Реклама / Ads
0| 3286 |07.04.2021 АРТ ДЖУНГЛА

Хербариумът като място за съхранение на идеи

.
Източник: Арт Проджект Депо
Национална галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и Арт Проджект Депо представят ”Хербариумът като място за съхранение на идеи” от 8 април до 30 май 2021 година. Вернисаж на 8 април, четвъртък, от 17.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Проектът „Хербариум“ , с автор Ирина Баткова, изследва работната среда, в  съвременната култура, в която се раждат и обменят идеи. Фокусът на „Хербариум“ е да се създаде колекция, запечатала в кутии 40х40х10см или 20х40х10см, творческата енергия на различни поколения творци по целия свят. Съдържанието на всяка кутия е придружено от описание и звуков файл с гласа на автора, които ще бъдат представени в изложбата и на уебсайта към проекта. Поканените от куратора на „Хербариум“ художници избират двама нови участници – така проектът проследява креативните контакти в света на изкуството. Развитието на колекцията няма ограничения във времето, тя нараства експоненциално с всеки нов участник, докато не бъде обявена заключителната изложба.

 

Колекцията „Хербариум“ документира енергията на творческия акт, независимо дали той е фиксиран моментен порив или прецизно обмислен жест. Хербаризирането е действие за запечатване на  спомени, емоции, думи, образи загубили значение, образи, които постепенно са станали съществени, експлозивна радост от нови идеи, трансформирането ѝ в спокойно равнодушие или накратко – непрестанния човешки стремеж на търсене на смисъл във всичките му измерения. Как би изглеждала селекцията на музейни образци от световната култура, ако беше дело на художници, а не на изкуствоведи? По какъв начин всеки един творец би обобщил креативността си на едно ограничено, като физически параметри, пространство? Как собственият поглед към персоналното поле на артистична изява би преобърнал някои изследователски модели?

 

На уебсайта www.herbariumcollection.com ще бъде публикувана цялата информация, събрана в процеса на развитието на архива. Всички творци ще бъдат представени както с кутиите за колекцията, така и с допълнителна селекция на снимки от техни избрани изложби и произведения. Тази виртуална база данни ще бъде достъпна за всички – изследователи, куратори, галеристи, студенти или любители на изкуството – които се интересуват от не толкова видимите механизми, чрез които функционира съвременната култура.

 

Серията видео портрети H Talks са заснети от Милена Кънева в работната среда на визуалните артисти, като част от архива към проекта „Хербариум“. В кратките филми художниците описват творческия процес при реализацията на идеи и концепции за света и хората, темите, които ги вълнуват, съзидателните сили, които ги карат да продължават напред.

 

Първата експозиция на колекцията „Хербариум“ ще се състои в Софийския арсенал – Музей за съвременно изкуство. Тя включва 55 автори от България, Италия, Франция, Япония, Нидерландия, Испания, Полша, Финландия, Турция и Австрия. Следващите издания ще бъдат представени в различни държави, в партньорства с локални изложбени пространства, организации и институции.

 

Филмите са реализирани от МК Production в партньорство с Art Project Depot.

Art Project Depot е независима платформа, създадена през 2005 от Ирина Баткова - писател, куратор, арт консултант. Фокусът на платоформата са проекти, които изследват съвременния свят и неговите политически, икономически, културни и исторически параметри. Art Project Depot подкрепя нови артистични изследователски практики, които провокират дискусии по широк спектър от теми и проблеми, свързани със състоянието на съвременната култура и изкуства. Работната програма включва изложби, насочени към популяризирането на различни поколения български художници, както и организиране на съвместни продукции с чуждестранни художници и независими организации.

 

MK Production е компания, основана през 1999 от Милена Кънева – актриса, журналист, създател и арт директор на филмовия фестивал „Дунав филм“, филмовия фестивал „Мигрант“ и кинофестивала “Mestiere Cinema”, режисьор на документални филми и продуцент. В компанията са създадени документални филми, сред които е Total Denial – носител на „Награда на Вацлав Хавел за човешки права“, както и много арт репортажи от Венецианското биенале и световни изложби.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 9476 |02.01.2021 Писателят Владимир Зарев: Пандемията е опит да ни обезличи като в книгата на Оруел „1984“ . 12| 9641 |20.11.2020 Николай Милчев: Като гледам Джамбазки, ми идва да емигрирам в Скопие . 0| 6917 |23.09.2020 Гениалният Камджалов преподава комуникацията като музика в СУ . 2| 7784 |12.08.2020 Поетът Н. Милчев: БНТ на 60 очевидно е замислен като сериала ”Дързост и красота”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ