Реклама / Ads
9| 6083 |15.03.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Музиканти притискат премиера за 210 млн. лева

.
Музикалната гидлия подписа открито писмо до Бойко Борисов Източник: Чавдар Калдиев
Музикалната гилдия иска 210 млн. лева за култура от Бойко Борисов, държавата им ги дължи, убедени са музикантите.
Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) обедини музикалната гилдия у нас днес и представи открито писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което иска 210 млн. лв. за култура.

Председателят на агенцията – композиторът Кирил Икономов разкри, че от 6 месеца това писмо се крие от премиера в министерството на културата, но вече е крайно време да му се даде гласност.


Писмото бе подкрепено лично на събранието днес от знакови фигури в родния шоубизнес - певците Йорданка Христова, Ирина Чмихова, Мая Нешкова, Панайот Панайотов, Янка Рупкина, Стефка Берова, Димитър Йосифов, Ицо Петров; композиторите Тончо Русев, Найден Андреев, Александър Бръзицов, Димитър Пенев, Развигор Попов, Константин Бахаров, поетите Иван Тенев, Евгения Гешева, Лозан Такев. Режисьорът легенда Хачо Бояджиев също даде рамо на исканията, както и примата на българската естрада Лили Иванова, която беше изпратила своя тонрежисьор Ангел Попов.

Специалистите на ЕАЗИПА са изчислили, че за последната петилетка има 300 млн. лв. несъбрани пари по чл.26 от Закона за авторско право и сродните му права от около 180 фирми, произвеждащи и внасящи апарати и носители за репрографиране и копиране на творби.

„По закон от тази сума, 20% влизат в министерство на културата – или 60 милиона. 10% отиват в държавата – 30 млн. и 210 млн. остават и се разпределят на музикалните организации, които защитават правата на музиканти, дейци на културата, литературата, образованието, научни работници”, уточни Кирил Икономов.


Икономов иска от Бойко Борисов чрез финансовия и вътрешния министри да бъдат задължени всички тези фирми вносителки да издължат отчисленията си за 5 години назад. Отделно от това по чл. 58 от същия закон за авторското право всички заведения и обществени средства като самолети, автобуси и таксита, също трябва да си плащат на агенциите, защитаващи правата на музикантите. Има господа, които са помогнали това да не се случва, а да се събират някакви 3-4 млн. лв. и да не се вижда къде отиват. Кирил Икономов назова и имената им - Георги Дамянов, директор на Дирекция „Авторско право и сродните му права” към Министерството на културата и експертът по авторско право Георги Саракинов. „Изпратили сме писма за дисциплинарно уволнение на Дамянов, а него и Саракинов внесох в Съвета по интелектуална собственост, който се оглавява от зам.-главен прокурор, зам.-министър на вътрешните работи, зам.-министър на финансите, зам.-министър на правосъдието. Не искаме да съдим министерството затова, че Дамянов слага печата на институцията, но пред всички органи съм внесъл документи, че тези господа не трябва да бъдат изгонени, а с шутове трябва да бъдат изгонени”, категоричен е председателят на Управителния съвет на ЕАЗИПА.

Икономов заяви, че не желае да влиза в конфликт с другите две конкурентни агенции – „Мюзикаутор” и „Профон”. „Макар че аз лично само до преди няколко месеца подадох 3 писма „Мюзикаутор” да ме махне от регистрите на агенцията като композитор и те така не ме махнаха”, каза още авторът на песента „Честит рожден ден”, известна от изпълнението на Мая Нешкова.

Музикантът твърди, че е създал ЕАЗИПА преди 3 години, след като той и неговите колеги не са видяли нищо хубаво от „Мюзикаутор” и „Профон”.

„Затова създадохме истинска агенция – открита, ясна, точна, прозрачна, която наистина да защити правата на хиляди музиканти, певци, композитори, артисти. Тези 30 млн. лв. несъбираеми средства се губят именно по вина на двете сродни организации”, категоричен е Икономов, който разказва как изместили агенцията извън София – във всеки град сложили техни представители.

Идеята е без съдействие на полиция, на местни хора, със собствени експерти да се докаже, че може не силово, а като се обясни на ползвателя, че трябва да си плаща, той да си плаща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 5243 |09.03.2010 "Източни пиеси" с премиера в Париж . 0| 5522 |22.02.2010 Филм за Коко Азарян с премиера днес . 1| 5971 |07.12.2009 Новият сезон на Ла Скала с премиера у нас . 0| 7388 |27.11.2009 “Сако от велур” с премиера в Народния театър
Реклама / Ads