Реклама / Ads
0| 12431 |29.04.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Днес е международният ден на балета

.
снимка: Булфото
На 29 април по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Страната ни също отбелязва датата.
 

Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща” на балета в днешния му вид.
Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера” и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Определението за балета днес е сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи. А според Жан-Жорж Новер, създателя на балета като самостоятелен театрален жанр, това е “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография”

През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите”, който полага основите на балетното „законодателство”. В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Балет “Арабеск” посвещава на Международния ден на балета своя спектакъл тази вечер от 19 ч. в театър “София”. “Ductus – Ръководство за езда на мъртви коне” по идея на Мирослав Йорданов и хореография на Станислав Генадиев е първият спектакъл, включени в програмата. Асистент хореографка е Виолета Витанова, музика Юрий Бонджуков, художник Мирослав Йорданов, изпълнява Асен Наков.

Фрагмент от “Пресичане на пространството 2″ – хореография на Мила Искренова, музика Георги Арнаудов и Асен Аврамов и японски ударни инструменти, и костюми на Цветанка Петкова-Стойнова, ще изпълнят Ангелина Гаврилова, Александра Савова, Даниела Иванова, Кристине Енков, Марина Попова, Теодора Друмева, Теодора Стефанова, Асен Наков, Валери Миленков, Иван Иванов, Леандър Янес, Николай Илиев, Чан Тхе Чунг.

Вечерта завършва с “Двойнственост” по музика на Астор Пиацола, хореография Лиз Лий (Великобритания) и балет “Арабеск”, костюми Цветанка Петкова-Стойнова, репетитор Олеся Пантикина.

Участват Ангелина Гаврилова, Александра Савова, Даниела Иванова, Константина Ханджиева, Кристине Енков, Марина Попова, Теодора Стефанова, Теодора Друмева, Асен Наков, Станислав Димитров, Чан Тхе Чунг, Леандър Янес, Николай Илиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5153 |08.02.2011 Международният филмов свят стяга куфарите за Берлин . 6| 7511 |09.10.2010 Днес Ленън щеще да стане на 70 . 3| 6190 |08.07.2010 Рашидов и Борисов заедно на лятно кино днес? . 0| 5832 |22.02.2010 Филм за Коко Азарян с премиера днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads