Реклама / Ads
1| 4740 |28.08.2019 АРТ ДЖУНГЛА

Д-р Делян Георгиев: Културата не бива да бъде в изолация, тя формира мисленето на нацията

.
Д-р Делян Георгиев на срещата
Знакови лица от ”Изгрев” поканиха на среща кандидата на БСП за кмет и поискаха от него спешна помощ за културата и изкуството в района. ”Културата и изкуството не бива да бъдат в изолация, те формират мисленето на нацията.”
 

Това заяви д-р Делян Георгиев след среща с над 20 знакови личности, представители на културата и изкуството, които живеят на територията на район "Изгрев". Кандидатът на БСП за кмет беше официално поканен от тях на разговор. Културните дейци настояваха да се запознаят с него и да чуят възгледите и плановете му за събуждане на духа в района. Те припомниха, че в недалечното минало "Изгрев" е бил "културната столица на София". На срещата присъства и бившият кмет на "Изгрев" Симеон Димчев, който в момента е председател на Българското дружество за приятелство с Виетнам. Хората на духа поискаха от д-р Делян Георгиев спешна помощ за културата и изкуството в района.

 

"Това са много големи очаквания, призна той. - Разбирам сравнението с професията ми. Тази среща за мен означава много. Когато разчиташ на някого да спаси нещо, в случая културата в район "Изгрев", тогава очакванията и отговорността са огромни. Много е задължаващо. Означава, че трябва да дам всичко от себе си, за да оправдая очакванията на тези хора. Да не говорим, че самото сравнение със спешната помощ и със спасяването показва, че културните дейци се чувстват на прага на оцеляването си. Това не е добре. Не говори добре за нас".

 

Според д-р Делян Георгиев културата е изключително важна за всяко общество, тя е основен темел, който изгражда облика и формира единството на нацията. "Културата е цветът на обществения живот, а когато другите сфери от него страдат, и тя няма как да е в цветущо състояние, коментира още 33-годишният лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София. - Слава Богу, в България все още има представители на културата и изкуството, които не се предават и се борят за нейното челно място в обществото. Би следвало всички ние да отделяме по-голямо внимание на техните усилия и труда им. Защото действително личностите от културата, в това число и учителите, са онези, които изграждат облика на нацията такъв, какъвто го искаме. Хората на духа са един от механизмите за развитието на нацията в посоката, в която си мечтаем тя да върви. Те формират мисленето на нацията".

 

Д-р Делян Георгиев смята, че общинската администрация в "Изгрев" е длъжник на хората на културата и изкуството там. "Срещата беше изключително емоционална, призна той. - Чух много добри съвети, препоръки. Толкова известни и авторитетни личности споделиха опит! Това за мен е важно. Има много неща, които биха могли да бъдат променени в посока подобряване на културния живот, отдаване на значимото на всички тези колоси на българската култура. Едно от тях е да потърсим място за Дом на културата. Има такива възможности. Също така да създадем различни клубове, да работим за създаване на фестивал в района, както и на културни вечери, особено през пролетно-летния сезон. Потенциал за това има в градинката на КАТ. Там има изградена постоянна сцена, която може да бъде ползвана по предназначение и с помощта на общината да бъдат организирани различни концерти. Същото важи за изложби и всякакви събития, свързани с изява и подкепа на културата и изкуството в района ни. Приемам поканата за тази среща с културните дейци, живеещи в "Изгрев" като много висока оценка. Чух и видях недоволството на тези личности от цялостната изолация, която им е наложена в нашия район. От това, че добри практики от недалечното минало са прекратени и забравени. И на практика културният живот в района е сведен до санитарния минимум. Всичко обаче може да се промени. И не са нужни кой знае колко много средства и усилия. Трябва единствено желание, а от него аз имам много".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4990 |09.03.2019 Димитър Маринов: На Оскарите имаше разделяне на известни и неизвестни актьори . 0| 4298 |07.03.2019 Шефът на Сметната палата: 4500 паметници на културата се рушат заради бездействието на държава и общини . 0| 5840 |15.01.2019 Матера става европейска столица на културата на 19 януари заедно с Пловдив . 0| 5941 |12.01.2019 Пловдив е Европейска столица на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads