визитата на Тони Палмър е публичното представяне на дългогодишно подготвян проект, което ще бъде незабравим подарък за зрителите на София Филм Фест.

Изключителният режисьор е носител на много платинени и златни албуми за най-добре продавани компактдискове със саундтраците към неговите филми. Седем години Тони Палмър е музикален критик в “Обзървър”, а също така пише и за много международни списания и вестници, в това число “Таймс”, “Ню Йорк Таймс”, “Пънч”, “Спектейтър” и “Лайф”. Освен това той е автор и на седем книги, сред които биографията на Чарлс ІІ, “The Trials Of OZ” (от която Тони Палмър продава четвърт милион копия), “Life On The Road”, “All You Need Is Love” (история на популярната музика, която е най-добрият бестселър в Америка повече от година).

Тони Палмър работи много успешно и в театъра, а предаването му “Нощни вълни” (“Night Waves”) по Радио Би Би Си 3 печели наградата на Sony за най-добра културна програма.

Сред гостите на фестивала са сръбския актьор Лазар Ристовски, режисьорът Сърджан Драгоевич (със специална прожекция на копродукцията с България „Свети Георги убива змея”), англичанинът Пол Морисън, който ще представи кинопровокацията си „Шепа прах: Младите Дали, Лорка, Бунюел”, грузинското откритие Георгий Овашвили гостува у нас с филма си “На другия бряг” - носителят на “Златен лъв” за “Ливан” Самуел Маоз и много други.

Една от музикалните изненади, предвидени за вечерта, в която приключва официалната фестивална програма, е специалното гостуване на група „Роменго”, благодарение на дългогодишното сътрудничество между София Филм Фест и Дунавския музикален фестивал. Групата ще зареди публиката с емоцията на източноевропейски ритми, в комбинация с експресивен ромски темперамент. Вокалистката Моника Лакатош е добре позната на унгарската публика като една от най-добрите, чувствени и автентични изпълнителки на циганска музика. Страстта на „Роменго” ще зарази и киноманите в София!

За втора поредна година ще се състои международен документален конкурс с подкрепата на Българската национална телевизия. Селекцията отново е дело на режисьорите Андрей Паунов и Борис Десподов. Програмата включва 11 филма, като българският представител е „Роднини” на Иглика Трифонова. Международното жури включва чешкия режисьор Ян Шикъл (председател на журито), чиято ретроспектива „Частно столетие” ще бъде представена в Чешкия център, испанския документалист Хайме Норуега и българската актриса и режисьор Боряна Пунчева, директор на СТФ „Екран”.



"Роднини" на Иглика Трифонова е българското предложение в документалния конкурс на 14-ия СФФ

На 14-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за седмото издание на програмата София Мийтингс, което за поредна година ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7732 |23.02.2010 Български глас звучи на Джеймисън Дъблин Филм Фестивал . 0| 5832 |22.02.2010 Филм за Коко Азарян с премиера днес . 3| 6444 |22.02.2010 "Войната е опиат" с 6 награди БАФТА . 9| 38656 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads