Реклама / Ads
0| 3072 |08.09.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Малка Богородица - раждането на Божията майка

.
Макар и наречен от народа ни „Малка Богородица” – вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, предназначено да стане Божия майка - това все пак е един от големите празници в годишния кръг. Християните обичат и дълбоко почитат този празничен ден.

По народна традиция на него отбелязват своя имен ден момичетата, които носят името Мария. На днешният празник имен ден празнуват още Борис, Богдан, Богомил, Богомила, Богомир.


На този ден храмов празник имат редица манастири в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и др.


8 септември се празнува предимно от жените, за да са живи и здрави, да раждат леко и да им помага Богородица в беда или тежка работа.


В нейно име се месят голяма пита, Богородичен хляб, който се разчупва и раздава на всички в семейството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго парче се нарича на къщата, за да я пази Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия ден на Божията майка, когато е празникът Събор на Пресвета Богородица (26 декември).


Този християнски празник е и един от най-предпочитаните за кръщенета и сватби.


На Малка Богородица не се върши домакинска работа. В повечето райони между Голяма и Малка Богородица жените не тъкат, не шият (а някъде и не месят), за да са здрави децата им.


Между двете Богородици се пресаждат и размножават повечето пролетни, многогодишни цветя и храсти — божури, перуники, люляк. Празникът Малка Богородица се ознаменува и с общоселски събори, хора, песни; обикновено покрай черкви, манастири и оброчни места, свързани с Божията майка. Някъде в нейна чест колят и курбан - овен.


Обредността, свързана с Богородица винаги притежава известни езически елементи, поради функционалната връзка на християнската светица с древните божества на плодородието и богините-майки. Рожденият ден на Богородица съвпада с раждането на новия аграрен сезон. Ритуалните практики се определят от идеята за този прелом: те целят осигуряване на плодородие, плодовитост и здраве чрез житната и животинска жертва. Така в народния календар под патронажа на Божията майка започва новият селскостопански цикъл.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4115 |04.03.2019 Фестивал на радиопиеси за годишнината от раждането на Йордан Радичков . 1| 4505 |18.07.2018 Да се присетим и за родната богородица - майката на Апостола . 39| 8317 |24.12.2013 Малката домашна църква . 4| 11011 |07.08.2013 Уникален кръст с изображение на Богородица откриха на нос Калиакра

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads