Реклама / Ads
1| 4679 |13.10.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Клуб „Лвовци“ се събра в ЦВК и си избра нов председател

.
Лвовци и приятели в ЦВК
Клубът на българските офицери, завършили в Западна Украйна в Лвовското висше военнополитическо училище (ЛВВПУ) и техни съмишленици, се събра в ЦВК. Имаше три точки в дневния ред, обявен предварително от капитан I ранг от запаса Цвятко Дончев, председател на НСКЗВ „За честта на пагона“. Лвовци са членове на сдружението, а то е в състава на СОСЗР. В проявата участва и началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Владко Владов.
 


.

Ефрейтор от запаса Йото Пацов, заместник-председател на клуба, получи карта на почетен член на СОСЗР. Връчвайки му я заместник-председателят на Съюза и председател на Столичната организация бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, го определи, като ефрейтор от запаса и генерал в литературата. Йото Пацов е български писател и журналист. Той бе удостоен и с отличителния знак на НСКЗВ „За честта на пагона“. Подчертан беше неговият принос за популяризиране героизма на българския воин в историята и за ролята му днес. Самият Йото Пацов е уверен, че има още какво да направи в тази насока и благодари за високата чест.


.


Досегашният председател на клуба полковник от запаса Петьо Дафинкичев сдаде поста на друг полковник от запаса Аглай Горанов, като изрази готовност да продължи да работи за доброто приятелство. Новият председатгел се беше подготвил и представи 40-минутен клип за живота на лвовци, който съдържа около 400 снимки за курсантските и офицерските години на членовете на клуба. Добри думи имаше за рожденика подполковник от запаса Бойко Беленски, под чието перо наскоро се роди исторически роман за генерал Владимир Вазов.


С едноминутно мълчание бе почетена паметта на отишлите си от този свят, които се оказа, че са една трета от българските офицери, завършили ЛВВПУ.

 

Аглай Горанов сътвори документално произведение като прекрасен видео спомен за юношеството  като курсанти, за офицерския  живот, семейството, за деца и внуци.


Лвовското висше военнополитическо училище завършват 100 българи. Да те приемат в специалност „Журналистика“ трябвало да познаваш жанровете, да напишеш качествен материал по темата. А в другия факултет – на културтрегерите, да си почти театрал, да знаеш що е режисура, драматургия, кино, фолклор… Да си виртуоз на акордеон, китара, контрабас, гайда, тромпет… Училището прегръщало хора с творческа искра. И не само това. Трябвало и хора с психическа устойчивост, която се проверявала и тренирала на не едно занятие на полигона.

 

Това са десет випуска. Първият през 1971 г., последният – през 1980 г. Оттогава такава специализация по днешните закони и правилници за курсанти във военните училища у нас няма.


Спирдон Спирдонов
Снимка: Димитър Бебенов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2906 |12.09.2022 Русе-домакин на Европейската клубна купа по стрелба с лък . 0| 4626 |11.08.2022 Кметът Пенчо Милков награди шампионите по скокове на батут от Спортен клуб „Имидж“ . 0| 4253 |18.06.2022 Стотици гости събра осмото издание на Парада на ретро автомобили в Русе . 0| 5178 |20.05.2022 Завършилите военното училище в Лвов се събраха и си казаха думата след години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads