Реклама / Ads
1| 6792 |20.02.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Хени Берлер с почетен знак посмъртно

.
Хени Берлер
С указ от вчера президентът Георги Първанов награди посмъртно за значителен принос към развитието на отношенията между България и Израел с Почетен знак на Президента на Република България Хени Берлер.
 

Тя е  дългогодишен кореспондент на БНР, БНТ, БТА и информационна агенция КРОСС, главен секретар на дружеството на българските евреи в Израел, журналист и преводач.

От Съюза на българските журналисти я наградиха посмъртно със „Златно перо”. Наградата връчи главният секретар на СБЖ Снежана Тодорова по време на вечер „Пропусната среща с Хени” в Еврейския културен дом, пише Кросс.

В словото си Симеон Василев заяви, че ще се радва, ако бъде реализирана идеята на Хени Берлер за създаването на културен институт и това да стане в нейна памет. Той коментира, че всички знаят какъв изключителен професионалист е била Хени Берлер, която е водила кореспонденции за най-големите медии в страната, сред които БНТ, БНР и агенция КРОСС.

„Аз съм правил три интервюта с президента Шимон Перес, а тя превеждаше две от тях. В едното Перес каза, че отношенията между държавите се правят не от политиците, а от хората. Хени го повтори три пъти, за да е сигурна, че е записано. Тя е един истински посланик между народите на двете страни”, каза Василев.
Той припомни, че във филма „Не носталгично” има една ключова фраза: „Животът продължава”.

Журналистът Петър Волгин сподели, че Берлер е била един безкрайно влюбен в живота човек, който намира радост във всичко. „Тя беше безкраен оптимист и със своя оптимизъм успяваше да зарази и другите хора”, посочи той.

Генералният директор на БТА Максим Минчев заяви, че Хени Берлер е имала няколко проекта, които обаче са останали нереализирани. Единият от тях е било организирането на културен форум за мир в Пловдив. „За съжаление тя си отиде не навреме и не успя да осъществи идеята си”, посочи той. Минчев припомни, че Берлер е трябвало да открие първата част от първото заседание на световната среща на българските медии във Виена, но кончината й е попречила на това.

Писмо до участниците в срещата изпрати и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

Филмът „Не носталгично” на Цветана Маринова разказва за живота на Хени Берлер и е бил излъчен по БНТ Сат през 2006 г. в част от рубриката за българите, които живеят в чужбина.

Хени Берлер е родена в Пловдив. Емигрира в Израел през 1991 г. Освен кореспондент на редица български медии, Берлер преподава български език на големи израелски бизнесмени, била е секретар на дружеството на българските евреи в Тел Авив, а освен това е организирала културни прояви на български творци в Израел.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12961 |20.02.2011 Ставри Калинов: Пайнера за министър на културата! . 17| 7145 |17.02.2011 Журналист осъди Петър Стоянов заради шамар . 65| 9946 |17.02.2011 Строй се, преброй се в Абсурдистан . 9| 38606 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads