Реклама / Ads
0| 4098 |08.06.2022 АРТ ДЖУНГЛА

“Living Room”: Може ли изкуството да бъде утилитарно?

.
Може ли изкуството да бъде утилитарно? Каква би била практическата полза от него? Какво е функционално изкуство, къде то пресича границата на дизайна? Има ли ясна демаркационна линия между арт и дизайн? Кога функцията надделява над формата и кога формата следва функцията?
 

На тези въпроси бихме отговорили с изложбата  “Living Room”, която има за цел да въведе българската публика в света на уникалните изделия и функционалното изкуство. Обединявайки автори, които работят в различни дисциплини, изложбеното пространство е решено като жилище на артистично настроен човек, където всеки един ексмонат е “на място”.

 

Кратка биография на кураторите:

 

Теодора Коцева (магистър по културно предприемачество, Erasmus Universiteit, Rotterdam, бакалавър по икономика и мениджмънт Bocconi University). Практикува в областта на съвременното изкуството и дизайна в качеството на куратор и арт мениджър. Живее и работи в Милано, Ротердам, Лондон, Берлин, от скоро се завръща в София, където създава Sold Out, агенция посветена на популяризирането на функционалното изкуство.

 

https://adorno.design/members/teodorakotseva/profile/

 

Адриана Делкова завършва дизайн в НБУ като прекарва дипломантския си семестър в Rome University of Fine Art. Работи като дизайнер на свободна практика по проектиране на жилищни и обществени интериори, визуална идентичност, графичен дизайн. В момента ръководи рекламни кампании за дигитален маркетинг и PR. От няколко години изработва авторска керамика в собствено студио.

 

Кратка биография на aвторите:

 

Десислава Терзиева e мултидисциплинарен визуален артист, който работи между София и Детройт. Практика й включва фотография, скулптура, инсталация, публична интервенция и ангажиран пърформънс. Чрез интуитивна игра и философско любопитство тя импровизира с вече съществуващи обекти, събрани от личен опит  в непосредствена среда, за да изследва понятия като носталгия, копнеж, автентичност.

 

https://www.dessislava.xyz/dream

 

PUNKT Workshop е дизайн студио, занимаващо се с “upcycling” на мебели и преоткрити предмети. Изделията им са направени от винтидж мебели, рециклирано дърво, метал, естествено боядисан текстил, изхвърлени предмети и ръчно изработени функционални художествени продукти. За PUNKT старите мебели са изключителен ресурс, както на вдъхновение, така и на висококачествен материал.

 

https://punktworkshop.com/

 

Rosie Eisor е визуален художник, който живее и работи в София. Интересува се от различни печатни техники, лимитирани издания и пънк култура. Съосновател на групата Blood Becomes Water, работи в областта на съвременното изкуство и илюстрацията, графичния дизайн и независимото издателство. Чрез последния си проект представя уникални авторски килими с концептуални текстови послания.

 

https://www.instagram.com/rosiedoesrugs/?hl=en

 

Студио Rrrub е проект на Деница Бояджиева, популярно най-вече със своите изчистени като форма осветителни тела от различни материали. Деница е завършила Националната художествена академия със специалност индустриален дизайн. Работи предимно с метали: алуминий, черни метали, месинг, но през годините също така  експериментира с гума, дърво и други.

 

https://studiorrrub.com/

 

Владимир Рачев завършва University of Wales Institute, Cardiff със специалност продуктов дизайн. Негови работи са излагани в Ten Gallery, Cardiff, London Design Festival, DMY Berlin, Object Rotterdam, Dutch Design Week. С нотка на хумор в работите си се заиграва с връзката между визуалното изкуство и индустриалния дизайн.

 

https://www.vladimirrachev.info/

 

Георги Стаменов завършва Willem De Kooning Academie, Ротердам и Royal College of Art. Работи като 3D аниматoр, акцентирайки не толкова върху сюжетът и наратива, колкото на хиперболизираното и създаването на уникална визуална естетика, която произлиза от особеностите на визуалната среда в Източна Европа. Ползва компютърни графични изображения, както и сканиране на обекти от ежедневието, наблягайки на тяхната привидна незначителност.

 

https://georgestamenov.com/

 

Мариана Танчева e художник, който живее между София и Амстердам, където завършва Gerrit Rietveld Academie. Рисува картини с маслени пастели и бои, също така работи със смесени техники, фотография и анимация. Нейни работи са излагани в Амстердам, “What is happening here” gallery,  “Africa”, De Pepper 301,Overtoom 301, Sofia Art Week Edition 4, “Fututre Oracles”, Com bar, София, Berlin Art Week. Последният й проект са пастелни сюрреалистични рисунки.

 

https://www.instagram.com/mariana_tantcheva

 

Алина Папазова завършва магистратура по керамика и порцелан,  в момента е преподавател в департамент “Изящни изкуства” в НБУ. Керамиките й са вдъхновени от нейните илюстрации и обратното. Сред сюжетите виждаме зооморфни и антропоморфни същества, антични, архетипи форми, митологични образи и сцени от различни култури, често поставени в контекста на съвременни проблеми и модели на поведение. 

 

https://www.instagram.com/alinasumaz/?hl=en

 


 


.
.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8244 |12.02.2022 Писателят Стефан Цанев: Може би героите на България са още в родилния дом . 2| 7135 |10.02.2022 Наградите Оскар: Всеки от номинираните за най-добър филм може да спечели статуетка . 3| 6456 |04.02.2022 Галерия INTRO: Художникът на бъдещето Иван Кирков, който можел да нарисува всичко . 5| 6999 |23.02.2021 Банов за Бакалова и Добчев: Социализмът мина, не може да казваме, на какво да се ръкопляска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads