Реклама / Ads
2| 12665 |05.02.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Максим Генчев кани Борисов на първа клапа на Левски

.
Сценаристът на филма за Апостола, Максим Генчев
Доста самонадеяно е да се заснеме филм за Апостола на свободата, ще кажат критикарите. Напоследък се сещаме за националните ни герои след поредната гавра на „родолюбиви” младежи, които разбират с чий лик са се заиграли пред GSM-ите едва когато станат известни...
 

Максим Генчев е смел човек. Но не като Апостола. Още в началото на разговора дава да се разбере, че не се има за голяма работа, хвърля настрана и патетиката. Водят го смирението и националната принадлежност, а не самочувствието, че делото му може да бъде сравнявано с това на Дякона. „Не чувствам амбиция, а потребност да бъда откровен”, разказва той. Желанието му да снима този филм идва с напредването на възрастта. Житейска равносметка го изправя пред болезнения въпрос: „Какво ще оставя след себе си?” Може би на стари години проглеждам, допълва.

Максим Генчев е председател на Асоциация „Българска кинокласика и култура”, която екранизира само класически произведения по български автори. „Аз не искам да правя интровертни филми за някой, който страда, че не може да срещне любовта.” Режисьор и сценарист е на игралния филм „Гераците”, 2008 г. Известен е от малкия екран като злодея Кирил Коцев от сериала „Седем часа разлика”. Снимал се е във второстепенни роли в много холивудски филми, ролите му в театъра са над 60, а старт в актьорската професия му дава проф. Крикор Азарян.

80% от хората, взели участие в допитване на Асоциация „Българска кинокласика и култура” кой герой искат да видят на филмова лента са посочили Васил Левски. Избирали са между хан Тервел, Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Захари Зограф и др. Филмът за Апостола жанрово е замислен като биографичен и исторически, по сценарий на Максим Генчев, който е и продуцент. С режисурата на филма не му се занимава, тъй като за него това е скучна работа. „Режисьорът е просто изпълнител на добрия сценарий.” Разказва, че като се е снимал в „Хитмен”, си направил експеримент. Попитал режисьора на филма Люк Бесон дали може да мине от дясно на ляво пред камерата, а не обратно, защото е левичар и ракурсът му не бил удобен. Обаче Бесон му отказал, защото трябвало да се придържат до най-незначителната подробност в сценария.

На екран Васил Левски ще бъде показан от 5-годишен до 36-годишен. Факти за живота му Максим Генчев черпи  от всички възможни исторически източници. Белетристика не чете поради липса на обективност.

Първите спомени, свързани с българския революционер, Максим Генчев пази от 2-годишна възраст от приказките на баба си. Единствените му притеснения, свързани с амбициозното му начинание, са дали неговият образ на Левски ще бъде приет. Защото Максим Генчев вярва, че всеки си има свой личен в представите. Обаче усещането за риск е преодолян етап, тъй като от много години си мисли. „Апостола си е жертвал живота, аз най-много да си жертвам името, несравнимо е”, успокоява се той. От усилията му дори и сега има резултат – всички, които работят с него, знаят много повече за българския революционер отколкото в началото.

Не осъжда децата, които поругават национални герои, защото те въобще не знаят за какво става дума, просто търсят сензация. „Да ми е жив и здрав и Доган”, доволен е Генчев, че не са убили бившия лидер на ДПС. Според него покачването на етническото напрежение в България би попречило на филма. „Ако беше ликвидиран, веднага щяха да бъдат осъдени сцените на клане, а те са част от историята.” Сегашният развой на нещата потвърждава, че необходимостта от такъв филм е голяма. „Турчин - нападател над турчин, лидер на етническа партия. Не може тези хора да се правят на главните артисти в България”, възмущава се сценаристът.

Ако намери начин, би платил на Комисията за защита от дискриминацията, за да се опита да му цензурира работата, майтапи се той. „Това е такъв салтанат за усвояване на европейски субсидии. И аз ще използвам европейско финансиране. Нека да видим кой колко е слаб. Ще изправим европейски субсидии срещу европейски субсидии”, пали се той.

Максим Генчев не харесва Волен Сидеров и изстъпленията пред партийци, докарани с автобуси в подножието на паметници на велики революционери: „Демонстрации!” Мнението му се затвърждава, когато националистът на всички националисти му отказва и най-елементарна подкрепа. Сидеров е съгласен да излъчи кампания за набиране на средства за филма по своя телевизионен канал само срещу процент. „Аз от тези есемеси печеля на месец по 200 лв., които за нищо не ми стигат”, казва Генчев. Същото отношение среща и сред другите телевизии, които не се интересуват от идеи, а от печалби. И се гневи яко. „Ако Левски излезе от гроба, ще ни избие наред”, убеден е той и цитира негова мисъл: „Който не е чист – убивам го!”

От 262 общини в България 130 са потвърдили, че ще му съдействат, щастлив е Максим. Всичките са гласували малки бюджети, но по 5000 лв. от всяка му осигурява добра част от бюджета. Минимумът е 2 млн. и 300 хил. лв. Може да го направи и с по-малко пари, но не иска.

От Военното министерство  се съгласили да му съдействат също. Безвъзмездно ще му отпуснат военни, с които да снима многохилядна армия. Вместо да плаща 200-300 хил лв. за масовки на големите турски потери, които ще се бият с хайдутите, екипът на Генчев трябва да поеме само храната и транспорта на момчетата. Никъде не ме връщат, радва се той. Всички български кинотворци, които едва намират субсидия, трябва да разберат, че истината е в българския национален дух. Генчев се прекланя пред паметта и на дедите си, защото те са градили и създавали. Това е причината да харесва и премиера Бойко Борисов: „Той може да е всякакъв, но е направил нещо, труди се.” Максим Генчев ще се радва Борисов да дойде в Карлово, в къщата на Апостола, и да му лисне едно менче на първия снимачен ден на 18 февруари. Тогава ще се снима сцената, в която майката на Левски Гина казва: „Няма да варя жито днес, 18 февруари. Васил не може да умре!”

След като прочел сценария, американски продуцент от „Милениум филмс” в знак на възхищение сравнява филма на Генчев с американския блокбастър „Гладиатор”. Наел се е да разпространи филма в Щатите, но с условието да е като „Гладиатор”, тъй като имал лошо впечатление от българското кино, визирайки „Хан Аспарух”, от 1981 г., тъй като той е последният, разпространяван в Америка.

Максим Генчев ще кандидатства и в „Национален филмов център” за субсидия, въпреки че още отсега е убеден, че няма да спечели. „Парите там се дават на хора, не на проекти”, коментира той. Преди няколко години опитва с френски сценарий, който е спечелил "Оскар" през 1967 г., като го представя за свой. Сменя само имената с български и го предава на майтап, за да види критериите. Оказва се, че те дори не са го прочели, защото в противен случай щяха или да го оценят, или да разберат измамата.

Актьорът Димо Алексиев ще е най-вероятният изпълнител на Левски. „Не виждам кой друг български актьор може да изглежда като чувствителна скала.” Обаче предстоят кастинги. Още отсега Максим Генчев си представя как ходи в снежна виелица с часове и чак след това вдига камерата към него и да го снима - за по-автентично. Неизбежно е образът на Апостола да бъде идеализиран, казва Максим Генчев. Една нощ той решава да ходи пеша през нощта от селото, в което живее, до съседното, което е на 5 км. „Студ! Върнах се на 10-ата минута. Как Васил Левски, гладен, във виелицата, с рана в корема е изминавал разстоянието от Букурещ до Белград. По тези планини е имало вълци и мечки, как се пресича планина през зимата”, чуди се Генчев.  

Деян Донков пък е идеалният прототип на Раковски: „Просто го обличам и си казва репликите.” Максим Генчев е в процес на преговори и с агента на Нина Добрев. Вече й е изпратил няколко епизода и канадската актриса с български корени не може да се откъсне от него. Ролята, в която я вижда, е платоническата любов на Васил – монахинята Ана. Обаче, ако агентът й поиска много пари, Генчев е решен да покани и копродуцента й, който да я поеме, защото милион не може да й плати. „Аз не искам да плаша Нина Добрев, но имам и резервен план. Има момиче, което е II курс в НАТФИЗ, дори е по-красиво от нея”, разкрива той.

Максим Генчев се снима и в турската суперпродукция в България „Ездачи”, обаче екипът избягал, а парите, които има да взема, биха му стигнали да заснеме трейлъра на филма за Апостола. „Фалирали са. Така е, ние в социализма не фалираме - разказва за истинската причина турците да се оттеглят. - Заснеха две серии вместо 96 и си тръгнаха.” На 5 септември е снимал сцена с коза, казал си репликите, но тя се дръпнала и му скъсала сухожилието на ръката, спомня си злополучното си участие той.

Изкуството на артиста е гледане в очите и мислене, е репликата на покойния Крикор Азарян, която го води и до днес. Това е общуването и помежду ни, да изслушаш другия, вярва Максим Генчев.


НАЦИОНАЛНА ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ за филма „ЛЕВСКИ”

SMS с текст DMS KINO на номер 17 777за всички български мобилни оператори на стойност 1 лев (без ДДС)

Банкова сметка: ЦКБ АД IBAN:BG94CECB979010C9817501 BIC: CECBBGSF
Aдрес: 1000 гр. София, ул. ”Стефан Караджа” №2;  Основание: Дарение за филма „Левски”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6582 |26.10.2012 Миг Джагър покани 350 души на концерт срещу 15 евро . 31| 7921 |19.03.2012 Гаф: Вежди кани покойната Гена Димитрова в Москва . 7| 6244 |21.11.2011 Патриарх Максим номиниран за почетен гражданин на София . 11| 5821 |02.07.2011 Покланяме се на св.Максим Изповедник от Атон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads