Реклама / Ads
1| 6147 |05.02.2012 АРТ ДЖУНГЛА

Една фурия на 90

.
В своята биографична книга “Една фурия на 90”, в съавторство с драматурга Юрий Дачев, Стоянка Мутафова разкрива „гаменския” си нрав, както сама го определя.
 
Деветдесетте години не са я укротили, не е притихнало любопитството й, нито са се замъглили преценките й.
Нито пък е станала по-лесен човек. Не, не е! Същата непредвидима, бушуваща виелица си е и сега, както и преди.
Стояна и на сто ще бъде дете, което бързо забравя лошото, опасностите, разумните доводи. Любопитството й ги изтрива. Как да не завиждаш?

Светът минава през сетивата й, дава им острота и сила, които са наистина феноменални. Светът в очите на Стояна е пълен, цветен, тъжен и смешен в мяра, непостижима за другите. Тя е от онези хора, които, колкото повече доближаваш, толкова по-необятни ти се струват. Малцина могат да си представят, че Стояна обича самовглъбеността и тишината около себе си. Скептичната усмивка е повече Стоянина, не кикотът.

Историите, в които неусетно въвлича читателя, са разказани по неин си начин – неимоверно забавно и увлекателно: с щипка усмивка, доза смях и малка порция носталгия по отминалото време, по спомените за ония добри приятели, които са се преселили в друг свят...

Годините не са ограбили от лицето й младостта. Напротив – обогатили са я. Всяка бръчка е белег за „разплакани усмивки и усмихнати сълзи”, за подарена радост. Чудото Стояна учи текста с лупата, готова е дори да стегне куфарите си за пътешествие… Макар и на цели 90 години, тя твърди, че още има сили да играе и с всеки изминал ден го доказва.

Знам, че зад гърба ми някои мърморят: „Тая, дъртата, няма ли най-сетне да се насити да играе!?”  Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви!  - заканва се Стоянка. А ние можем само да си кажем: Дай Боже! Дано!  Такава е тя – Стоянка Мутафова – една неуморна фурия на 90. Истинска, неподправена. И може би ще спре да играе тогава, когато се подстригват мравките, в едно слънчево куково лято.


За авторите:

Може би не всеки знае, че истинското име на артистката е Стояна-Мария Константинова Мутафова. Объркано в един театрален афиш, сега тя е известна на всички като Стоянка. Стоянка Мутафова се е появила на бял свят на 2.II.1922 г. Животът й съвсем не е скучен. Напротив. Истинска буря от емоции и преживявания! Днес радва своите почитатели с ролята си на баба Марийка от комедийния сериал по bTV - „Столичани в повече”.

Юрий Дачев e театровед, драматург и тв водещ на предаването „Рецепта за култура” по сателитния канал на БНТ. Автор на пиесите „Праведните не закусват в петък“, „Салон за плач“, „Пансион за кучета“, „Вчерашни целувки“, биографичната книга за Стоянка Мутафова „Когато се подстригват мравките“, радиопиесата „Салон за плач“ и други.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7425 |12.07.2011 Идва поредната „сляпа неделя” за българина . 0| 5894 |19.04.2011 Стинг и Софийска филхармония на една сцена в София . 0| 5990 |14.12.2010 Една година без Маестро Азарян . 18| 6795 |21.07.2010 Първанов раздаде поредната порция ордени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads