Реклама / Ads
1| 7962 |27.06.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Красимир Вълчев призна, че е провал системата за прием на ученици

.
Красимир Вълчев Източник: БГНЕС
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев призна, че държавата се е провалила в опита си да систематизира приема на ученици в общински училища. Това се разбира от писмен отговор на министъра до депутат от управляващото мнозинство.
 

Водещ критерий за прием на децата в първи клас трябваше да бъде близостта на училището до настоящия адрес на родителите или най-краткото време за достигане до учебното заведение.

 

“За съжаление посочените критерии не успяха да предотвратят порочната практика с некоректна адресна регистрация и бележки, които не отговарят на истината относно местоработата на родителите”, пише Вълчев, цитира БГНЕС.

 

Оказва се, че масово родители на ученици, които са искали да ги запишат в елитни училища са фалшифицирали бележки, с които доказват, че работят в съседство на учебното заведение или живеят почти до неговия двор.

 

Традиционно най-голям проблем със записването на ученици в първи клас има в столицата. В понеделник Върховната административна прокуратура протестира пред Административен съд София-град разпоредби от Системата за прием на ученици в общинските училища на територията на Столична община, приета от Столичен общински съвет с решение от 23.02.2017 г.

 

Съгласно чл. 9 от Системата за прием при голям брой кандидати за първи клас, всяко училище, по решение на Педагогическия му съвет може да приеме до три свои, допълнителни критерии за прием, различни от общо установените. С това Столичен общински съвет (СОС) е разширил без правно основание възможността за прием на ученици в първи клас, което представлява грубо нарушение на Закона за предучилищното и училищно образование и Наредбата за организация на дейностите в училищното образование, въз основа на която е разработена и приета от СОС Системата за прием. По този начин се създават условия за възникване на закононарушения, свързани с въвеждане на единни критерии за прием на учениците в първи клас във всички общински училища на територията на Столична община.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5841 |25.06.2017 Красимир Вълчев: Ще въведем единна система за прием в I клас . 8| 16925 |21.06.2017 Британски агент от МИ5 призна, че е убил Лейди Даяна . 3| 6922 |19.06.2017 Кр. Вълчев: Неуместно е УНСС да наказва студента за скандала с проф. Докова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads