Реклама / Ads
2| 3601 |31.10.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Може ли войната да заглуши изкуството? Операта в Киев с премиера на ”Травиата”

.
Източник: БГНЕС
Под звуците на сирени за въздушна тревога се състоя премиерата на операта ”Травиата” в Киев.
 

Националната опера в Киев показа вчера новия си прочит на "Травиата". Спектакълът се появява на сцената с осем месеца отлагане.

 

В Киев очакват новият режисьорски прочит на "Травиата" с нетърпение още преди да избухне войната, припомнят от БНТ.

 

Тамара Калинкина изпълнява главната ролята на Виолета. Тя определи като геройство не само самоотвержеността на артистите и ръководството, но и това на зрителите, които са били в залата.

 

Трупата възобновява репетициите на оперното представление в началото на октомври. По стечение на обстоятелствата тогава и руснаците засилват

въздушните удари над Киев.

 

Разбира се по време на война много трудно се осъществяват репетициите, които закъсняват  или биват отменяни, защото се обявява въздушна тревога.

 

Публиката не успява да види финала на представлението, защото е принудена да се евакуира в бомбоубежището на операта. Навярно в това има нещо много символично. Самата Виолета Валери от операта на Джузепе Верди празнува своя нов живот, тъй като се е излекувала от тежко и продължително боледуване. Там среща Алфред, в когото се влюбва.

 

Либретото на "Травиата" е написано от Франческо Мария Пиаве, вдъхновено от романа „Дамата с камелиите“ на Александър Дюма-син. Премиерата на произведението е през 1853г.

 

Навярно в премиерата на "Травиата" по време на война има нещо много символично. Със сигурност това не е само празнуването и поривът към нов живот, който носи главната героиня. Решението за реализацията на спектакъла както от страна на ръководството на операта, така и посещението му от зрителите много ясно

говори за силния дух на нацията. Дори по време на война те не забравят за смисъла на изкуството, тъй като в него намират сила.

 

Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4060 |08.06.2022 “Living Room”: Може ли изкуството да бъде утилитарно? . 0| 5909 |02.05.2022 „Болшой театър“ спря представления на режисьори, обявили се против войната в Украйна . 0| 5388 |28.03.2022 Роскомнадзор блокира сайта на анимационен сериал след епизод, посветен за войната в Украйна . 0| 6689 |28.03.2022 Големите победители на “Оскарите” под знака на войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads