Реклама / Ads
1| 7277 |28.02.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Кукери слизат в Широка лъка на Сирни Заговезни

.
Повече от 4 000 гости очаква живописното родопско село за своя традиционен кукерски събор. Голямата атракция ще бъдат кукери-скиори.
 

И тази година Широка лъка ще посреща кукери на връх Сирни Заговезни. В маскарадните игри ще участват осем кукерски състави от цялата страна, а броя  на кукерите ще достигне 500.
Празникът започва на 1 март,  неделя, от 11.00 часа на площада в селото. По думите на кмета на Широка лъка , в момента всички хотели и къщи за настаняване са запълнени. Организаторите очакват и официални гости за събора.
Фестивалът на кукерските игри в Широка лъка се провежда още 1977 година. Той е сред най популярните и е известен като Песпонеделник. Името му идва от пес, като куче и се провежда винаги на Сирни Заговезни.
По стар обичай празникът откриват местните кукери, които наричат „песяци”. Те обикалят цялото село. По-късно към тях посе присъединяват и кукерите от родопските села Павелско и Орехово. Традиционни обредни лица на Песпонеделник са  царят, циганинът, мечките, булките и децата. А най-често изпълняваните кукерски обичаи на празника  са „ритуално убиване на царя”, „възкръсването на природата” и „посрещане на пролетта”. Маскарадът в Широка лъка винаги завършва с колоритните участници от село Турия, община Павел Баня. Всяка година те палят огън, прескачат го и след като угасне, се отправят към Широколъшката река за ритуално изкъпване. През последните години  в кукерскито шествие участват и групи от почти всички краища на страната.
Предвид големия интерес към кукерския събор и многобройните гости, които очаква Широка лъка за Сирни Заговезни, движението на всички моторни превозни средства ще бъде спряно от 11.00 до 13.00 часа. Ще бъдат пропускани само линейки, уточнява кметът Каврошилов. Тези пътни ограничения се въвеждат с цел да се осигури достатъчно пространство за разгръщането на съставите.

Frognews.bg 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 12447 |01.03.2009 Фолкпевици и брадъри изместиха Пижо и Пенда . 7| 6699 |28.02.2009 Барабаните лекуват /ли/ обществото? . 1| 19874 |22.02.2009 Приключи националната изложба “Карикатура” на “Шипка” 6 . 9| 38668 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads