Реклама / Ads
0| 4871 |15.01.2016 АРТ ДЖУНГЛА

„Галерия на думите“ вдига платна в края на януари

.
Стартира нов, съвместен проект между Националната библиотека и издателско „Ателие Аб“. Идеята е на поета Анго Боянов, кой ще бъде и водещ на бъдещата поредица от творчески срещи, наречена „Галерия на думите“.
 

Намерението му е добрите мисли, превърнати в думи, събрани като медени пити между кориците на книгите, да се превърнат в сърдечни радари, в търсенето на сродни души.

 

Всеки месец, през понеделник, под покрива на Националната библиотека – най-сакралното място за подобни откровения –  ще бъдат канени доказани поети и писатели, доказани художници и музиканти, издатели и философи. Стига да притежават харизмата, казва Боянов, с която в продължение на час и половина да спират дъха ни, докато ни въвеждат в своя неприкосновен свят на мъдростта и добротата. И да могат да отговарят с ентусиазъм на въпросите, зададени от четящата публика.

 

Първият участник в „Галерия на думите“ ще бъде Румен Леонидов. Поводът е новата му книга „Деветият кръг на рая“, сборник с есета за художници. Ето какво пише в следговора й издателят Анго Боянов: „Не съм виждал Румен Леонидов да рисува. Не съм и подозирал, че той рисува не картини, а художници. Рисува техните светли лица и съдби. Техните самобичувания и нежни признания. Рисува скици и икони – едновременно. Само че с перо, не с четка. Не с багри, а с думи. И откъде му идва този словесен замах, за да драсне изневиделица, ако не друго, поне една златна лимба към често непредвидимите и чепати характери на своите герои. Чепати и благословени! Благословени и неприлично благи. Завиждам на Румен за среднощията, прекарани с тях. За звъна и блясъка на чашите. За сладките приказки, за медовината, която е обливала душите. И за музите-видения. Това, че му е хрумнало да събере образите на приятели „рембрандовци“ в книга-картина, книга-откровение, книга-поклон, го прави поетично жив. И още по-жив. Защото е подредил последователите на Майстора от Шишковци в компанията на великия ибериец Хуан Миро. Не за сравнение, а заради общия им захлас пред божественото изкуство. Бъди честит, Румене! Благодаря ти, че се появи като шеметен душеприказчик – с есета-жестове – в желаната „Галерия от думи“ – най-новият припев на нашето Издателско ателие.“

 

Първата среща е насрочена за 25.01.2016 г.,понеделник, от 17 ч. в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Входът е свободен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8009 |14.09.2014 Старосел вдига паметник на Китов . 1| 5971 |05.06.2014 Вдигат Паметник на завистта в Хасково . 9| 7184 |05.05.2014 Вдигат парите за театрите, за актьорите - не . 2| 6658 |05.02.2014 Вдигат паметник на Самуил в Кресна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads