Реклама / Ads
0| 5142 |08.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Международният филмов свят стяга куфарите за Берлин

.
На Берлинале ще бъдат представени 385 филма от 58 страни .
 

Още малко остана: След няколко дни в Берлин всичко ще се върти околи киното. Берлинале е не само един от най-големите фестивали за публиката в света, но и една от най-важните срещи на бранша.

Директорът на фестивала Дитер Кослик и неговият екип представят днес програмата на 61-то Берлинале: В седем секции ще бъдат показани 385 филма от 58 страни. В конкурсната програма участват 22 филма, 6 от тях извън класацията.

Един от тях е "True Grit" на братя Коен, с който се открива фестивала. Освен двамата режисьори и главните изпълнители Джеф Бриджис и Хейли Стейнфелд се очакват да присъстват на премиерата на този уестерн римейк.

Звездният фактор на фестивала се гарантира и от присъствието на звезди като Ралф Файнс, Ванеса Радгрейв, Джеръми Айрънс, Лиам Хийсън и Колин Фърт. Всичките те ще се представят на фестивала с нови филми. Съгласно Кослик светът на филма се намира в голям преход. Това е повод за Берлинале да се посвети на нови форми и тенденции в киното. Например посветеният на танца 3D филма „Пина“, в който Вим Вендерс отдава почит на починалата хореографка Пина Бауш. Съвместно с две други 3D продукции той ще участва в конкурсната програма.

Впечатляващ е по мнение на Кослик и големият брой млади режисьори, представени на фестивала. Мястото за среща на най-младите филмаджии и този път е Berlinale Talent Campus. Той предлага на 350 поканени млади филмаджии от целия свят възможността да работят съвместно с опитни ментори над нови филмови проекти и да създават важни контакти.
На шведския режисьор Ингмар Бергман е посветена ретроспективата на 61-ия филмов фестивал Берлинале. Ще бъдат показани не само всички филми на тази голама легенда в киното, но и примери за неговата работа като автор на сценарии и телевизионен режисьор. Материали от наследството на Бергман ще могат да бъдат видяни в експозиция в Музея на филмите.

На Берлинале ще бъдат връчени е голям брой награди. Най-важните са Златната и Сребърната мечки. Те се присъждат от международно жури на участващите в конкурса филми. През 2011 г. председател на журито е актрисата и режисьорка Изабела Роселини.

Златната почетна мечка ще получи арктьорът Армин Мюлер-Щал, на когото Берлинале посвещава тазгодишното "Hommage". Берлинале обаче е не само един от най-важните фестивали за публиката, но и един от трите най-големи филмови пазари. Като бизнес платформа за филмовата индустрия European Film Market документира важни етапи от развитието и трендовете в бранша. Още сега той може да се представи повече заявили участието си филмови експерти и филми от 2010 г.

Най-големият спонсор на Международния филмов фестивал е Федерацията. Тя подпомага тази година фестивала от бюджета на Министерството на културата със сумата от кръгло 6,5 милиона евро.

И така - на 10 февруари вечерта братя Коен първи ще еминат по червения килим пред Берлинале палас, където ще покажат римейк - уестърна ""True Grit". В Берлин те са извън конкурса, но пък са специално поканени да открият 61-ото издание на огромния кинофестивал.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6897 |15.07.2010 "Източни пиеси" и "Хъшове" отличници на Филмовата академия . 8| 5944 |07.06.2010 Наш математик с филмова награда в Сиатъл . 1| 6360 |28.07.2009 Раздават българските филмови Оскари . 0| 6682 |29.06.2009 Нов регламент за филмовите Оскари от догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads