Реклама / Ads
2| 5886 |26.10.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Кино фестивалът So!Independent идва в София

.
Най-новият кино фестивал So!Independent представя американски независими филми в България. Седмица преди Киномания, фестивала ще покаже топ селекция американското независимо кино в три салона. В програмата са най-добрите филми от два знакови американски кино-фестивала - Sundance на Робърт Редфорд и TriBeCa на Робърт ДеНиро, носители на Оскар и хитове от Берлинале.
 

Амбицията на организаторите е да покажат различен, свеж и нов кино свят, а основна заслуга за новия форум има неговият директор - актрисата Жана Караиванова, която живее в Щатите и вече няколко години организира фестивал на българското кино в Ню Йорк.

Фестивалът ще бъде открит с филма на Тим Блейк Нелсън „ Стръкчета трева". В лентата, заснета в България, Едуард Нортън играе двойната главна роля - на братя близнаци.

Публиката на So!Independent ще види и най-новия филм на безспорните икони в независимото кино - братята Итън и Джоел Коен - „ Сериозен човек", номиниран за Оскар 2010 за най-добър филм и най-добър оригинален сценарий, както и за Златен глобус 2010 най-добро актьорско изпълнение в игрален филм, мюзикъл или комедия на Майкъл Стълбарг.

Многократните носители на Оскар, Мартин Скорсезе и Клинт Истууд, ще се представят в неочаквана светлина - Скорсезе ще разведе публиката из света на любимите му филми в „ Пътешествие с Мартин Скорсезе през американското кино", а Клинт Истууд ще разкрие страстта на живота си в „Пиано блус".

Документалните предложения са допълнени от нискобюджетния, но крайно въздействащ „ Пъти Хил" на Матю Портърфийлд, както и лентата "Септемврийският брой" за митичната издателка на списание Vogue и най-влиятелна жена в света на модата - Ана Уинтур. В лентата тя допуска камерата до най-ревниво пазените си тайни, в сравнение с които „Дяволът носи Прада" изглежда като неделна детска приказка.

Катастрофалният петроелн разрив и как алчността за петрол унищожи цяло населено място в началото на годината ще си припомним от наградения за операторско майсторство на Сънданс сландален филм на Джо Бърлинджър „ Петрол" .

So!Independent ще бъде закрит с безспорния победител на американското кино за 2010 „ Войната е опиат" - носител на 6 Оскар-а, включително за най-добър режисьор на Катрин Бигъло - първата жена, която печели тази награда в 81-годишната история на отличията на Академията.

So!Independent е в Дом на киното, Cineplex и Люмиер от 5 до 11 ноември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6022 |12.10.2010 Поляк се окичи с голямата награда на триеналето в София . 0| 6965 |11.10.2010 София за 6-ти път столица на плакатното изкуство . 0| 7612 |25.09.2010 Мечкари и хлопатари гонят зли духове в София . 1| 7398 |17.09.2010 6-ма станаха "Почетен граждани на София"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads