Реклама / Ads
0| 6097 |25.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Европейските копродукции - по-близо до зрителя

.
Кадър от Последна спирка с участието на Хелън Мирън Източник: imdb.com
Международният кинофестивал на европейските копродукции ще се проведе за 15-ти път от 28 май до 4 юни 2010 г. в София, в кината “Люмиер” и “Дом на киното”, с прожекции “пост фактум” и в Червената къща.
 

„Фестивалът на Европейските копродукции е най-старият от новите фестивали у нас, което показва 15-то му издание”, каза директорът на НФЦ Александър Донев.

Фестивалът ще се открие с немско-руско-английската копродукция на режисьора Майкъл Хофман “Последната спирка” с Кристофър Плъмър в ролята на Лев Толстой и Хелън Мирън като София Толстая – и двамата с номинации за “Оскар” и “Златен глобус”. Този филм е част от представянето на един от най-активните партньори на България в кинопроизводството от последните години - немския фонд MDM. Фондът е подкрепил още един филм в програмата – “Портокалово момиче”, копродоукция Норвегия / Испания / Германия с режисьор Ева Дар.

„Нашата идея бе да има повече съпътстващи програми, форуми, събития, уъркшопове, които да помагат за интегрирането на българските филмови творци в съвременното европейско кино”, каза Александдър Донев на днешната пресконференция и продължи: „Но, успяхме да организираме едно- единствено събитие, паралелно на официалната програма, което се надяваме да превърнем в една добра традиция – това е един конкурс за финансиране на студентски проекти под формата на публичното им представяне. Финалният кръг е на 4-ти юни в Дома на киното, до който са допуснати 14 проекта на студенти и специализанти от НАТФИЗ, НБУ и ЮЗУ”.

Ще видим и два филма на вече добре познати в България датски режисьори “Ужасно щастлив” на Хенрик Рубен Генц (”Китаец”) и “Разделени светове” на Нилс Арден Оплев (“Ще победим”). Френските предложения също са две – “Първият срещнат” Франция/Белгия, реж. Жак Доайон и “Офисът на Господ”, Франция/Белгия, реж. Клер Симон. Ще видим и белгийския хит “Москва, Белгия” на Кристоф ван Ромпей, получил три награди от Седмицата на критиката в Кан ’08 и номиниран за най-добра музика на Европейските филмови награди.
Балканите се представят с копродукцията на Македония и Франция “Тайната книга” с режисьор Владо Цветановски, “Жив!”, Албания / Франция на режисьора Артан Минароли (”Безлунна нощ”), “Космос” – турско-българска продукция на Реха Ердем (“Моето слънчице”, “Пет пъти”), “Белградският фантом”, Сърбия / България / Унгария, режисьор: Йован Тодорович, “Пътят пред нас”, копродукция Канада / България на режисьора Стефан Иванов.

„По-голяма част от филмите идват специално за фестивала, не са купени и не могат да бъдат гледани другаде освен в кино Люмиер и в Дома на киното, документалните филми ще бъдат показани постфактум в Червената къща за култура и дебат”, коментира пред журналистите Ирина Канушева от НФЦ.

„От няколко години се опитваме да направим по-близко документалното кино до зрителите”, добави още тя.

Различното на 15-ия Фестивал на Европейските копродукции е целта да се предизвика интересът на младите хора не само към самия фестивал, но и към правенето на филми – с първия опит за питчинг в рамките на фестивала, след който 6 проекта ще бъдат подкрепени финансово. Изискването към тези продукции е да бъдат завършени до началото на фестивала „Златна Роза”, който ще се проведе във Варна, в началото на октомври.

В рамките на 15-ия фестивал на Европейските копродукции е и специалната програма, организирана съвместно с Дома на киното, посветена на 90 години от рождението на маестро Федерико Фелини и 50 години от създаването на култовия му филм “Сладък живот”. Освен него в програмата са “8 1/2”, “Федерико Фелини: автобиография” на Пакито дел Боско и “Девет” на Роб Маршал (”Спомените на една гейша”, “Чикаго”), американо-италианска копродукция с по четири номинации за “Оскар” и “Златен глобус” и с участието на Даниел Дей Луис, Марийон Котийар, Пенелопе Круз, София Лорен, Джуди Денч, Никол Кидман.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 11125 |25.05.2010 Музеят на Мадам Тюсо се пренася на хълма Царевец . 1| 5994 |24.05.2010 Връчиха Аскеер без шум и блясък, но от сърце . 6| 7309 |24.05.2010 Леа Коен превзема литературна Европа . 9| 38646 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads