Реклама / Ads
2| 5651 |13.11.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Идва „Краят на властта“-защото тя лесно се постига, но още по-лесно се изплъзва

.
В „Краят на властта“ (ИК „Изток-Запад“) Мойзес Наим осветлява детайлно битката между могъщите до скоро глобални властници и микросилите, които се зараждат в неподозирани мащаби. Неговите провокативни изследвания показват, че вече са се появили нови фактори, при това в световен мащаб, които свалят тирани и разбиват монополи, но и отварят неподозирани до вчера възможности.
 
Кой е Мойзес Наим – журналист, експерт, анализатор? Да, всичко това заедно, но и поотделно. И още: нееднократно е класиран сред водещите мисловни лидери в световен мащаб.


В „Краят на властта“ Наим твърди, че когато имаме комбинация между неефективно правителство и взискателна публика крайният резултат винаги е фатален. Дори когато властта е достатъчно прозрачна, твърди той, това прави избирателите по-информирани, но и по-критични, дори по-мнителни, което също подкопава общественото доверие към управляващите.

 

Ако по-рано инакомислещите са били изолирани, сега няма нищо по-лесно от това да намериш сподвижници. Защото обществата излизат отвъд географските си рамки. Това произвежда опасен вид отчуждение и неудовлетвореност, краен пример за което са голяма част от терористичните организации. Импулсът за противоинституционално поведение носи рискове, които водят до потъпкване на основни норми на човешко поведение. Същевременно налице са и нови, революционни подходи, от които управниците могат да черпят опит – филантропски и благотворителни инициативи на знаменитости и други неформални авторитети. Иновациите са вече факт. Това, което остава, твърди Наим, е да бъдат възприети и от политиците.

Това издание постави началото на читателския клуб „Година в книги”, създаден от Марк Зукърбърг. През януари 2015 г. той обяви инициативата си онлайн чрез личния фейсбук профил и оттогава до днес, на всеки две седмици, пуска препоръки за онези заглавия, които преценява, че трябва да бъдат прочетени от милионите му последователи. Идеята му щуква, докато умувал над ежегодните си новогодишни обещания. И Зукърбърг веднага се заема да популяризира само онези смислени книги, които „наблягат на опознаването и усвояването на новите култури, вярвания, истории и технологии”.

 

Ето още няколко изречения от инфото за този забележителен ум, наречен Мойзес Наим. Той е експерт към Фондация Карнеги за международен мир. Бил е министър на търговията и промишлеността на Венецуела и изпълнителен директор на Световната банка. Днес е журналист и анализатор на международно равнище, а в продължение на 14 години е заемал длъжността главен редактор на списание Foreign Policy. Негови статии са публикувани в различни медии по света. Автор е на повече от 10 книги. И, както вече отбелязахме, нееднократно е класиран сред водещите интелектуални лидери в световен мащаб. През 2011 г. създава седмичната телевизионна програма за международни отношения Efecto, която и днес се излъчва в цяла Северна и Южна Америка.

 

Книгата „Краят на властта“ е храна за ума и е препоръчителна за всеки, който се има за умен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6410 |02.11.2015 Идва най-силното издание на КИНОМАНИЯ . 1| 7603 |07.05.2015 В памет на Майя Плисецкая Имперски руски балет идва в България . 1| 5918 |19.03.2015 Къщичката на Теди идва в София . 12| 6773 |26.03.2014 Б. Димитров: Македонците идват на лов за архиви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads