Реклама / Ads
4| 5903 |13.10.2014 АРТ ДЖУНГЛА

Интриги и уволнения около Рибния буквар

.
Рибния буквар
Екземпляр от първия тираж на Рибния буквар беше обявен за изчезнал. По-късно той беше открит в шкаф на Националния литературен музей, но не точно на мястото, където стоял обичайно.
 
Междувременно издирващите изчезналия екземпляр се натъкнаха на втори, за който не се знаело, че се съхранява в музея.

По същото време се лансира и версията за евентуални политически уволнения в Националния литературен музей.

Цялата сага се разиграва през медиите, без да бъде уведомен министъра на културата, както той сам призна вчера.

Заради всичко това от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление" и Клуба на поетите - журналисти внасят днес в Министерството на културата искане за освобождаването на изпълняващия длъжността директор на Националния литературен музей Катя Зографова.

Всъщност в музея се съхраняват три екземпляра на Рибния буквар, но и това не се знае. Нас ни разгневи изключителния фалш, който цари в Националния литературен музей и това, че неговата шефка не е създала необходимата организация да се знае къде се съхраняват копията, кой е отговорен за тях, кой има ключ и достъп до този архив. Уредникът, който е отговарял за Рибния буквар, е бил в отпуск и в негово отсъствие буквално е могло да се рови в шкафа. Представете си, че някой беше решил да изнесе тези копия, да ги продаде и да си купи нещо, коментира пред Националното радио Иглика Горанова от Сдружението "Журналисти за прозрачно управление".

Тя каза, че от сдружението изразяват недоволство и от начина, по който се управляват имотите. Български поети и писатели даряват имотите си на Литературния музей, с цел те да бъдат развивани за културна дейност, каза тя и допълни: Има доста въпросителни около начина, по който се управлява музеят. Освен това ние искаме да знаем защо лятото се провали конкурсът за постоянно управляващ директор. Явиха се петима много силни кандидати, български поети, литератори. Не стана ясно защо не беше излъчен победител.

Темата коментира и Спасиана Кирилова от Клуба на поетите - журналисти: Възможно ли е министърът на културата да узнае, че липсва Рибният буквар от чужбина. В медиите беше написано, че изпълняващата длъжността директор е в чужбина.Според нея е възможно целия сюжет около Рибния буквар да е въпрос на личен конфликт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11784 |12.10.2014 По следите на "История славянобългарска" в ДС архивите . 1| 5867 |11.10.2014 Вижте трейлъра на филма за Сноудън . 1| 6355 |10.10.2014 А. Джоли стана почетна дама на кралица Елизабет . 0| 6454 |08.10.2014 "Саундтракът на София" на изложба в Централна баня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads