Реклама / Ads
5| 7412 |12.07.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Идва поредната „сляпа неделя” за българина

.
Румен Леонидов
Румен Леонидов ще представи най-новата си стихосбирка в Морска алея на книгата.
 

Вярвате ли в „сляпата неделя”? Когато тя дойде идват любовта и венчилото, казват старите хора. Сега България отново я очаква. Какво ще ни донесе този път? Може би ще внесе малко цвят в сивия ни ден. Или ще прочисти душите ни и ние ще прогледнем.

За Румен Леонидов „сляпата неделя” идва като видение. Кара го да се завърне към поезията, за да ни подскаже, че ни е нужен нов Храм и нова Вяра. „Изплаква” своята „Сляпа неделя” в стихосбирка от 5 поетични цикъла, издание на „Жанет 45”. Най-новата книга на Леонидов не просто излиза от печат, тя излиза на арената. За да ни напомни, че след 22 години брак за партийни водачи, ние, българите, отново сме изправени пред очакването на „сляпата неделя”. И, че е време да направим големия избор. Да бъдем не просто човеци, а хора. Изборът вече не е за кого да гласуваме, а на чия страна сме доживотно – на страната на доброто, или на злото. За да спрем да боледуваме от безбожие, бедност и безделие. „Сляпа неделя” е последно предупреждение. Защото сме зрящи, но и слепите вече виждат изгрева на мрака, казва поетът.

Съприкосновението с поезията на Румен Леонидов не е еднозначно преживяване. Не дава и еднозначни отговори как да съберем отломките от разбития си живот. Това не е поезия въобще. Не е и полуфабрикат, който може да се притопли. В „Сляпа неделя” Леонидов ни показва невидимата страна на поезията. Изважда камите на прадядо си – воеводата Леонид Янков, комуто посвещава съкровени слова в книгата. Подрежда ги до револверите на съвременния стих, за да докаже, че проклятието и опрощението вървят ръка за ръка. Пита къде са новите учители, новите възрожденци, които днес са потребни на обществото ни. И къде отива гласът на забравения у нас, но тачен в Македония техен събрат Пърличев: „Съвършенство или смърт!”?

Румен Леонидов има издадени стихосбирки и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Македония, Полша и Словения. Представянето на най-новата му стихосбирка е включено в програмата на Морската алея на книгата в Бургас (11.07.-15.07 2011 г.).

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15555 |17.06.2011 Последният "Хари Потър" пристига; с него идва и краят! . 0| 7073 |21.02.2011 Manu Chao идва за концерт у нас . 0| 5406 |04.01.2011 Носител на Оскар идва за „София филм фест” . 2| 5875 |26.10.2010 Кино фестивалът So!Independent идва в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads