Реклама / Ads
0| 5398 |04.11.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Грамота за Фрог нюз от Министерството на отбраната

.
В служба ”Военна полиция”
С грамота бе удостоен Фрог нюз от служба ”Военна полиция” на военното министерство. Тя бе връчена на редактора на сайта Красен Бучков за обективно отразяване на проблемите на формированието.
 

Грамотата му бе връчена от директора на службата бригаден генерал Ивайло Сотиров: "За издигане авторитета на служба "Военна полиция" и активно отразяване на дейносттка на службата през 2021 г.", е написано в грамотата.


.

Журналистът от Фрог нюз пише материали за Военна полиция още при нейното раждане и участва в нейното създаване като журналист от в. "Народна армия". Негово е и първото интервю с първия цивилен началник на ВП Илко Димитров.

 

Пети ноември е празник на служба "Военна полиция". Нейната история започва непосредствено след освобождението ни от турско робство. Тогава се създават Инструкция за учредяването на първоначално военнополицейско управление" от 3.06.1877 г., "Инструкция за правата и задълженията на образуваната местна полицейска стража" от 19.07.1877 г. и "Временни правила за образуване на полицейска волнонаемна стража и въоръжени караули" от 8.08.1877 г. Част от тази история е участието на Военната полиция във войните.

 

За възстановяване на Военната полиция през май 1991 г. Министерството на отбраната поставя задача на ГЩ да разработи организационно-щатната й структура. Няколко месеца по-късно на 05.11.1991 г. с Постановление № 217 на МС за нуждите на Въоръжените сили, войските на министерствата и ведомствата и Гражданската отбрана на Р. България към Българската армия се създава Военна полиция на регионален принцип.

 

Подразделенията на Военна полиция са специализирани органи към министъра на отбраната за опазване на законността, предотвратяване и разкриване на престъпления и други правонарушения, осигуряване на войсковия ред и дисциплината в гарнизоните, контрол на войсковия транспорт и защита законните интереси и правата на военнослужещите от БА.

 

Професионализацията на Военната полиция, предвид специфичните знания, опит и умения, които трябва да притежават военните полицаи, се осъществява десет години преди армията да се раздели окончателно с наборната служба. Военна полиция се превръща постепенно в модерно, създадено по образец на НАТО формирование.

 

Със заповед на министъра на отбраната № ОХ – 0082/29.01.1998 г., считано от 01.02.1998 г., Управление "Военна полиция" - ГЩ, преминава от непосредствено подчинение на началника на ГЩ на БА към министъра на отбраната.

 

На 2 декември 1999 г. с МЗ - № 985 е създадена служба "Сигурност – военна полиция и военно контраразузнаване" към министъра на отбраната. Тя е приемник на съществуващите дотогава управления "Военна полиция" и "Военно контраразузнаване".

 

В резултат на реформа в системата на националната сигурност от 01.04.2008 г. Военното контраразузнаване преминава към новосформираната Държавна агенция "Национална сигурност", а служба "Сигурност – ВП и ВКР" се преобразува в служба "Военна полиция" към министъра на отбраната.

 

Със заповед на министъра на отбраната № ОХ – 708/10.10.2008 г. 05 ноември е обявен за празник на служба "Военна полиция".



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5638 |21.10.2021 Експерт за Фрог: Ако СЕМ и този път сбърка с избора за шеф на БНР, трябва да бъде закрит . 0| 8667 |01.10.2021 На гроздобер с Фрог: Бакърчето с вино Керацуда на народния певец-полковник Румен Стойков . 3| 11445 |21.09.2021 Кирил Кадийски за Фрог: Дядо съветва своето внуче на 14 септември . 0| 5097 |31.08.2021 Диего де ла Роса пред Фрог: ”Пулсът” на България е класическо хоро. Вие сте заземени, с възходи и падения, но много сплотени
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads